четвртак, 19. јун 2025.

Torta Švarcvald


Torta Švarcvald (Schwarzwälder Kirschtorte) je nemački klasik koji do sada nisam pripremala, iako je na neki način obeležila moje detinjstvo. Koliko se sećam, mama je nije pravila, ali smo u njoj redovno uživali na rođendanima moje sestre od strica Tamare.


Iako se može reći da ovo nije komplikovana torta, nekako sam je uvek doživljavala kao složenu, pa nikako nije dolazila na red, sve dok na Instagramu nisam videla fotografiju i recept koji me je baš zainteresovao. Objavila ga je moja prijateljica Tanja Vujčić, koja vodi IG profil @tanjinikolaci i kada je reč o izradi torti po porudžbini, Tanjin rad je sinonim za kvalitet i eleganciju. Dakle, bilo da želite da naručite tortu ili da je sami napravite po nekom od njenih recepata, tu greške nema, dobićete najbolji mogući rezultat.


Kao što je Tanja napisala, u ovoj varijanti postoji malo odstupanje od originalnog recepta za čuvenu tortu Crna šuma, sa filom od umućene slatke pavlake. U potpunosti se slažem sa njom kada kaže da je taj fil nekako običan i ako se tako može reći, nedovršen, pa sam odmah prigrlila promenu koju je kreirala. Naime, u ovoj verziji recepta, u kremu od slatke pavlake dodaje se i krem sir, čime ona dobija "konkretniji", puniji ukus. 
Moja preporuka je da se torta pravi bar jedan dan ranije, jer se stajanjem ukusi fino prožmu, kompaktnija je i što bi se reklo, bolje se seče.



Švarcvald torta

Kora:

7 jaja 
7 kašika šećera
110 ml ulja
6 kašika glatkog brašna
2 pune kašike kakaoa

Preliv za kore:

200 ml soka od višanja
100 ml višnjevače

Fil 1:

500 g višanja
4 kašike šećera
100 ml vode
2 pune kašike gustina (ili kesica pudinga od višanja ili jagode)
100 ml vode

Fil 2:

400 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
300 g krem sira
70 g sitno iseckane čokolade

Preliv od čokolade:

100 ml slatke pavlake
80 g čokolade

петак, 6. јун 2025.

Svinjska rebra iz rerne


Svinjska rebra pečena u rerni zajedno sa mladim krompirićima, pravi su delikates! Zahvaljujući začinima i pivu, meso je veoma finog, pikantnog ukusa i predivne arome. Istovremeno je izuzetno meko, tako da samo spadne sa koske. A priprema je jednostavna i zaista ne zahteva veliko kulinarsko umeće.




Svinjska rebra iz rerne

Sastojci:

1 kg svinjskih rebara bez kožice 
1 puna kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica mlevene dimljene paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica origana
1 kašičica čilija u prahu
200 ml piva
2 kašike svinjske masti

2 kg mladih krompirića
1 puna kašičica soli
1 kašičica mlevene slatke paprike
1 kašika svežih listića ruzmarina
1 kašičica krupne soli sa belim lukom
3 kašike ulja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...