Sezona slava i proslava je u toku, pa uvek dobro dođu recepti i ideje za slano posluženje. Za svečane prilike, obično pravim dva rolata, sa tikvicama i sa ajvarom. Oni su različitog ukusa a sličnog izgleda i volim da ih serviram na istom tanjiru - bude veoma dekorativno, šareno i svi gosti vole da probaju od svega po malo :)
Inače, originalni recept je na Coolinarici objavila moja drugarica Milica iz Aleksinca i to u obliku slane torte. Pravila sam i tortu i rolat, ne zna se šta je lepše i dekorativnije! Torta je svakako jednostavnija - ispečete koru, isečete je na tri trake (ili pečete dve kore kako biste dobili ukupno šest korica), premazete je nadevom i to je to. Evo kako izgleda torta, u nadev sam dodala i malo iseckanog kulena ;)
Rolat (ili torta) od rendanih tikvica
Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
4 kašike brašna
300 g narendanih tikvica (1 srednje veličine)*
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
Za nadev:
220 g sitnog sira
200 g kisele pavlake
40 g (3 kašike) majoneza
150 g tanko isečene stišnjene šunke
soli po ukusu
Razdvojiti belanca i žumanca.
Belanca umutiti u čvrst sneg.
U drugoj činiji umutiti žumanca sa brašnom i praškom za pecivo, pa im dodati dobro oceđenu narendanu tikvicu.
Zatim dodavati sneg od belanaca i mešati varjačom ili spatulom.
Izliti na pleh obložen pek papirom (dimenzija 35x30 cm) i staviti u zagrejanu rernu da se ispeče, biće brzo pečeno, za 10-15 minuta na 180 stepeni sa ventilatorom.
Toplu koru zajedno sa papirom uviti u rolat i ostaviti da se potpuno ohladi pa tek onda filovati.
* Tikvice nikada ne gulim, samo ih dobro operem i odstranim eventualna oštećenja na kori. Rolat će izgledati još atraktivnije ukoliko koristite cukini (zucchini) tikvice koje imaju tamno zelenu koru. U tom slučaju bude fino prošaran zelenom bojom i bude veoma dekorativan.
Izmešati sir, pavlaku, majonez i malo posoliti pa premazati preko kore. Poslagati kolutove šunke i uviti u rolat. Odmah ga uviti u streč foliju i ostaviti u frižider da se dobro rashladi pa tek onda seći i servirati.
Odlično!
ОдговориИзбришиHvala Seko!
ИзбришиJa se izvinjavam ali Sta je to strec folija
ОдговориИзбришиProvidna folija, za prekrivanje, pakovanje hrane
ИзбришиJako retko ostavljam negativne komentare, ali za ovaj recept moram - dva puta sam ga pravila po tacnim uputstvima i nije uspeo - kora se tesko savija i lepi se za papir za pecenje. Oba puta mi se rolat raspao, tako da sam oprt u potrazi za novim receptom za rolat od rikvica
ОдговориИзбришиŽao mi je, zaista. Rolat sam pravila bezbroj puta i nikada mi se nije desilo ni da se kora teško savija niti da pukne. Pretpostavljam da razlog za neelastičnost kore može biti to što tikvica nije dobro oceđena pa tokom pečenja pusti vodu i natopi koru. Na IG profilu @jekajekago ili na FB stranici Jekin Kapric možete pogledati video sa kompletnim postupkom pripreme pa možda ipak odlučite da ovom receptu date još jednu šansu.
Избриши