Torta Švarcvald (Schwarzwälder Kirschtorte) je nemački klasik koji do sada nisam pripremala, iako je na neki način obeležila moje detinjstvo. Koliko se sećam, mama je nije pravila, ali smo u njoj redovno uživali na rođendanima moje sestre od strica Tamare.
Iako se može reći da ovo nije komplikovana torta, nekako sam je uvek doživljavala kao složenu, pa nikako nije dolazila na red, sve dok na Instagramu nisam videla fotografiju i recept koji me je baš zainteresovao. Objavila ga je moja prijateljica Tanja Vujčić, koja vodi IG profil @tanjinikolaci i kada je reč o izradi torti po porudžbini, Tanjin rad je sinonim za kvalitet i eleganciju. Dakle, bilo da želite da naručite tortu ili da je sami napravite po nekom od njenih recepata, tu greške nema, dobićete najbolji mogući rezultat.
Kao što je Tanja napisala, u ovoj varijanti postoji malo odstupanje od originalnog recepta za čuvenu tortu Crna šuma, sa filom od umućene slatke pavlake. U potpunosti se slažem sa njom kada kaže da je taj fil nekako običan i ako se tako može reći, nedovršen, pa sam odmah prigrlila promenu koju je kreirala. Naime, u ovoj verziji recepta, u kremu od slatke pavlake dodaje se i krem sir, čime ona dobija "konkretniji", puniji ukus.
Moja preporuka je da se torta pravi bar jedan dan ranije, jer se stajanjem ukusi fino prožmu, kompaktnija je i što bi se reklo, bolje se seče.
Švarcvald torta
Kora:
7 jaja
7 kašika šećera
110 ml ulja
6 kašika glatkog brašna
2 pune kašike kakaoa
Preliv za kore:
200 ml soka od višanja
100 ml višnjevače
Fil 1:
500 g višanja
4 kašike šećera
100 ml vode
2 pune kašike gustina (ili kesica pudinga od višanja ili jagode)
100 ml vode
Fil 2:
400 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
300 g krem sira
70 g sitno iseckane čokolade
Preliv od čokolade:
100 ml slatke pavlake
80 g čokolade
Razdvojiti belanca i žumanca. Belancima dodati so i umutiti ih u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim, muteći najslabijom brzinom miksera, u sneg od belanaca dodati žumanca i ulje. Odložiti mikser i dodati prosejano brašno i kakao pa pažljivo varjačom mešati kako bi se sastojci lepo sjedinili.
Smesu sipati u okrugli kalup prečnika 24 cm koji je prethodno podmazan ili obložen papirom za pečenje. Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni (bez ventilatora) oko 30 minuta. Ispečenu koru ostaviti da se dobro ohladi a onda je oštrim nožem horizontalno preseći tako da se dobiju tri tanke korice.
Pomešati sok od višanja i višnjevaču pa poprskati kore. Ukoliko vam se učini da je tečnosti previše, bez brige, kore će je kroz nekoliko minuta u potpunosti upiti.
Fil od višanja:
U šerpu staviti višnje, šećer i vodu, pa staviti na vatru srednje jačine da sastojci prokuvaju. U činijici razmutiti gustin (ili prašak za pripremu pudinga) sa vodom. Uliti u provrele višnje i uz stalno mešanje kuvati još minut odnosno dok se ne dobije nešto poput želea od višanja. Fil odmah podjednako rasporediti na dve kore i ostaviti ih da se hlade. Treća kora se ne premazuje ovim filom.
Preliv od čokolade:
Slatku pavlaku ugrejati do ključanja, a onda joj dodati čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi.
Fil od slatke pavlake:
Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu a onda joj dodati krem sir pa ponovo mutiti da se povežu. Čokoladu iseckati i ručno umešati u fil.
Slaganje torte:
Na tanjir staviti prvu koru na kojoj je fil od višanja. Poprskati je prelivom od čokolade. Naneti polovinu fila od slatke pavlake i poravnati. Zatim staviti drugu koru sa filom od višanja, takođe poprskati čokoladom pa rasporediti ostatak fila od slatke pavlake. Preko toga staviti poslednju, treću koru i premazati je ostatkom fila od čokolade (prethodno pazite da veći deo ovog premaza od čokolade i slatke pavlake sačuvate za premazivanje treće kore).
Tortu ostaviti da se dobro rashladi. Nakon toga, rub torte ukrasiti umućenom slatkom pavlakom a preko pavlake rasporediti sveže ili kandirane višnje. Zatim tortu posuti struganom čokoladom pa iseći i servirati.
Нема коментара:
Постави коментар