Šarena vekna od piletine je jedno od najukusnijih jela koje se može pripremati za sve svečane, ali i za obične, svakodnevne prilike. Izuzetno jednostavno se pravi: svi sastojci se izmešaju, sipaju u kalup za pečenje i ispeku. Dakle, ovo nije klasična rolovana piletina za koju je ipak potrebno malo više kulinarske veštine. Naprotiv, ovo je jelo koje će sigurno uspeti i početnicima!
S obzirom na to da se bliže uskršnji praznici, moja preporuka je da svečani sto obogatite i ovakvim jelom. Ukusno je, praktično i dekorativno, a može se servirati i hladno, uz kuvana jaja, rotkvice i neko fino, domaće pecivo.
Za pripremu ovog jela, koristila sam pileći file Perutnine Ptuj. Meso koje odlikuje kvalitet, svežina i nešto duži rok trajanja zahvaljujući MAP ambalaži (eng. Modified Atmosphere Packaging). Pored toga, piletina se proizvodi u Srbiji pa je i to razlog više da se redovno nalazi na mom jelovniku.
Šarena vekna od piletine
Sastojci:
1 kg pilećeg filea Perutnina Ptuj
2 crvene šilja paprike
2 zelene šilja paprike
2 jajeta
100 ml mleka
40 g prezli
40 g narendanog parmezana
1 kašičica soli
1 kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
1 puna kašika svežeg lista peršuna
2 kašike kečapa
Sos od mladog luka:
50 g maslaca
1 kašika brašna
1 mladi luk
1 kašika sveže mirođije
200 g pavlake za kuvanje
200 ml vode
pola kašičice soli
trećina kašičice belog bibera