среда, 26. март 2025.

Pileći tortilja suvlaki


Recept za pileći tortilja suvlaki povezuje dve ideje: napraviti jelo koje je jednostavno (takoreći, fast food) a da je u isto vreme i zdravo. Bogato proteinima iz piletine i vitaminima iz povrća, dugo će vas držati sitim a veoma je ukusno i ako se servira hladno pa je pogodno i u situacijama kada vam je potreban ručak "za poneti".


Piletina koju sam koristila je, kao i mnogo puta do sada, od Perutnine Ptuj. Meso se pakuje specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom zahvaljujući kojoj mu je produžen rok trajanja a bez ikakvih dodataka i menjanja svojstava mesa. Dakle, pored toga što sam svaki put sigurna da je meso sveže, znam da je i kvalitetno jer je reč o piletini koja se proizvodi u Srbiji.




Pileći tortilja suvlaki


 Sastojci:

1 glavica ljubičastog luka
2 crvene šilja paprike
150 g narendanog edamera
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica korijandera
1 kašičica sušenog origana
pola kašičice kumina
pola kašičice belog luka u granulama
2 kašike limunovog soka
3 kašike maslinovog ulja
5 većih tortilja

Za tzatziki:
1 manji salatni krastavac
1 puna kašika mirođije
100 g grčkog jogurta
100 g kisele pavlake
kašika maslinovog ulja
kašika limunovog soka
kašičica soli
malo bibibera

Za krompir:
1 kg krompira
1 kašičica soli
1 kašičica slatke začinske paprike
1 kašičica origana
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašika palente

недеља, 23. март 2025.

Žito torta


Recept za Žito tortu koji danas pišem, nije onaj koji je već godinama popularan na internetu jer iako se tako zove, u toj poznatoj torti u stvari nema skuvanog žita odnosno pšenice. Naprotiv, ovo je torta u kojoj je jedan sloj kuvano slavsko žito (koljivo) a baš taj sastojak je ono što joj daje nezaboravan, starinski ukus. 
Podloga je nepečena i čine je sastojci tipični za čizkejk, pa je priprema veoma brza (naročito ako već imate skuvano i pripremljeno žito). Konačno, poslednji sloj je miks slatke pavlake i krem sira. Kada probate tortu, imate utisak kao da je reč o unapređenoj verziji dobro poznatog deserta žito sa šlagom.


Tortu sam napravila veoma brzo: s obzirom na to da mi za slavu uvek ostane skuvanog žita, jer napravim više nego što je potrebno, taj višak izmerim i zamrznem. Tako da sam za ovu tortu već imala spremljeno žito, pa sam ga odmrzla i jednostavno nanela preko podloge pa je torta bila gotova za manje od 30 minuta.


Inače, recept sam videla kod Dine Đekić, na Instagramu @didy_kitchen, koja neguje tradicionalne recepte i domaćinska jela, tako da mi je izgled ove torte odmah privukao pažnju i znala sam da će mi se svideti. Jedina stvar koju bih sledeći put izostavila je dodavanje čokoladnog krema (Linolada) u podlogu, jer mislim da bi bez čokoladne arome, u ovoj kombinaciji sastojaka, ta podloga bila ukusnija. 




Žito torta

Podloga:

150 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
1 puna kašika čokoladnog krema (Linolada)
90 g otopljenog putera
50 ml mleka

Žito:

200 g pšenice belije
200 g mlevenih oraha
100 g šećera u prahu
3 kesice vanilin šećera
ili
600 g već gotovog, pripremljenog slavskog žita

Fil:

250 g mlečne slatke pavlake
200 g krem sira
1 puna kašika šećera u prahu
malo mlevenih oraha za dekoraciju

понедељак, 24. фебруар 2025.

Zapečena piletina sa carskom mešavinom povrća


Zapečena piletina sa carskom mešavinom povrća je jedno od onih jednostavnih jela koje svi vole. Kada pogledate sastojke: piletina, povrće, jaja, pavlaka i sir, odmah znate da je to kombinacija koja obećava i dobar ukus i nutritivno bogat obrok. 


Inače, nije loša ideja da ove sastojke nabavite ranije pa ih držite u frižideru ili zamrzivaču, čime ste na neki način skratili vreme u ciklusu pripreme (znate koliko nabavka zna da umori i oduzme vremena!). U tom slučaju, kada vam je sve pri ruci, kompletan obrok će biti na stolu za manje od sat vremena. 


Oni koji duže vremena prate moj blog, znaju koliko volim pileće meso koje proizvodi Perutnina Ptuj. Ne samo zato što ima ukus pravog domaćeg mesa, a to je svakako na prvom mestu, već i zato što sam sigurna da je sveže i bez ikakvih konzervanasa kojima bi se ta svežina duže sačuvala. Naprotiv, piletina se pakuje specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom a ona garantuje da će meso zadržati svežinu tokom celog svog roka trajanja, bez ikakvih menjanja svojstava mesa.



Zapečena piletina sa carskom mešavinom povrća


Sastojci:

500 g pilećeg filea Perutnina Ptuj 
400 g zamrznute carske mešavine povrća (šargarepa, brokoli, karfiol)
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica provansalske mešavine začina
1 kašičica karija
pola kašičice belog luka u granulama

Preliv:

2 jajeta
250 ml pavlake za kuvanje
100 g kačkavalja
1 kašičica soli
pola kašičice ljute tucane paprike

петак, 21. фебруар 2025.

