недеља, 10. август 2025.

Pizza gibančice


Pizza gibančice su ukusno i praktično pecivo. Možete ih napraviti i nekoliko dana (pa čak i mesec ili dva) ranije, zamrznuti i peći kada vam zatrebaju. Baš zato su vrlo zgodne za razne proslave, rođendane ili putovanja. 


Pizza gibančice


 Sastojci:

500 g kora za pite (12 listova)
4 jajeta
400 g svežeg sira
100 ml jogurta
50 ml ulja
1 kašičica soli
200 g kečapa
2 kašike origana
300 g pizza-šunke
300 g narendanog kačkavalja

50 ml ulja
50 ml kisele vode

1 jaje
100 ml jogurta

уторак, 5. август 2025.

Posne čizkejk čašice


Posni čizkejk u čaši je nastao prostom improvizacijom i kombinovanjem sastojaka koje sam imala kod kuće. Da, znam da većina ljudi inače ne drži konzerve kokosovog mleka u špajzu a da prethodno ne isplanira šta će praviti, međutim, kada su food-blogeri u pitanju, situacija je ipak malo drugačija. Verujem da većina mojih koleginica i kolega, baš kao i ja, kupuje namirnice čak i kada ne zna za šta će ih upotrebiti, pod parolom - nešto ćemo smisliti! E baš tako su i moje konzerve kokosovog mleka čekale i dočekale svoj trenutak kako bi zablistale u nekom finom desertu poput ovoga.


Što se tiče ostalih sastojaka, u donjem sloju, koji tipično za cheesecake sadrži keks, koristila sam margarin. Ukoliko izbegavate njegovu upotrebu, slobodno ga možete izostaviti i umesto njega koristiti kokosovo ulje. Konačno, i voćni sloj je podložan promeni i biće odličan koje god crveno voće da koristite. 



Posne čizkejk čašice


Sastojci:

300 g posnog mlevenog keksa
2 kašike šećera u prahu
150 g otopljenog margarina
100 ml soka od pomorandže

2 konzerve kokosovog mleka, čvrsti deo (2 × 400 g)
4 pune kašike kokosovih ljuspica (za kolače)

500 g zamrznutih višanja
100 ml soka od višanja
2 kašike šećera u prahu
1 kesica praška za puding (vanila ili malina)

уторак, 29. јул 2025.

Pasta sa sosom od tikvica i badema


 Za mene, recepti koji su leti nezamenljivi su oni koji ispunjavaju tri uslova: da se brzo pripremaju, da nije potrebno da se uključuje rerna i da su laganog ukusa. Ovaj je jedan od takvih! Testenina u finom sosu od tikvica koji se pripremi za svega dvadesetak minuta. Jelo je lagano i osvežavajuće i ukoliko vam nešto preostane, fino je i kada se u potpunosti ohladi.


Inspiraciju za recept sam pronašla kod moje internet drugarice Dragane Džaleta @dangina_kuhinja. Danga je ovog meseca odlučila da objavljuje recepte sa tikvicama u glavnoj ulozi i ne zna se koji bih pre isprobala! Ovaj sam malo prilagodila onim sastojcima koje sam imala u kući, pa sam umesto oraha (koji se u Danginoj varijanti recepta iseckaju i tostiraju) upotrebila mlevene bademe kao sasvim finu zamenu.

Ukoliko ste zaintrigirani bojom paste koju sam koristila, trebalo bi da znate da je u pitanju domaća, ručno pravljena testenina koja je obojena prirodnim bojama - MADO pasta. Ovo nije prvi put da je koristim i zaista sam oduševljena ukusom i kvalitetom. Pored toga što pleni svojim izgledom, zahvaljujući bojama koje dobija iz povrća, MADO pasta ima kraće vreme kuvanja, veći procenat vlakana i ne sadrži jaja, tako da će odgovarati i onima koji poste ili su na veganskoj ishrani.




Pasta sa sosom od tikvica i badema

Sastojci:

2 tikvice srednje veličine
5 čena belog luka
šaka svežih listića nane
1 kašičica soli
pola kašičice belog bibera
2 kašike grčkog jogurta
2 kašike narendanog parmezana
2 kašike mlevenih badema
2 kašike maslinovog ulja
50 g maslaca
250 g MADO paste penne

четвртак, 19. јун 2025.

Torta Švarcvald


Torta Švarcvald (Schwarzwälder Kirschtorte) je nemački klasik koji do sada nisam pripremala, iako je na neki način obeležila moje detinjstvo. Koliko se sećam, mama je nije pravila, ali smo u njoj redovno uživali na rođendanima moje sestre od strica Tamare.


Iako se može reći da ovo nije komplikovana torta, nekako sam je uvek doživljavala kao složenu, pa nikako nije dolazila na red, sve dok na Instagramu nisam videla fotografiju i recept koji me je baš zainteresovao. Objavila ga je moja prijateljica Tanja Vujčić, koja vodi IG profil @tanjinikolaci i kada je reč o izradi torti po porudžbini, Tanjin rad je sinonim za kvalitet i eleganciju. Dakle, bilo da želite da naručite tortu ili da je sami napravite po nekom od njenih recepata, tu greške nema, dobićete najbolji mogući rezultat.