Tiramisu trufle

 

Tiramisu trufle su brzinske kuglice od piškota i krem sira, kojima poseban šmek daje dodatak skuvane instant kafe. Dakle, prvo će vas privući njihov miris, a kada ih probate, čeka vas divan ukus i čokoladna unutrašnjost jer su ispunjene nugat kremom. 


Ove bombice odlikuje i brza priprema, gotove su za svega 15 minuta! Ne peku se, a najlepše su kada se dobro rashlade.




Tiramisu trufle

Sastojci:

250 g piškota
250 g neslanog krem sira (maskarpone)
50 g šećera u prahu
50 ml skuvane i ohlađene espreso kafe (ili kapućino)
150 g čokoladnog nugat krema (nutela)

понедељак, 27. јануар 2025.

Bombice sa suvim kajsijama i bademima


Ako volite sitne kolače sa suvim voćem, onda ćete sigurno uživati i u ovim finim belim bombicama. Sa nadevom od suvih kajsija i badema, uz dodatak likera od badema i narendane pomorandžine korice, slobodno se može reći da se ne zna da li im je lepši ukus ili miris!


Bombice se ne peku, tako da je priprema jednostavna i brza. Glazura je od bele čokolade koja im daje jednu nežnu notu. Inače, ukoliko nemate blender ili aparat za mlevenje, suve kajsije možete sitno iseckati i videćete da će i tako biti pogodne za oblikovanje. Ako pak nemate amareto (liker od badema), možete staviti i neki drugi liker, svakako će biti fine. 



Bombice sa suvim kajsijama i bademima


Sastojci:

450 g suvih kajsija
200 g mlevenih sirovih badema
50 g mlevenog šećera
50 g otopljenog maslaca/margarina
25 ml likera od badema
1 kašika narendane korice pomorandže
200 g bele čokolade
5 kašika ulja

понедељак, 13. јануар 2025.

Torta Eliza


Bez preterivanja, ovo je zaista jedna od najdivnijih torti koje sam pravila. Od mnogo finih, tankih korica koje mirišu na orahe i pomorandže, a tako sočna zahvaljujući lepoj čoko-karamel kremi i bogata orasima. Za one prilike kada želite da oduševite svoje najdraže, jer će sigurno ostati bez daha najpre kada je vide, a onda i kada je probaju!


Korice sam radila po receptu za Šarenu oranž pitu. Čak i ako nemate mnogo iskustva sa izradom ovakvog testa, verujte da je postupak jednostavan i u stvari, najvažnija stvar je da se pazi prilikom pečenja, budući da su korice veoma tanke i ukoliko ih samo minut duže ostavite u rerni, može se lako desiti da zagore. Pored tog opreza, sve ostalo ide relativno lako. 


Inače, Elizu možete napraviti i dva, tri dana pre nego što vam je potrebna, jer stajanjem postaje još sočnija. Korice se stope sa kremom i divno omekšaju. 



Torta Eliza

Korice:

480 g brašna 
100 g mlevenih oraha 
kašičica rendane narandžine korice 
2 kašičice sode bikarbone 
150 g masti 
150 g šećera 
2 jajeta 
3 kašike (60 g) meda 
5 kašika mleka 

Krema:
 
800 ml punomasnog mleka (3,2% mm) 
250 g šećera 
2 kesice (2 x 40 g) praška za puding od čokolade (ili karamel)
350 g mlevenih oraha
250 g maslaca 

Glazura:

200 ml slatke pavlake
200 g čokolade

недеља, 5. јануар 2025.

Božićna česnica

 

Iako se kod mene, kao i u mnogo vojvođanskih kuća, Božićna česnica oduvek priprema u vidu slatke pite sa korama, medom i orasima, ove godine sam odlučila da napravim i česnicu od dizanog testa, u obliku pogače kakva se priprema u većem delu Srbije. 


Kada je reč o samom testu, mnogo volim recept za posno testo od kojeg izrađujem i slavski kolač, tako da nije bilo dileme kakva će biti i česnica. A što se tiče izgleda, ukrasila sam je divnim kompletom Božićnih ukrasa koje izrađuje Jelena sa Instagram profila @najlepsi_slavski_kolac. Ovaj komplet ima više ukrasa nego što je moglo da stane na moju pogaču, tako da će odgovarati i onima koji prave mnogo veće česnice. Inače, Jelena izrađuje i ukrase za slavski kolač i na njenom profilu možete pogledati kakvi sve kompleti postoje. Zaista su divni, pedantno izrađeni i ako ih naručite, imaćete veliko olakšanje i uštedu vremena, naročito tokom pripreme slave. 


Za premaz kolača sam koristila mešavinu šećera u prahu, brašna i vode. Nedavno sam taj savet videla kod Minje @minjinakuhinjica i zaista je za preporuku! Premaz je pogači dao divnu rumenu boju a idealan je za sve vrste posnih peciva.





Božićna česnica

Sastojci:

40 g svežeg kvasca
400 ml tople kisele vode
2 kašičice šećera
1 kašika soli
100 ml ulja 
800 (+100) g mekog brašna

Premaz:

10 g šećera u prahu
20 g brašna 
30 ml hladne vode

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...