Kao što je Tanja napisala, u ovoj varijanti postoji malo odstupanje od originalnog recepta za čuvenu tortu Crna šuma, sa filom od umućene slatke pavlake. U potpunosti se slažem sa njom kada kaže da je taj fil nekako običan i ako se tako može reći, nedovršen, pa sam odmah prigrlila promenu koju je kreirala. Naime, u ovoj verziji recepta, u kremu od slatke pavlake dodaje se i krem sir, čime ona dobija "konkretniji", puniji ukus. 
Moja preporuka je da se torta pravi bar jedan dan ranije, jer se stajanjem ukusi fino prožmu, kompaktnija je i što bi se reklo, bolje se seče.



Švarcvald torta

Kora:

7 jaja 
7 kašika šećera
110 ml ulja
6 kašika glatkog brašna
2 pune kašike kakaoa

Preliv za kore:

200 ml soka od višanja
100 ml višnjevače

Fil 1:

500 g višanja
4 kašike šećera
100 ml vode
2 pune kašike gustina (ili kesica pudinga od višanja ili jagode)
100 ml vode

Fil 2:

400 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
300 g krem sira
70 g sitno iseckane čokolade

Preliv od čokolade:

100 ml slatke pavlake
80 g čokolade

петак, 6. јун 2025.

Svinjska rebra iz rerne


Svinjska rebra pečena u rerni zajedno sa mladim krompirićima, pravi su delikates! Zahvaljujući začinima i pivu, meso je veoma finog, pikantnog ukusa i predivne arome. Istovremeno je izuzetno meko, tako da samo spadne sa koske. A priprema je jednostavna i zaista ne zahteva veliko kulinarsko umeće.




Svinjska rebra iz rerne

Sastojci:

1 kg svinjskih rebara bez kožice 
1 puna kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica mlevene dimljene paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica origana
1 kašičica čilija u prahu
200 ml piva
2 kašike svinjske masti

2 kg mladih krompirića
1 puna kašičica soli
1 kašičica mlevene slatke paprike
1 kašika svežih listića ruzmarina
1 kašičica krupne soli sa belim lukom
3 kašike ulja

уторак, 20. мај 2025.

Torta Jogobela (sa voćnim jogurtom)


 Tortu Jogobela najviše volim u proleće, kada je u toku sezona svežih jagoda, iako je odlična i ako se priprema sa miksom bobičastog voća iz zamrzivača. S obzirom na to da se ne peče, priprema je vrlo jednostavna i brza. 


Jedna od stavki koja utiče na laku pripremu je i to što se za dno i stranice torte koriste piškote, pa kada ih složite u obruč, preostaje samo da se krema umuti, da joj se dodaju iseckane jagode i to je to! Naravno, neophodno je da se torta dobro rashladi, odnosno da pre sečenja bar osam sati bude u frižideru kako bi se dobro stegla. 


Sve u svemu, ovo je jedna divna, osvežavajuća torta kojoj posebnu lakoću i divan ukus daje voćni jogurt i to onaj tečni. Nemojte da vas brine to što je krema, u momentu kada se nanosi, veoma tečna. Ona sadrži žalatin koji će, nakon što torta odstoji u frižideru, uticati na to da krema očvrsne pa će se lako seći i servirati. 



Torta Jogobela (sa voćnim jogurtom)

Sastojci:

300 g piškota
300 ml mleka
500 ml slatke pavlake
150 g šećera u prahu
500 ml voćnog jogurta od jagode
2 kesice želatina u prahu (2x10 g)
500 g svežih jagoda

Za ukrašavanje:

200 ml slatke pavlake
200 g svežih jagoda

недеља, 4. мај 2025.

Čupava pita koja se ne mesi


 Čupava pita sa pekmezom je moj omiljeni obični kolač, a višnje su mi omiljeno voće u svim vrstama kolača, tako da sam napravila kombinaciju sastojaka baš po svom ukusu i desert kome ne mogu odoleti!

Iako su mnogi od vas isprobali Čupavu pitu sa pekmezom pa je i vama postala omiljena, ipak pišem i ovu varijantu budući da sam napravila minimalne izmene i u količini sastojaka a i u samim sastojcima. Ovo je jedan od najstarijih recepata na blogu i definitivno kolač koji sam pravila najviše puta, sa raznim vrstama džema i voća. Svaki put je bio neodoljiv i pojeo se u najkraćem mogućem roku!


Glavna karakteristika ovog testa jeste to da se ono ne mesi. Dovoljno je da se svi sastojci povežu mikserom (najpre vlažni, pa im se dodaju suvi) a onda se mrvičasto testo podeli na dva dela od kojih se jedan utapka u pleh a ostatak mrvica služi za posip. Da bi posip bio interesantniji i ukusniji, dodaju mu se orašasti plodovi: mleveni orasi, lešnici ili bademi. 


S obzirom na to da višnje imaju pomalo prodoran kiselo/slatki ukus, ja sam danas odlučila da u posip dodam sirove samlevene bademe jer su prilično neutralnog ukusa i zaista su, u kombinaciji sa višnjama, odličan izbor. 




Čupava pita koja se ne mesi

Testo:

200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 manja jaja
200 g svinjske masti (ili 250 g maslaca)
500 g glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo

Dodatak za posip:

80 g mlevenih sirovih badema
30 g blanširanih listića badema

Nadev:

1 kg višanja bez koštice
300 g džema od višanja 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...