четвртак, 19. јун 2025.

Torta Švarcvald


Torta Švarcvald (Schwarzwälder Kirschtorte) je nemački klasik koji do sada nisam pripremala, iako je na neki način obeležila moje detinjstvo. Koliko se sećam, mama je nije pravila, ali smo u njoj redovno uživali na rođendanima moje sestre od strica Tamare.


Iako se može reći da ovo nije komplikovana torta, nekako sam je uvek doživljavala kao složenu, pa nikako nije dolazila na red, sve dok na Instagramu nisam videla fotografiju i recept koji me je baš zainteresovao. Objavila ga je moja prijateljica Tanja Vujčić, koja vodi IG profil @tanjinikolaci i kada je reč o izradi torti po porudžbini, Tanjin rad je sinonim za kvalitet i eleganciju. Dakle, bilo da želite da naručite tortu ili da je sami napravite po nekom od njenih recepata, tu greške nema, dobićete najbolji mogući rezultat.


Kao što je Tanja napisala, u ovoj varijanti postoji malo odstupanje od originalnog recepta za čuvenu tortu Crna šuma, sa filom od umućene slatke pavlake. U potpunosti se slažem sa njom kada kaže da je taj fil nekako običan i ako se tako može reći, nedovršen, pa sam odmah prigrlila promenu koju je kreirala. Naime, u ovoj verziji recepta, u kremu od slatke pavlake dodaje se i krem sir, čime ona dobija "konkretniji", puniji ukus. 
Moja preporuka je da se torta pravi bar jedan dan ranije, jer se stajanjem ukusi fino prožmu, kompaktnija je i što bi se reklo, bolje se seče.



Švarcvald torta

Kora:

7 jaja 
7 kašika šećera
110 ml ulja
6 kašika glatkog brašna
2 pune kašike kakaoa

Preliv za kore:

200 ml soka od višanja
100 ml višnjevače

Fil 1:

500 g višanja
4 kašike šećera
100 ml vode
2 pune kašike gustina (ili kesica pudinga od višanja ili jagode)
100 ml vode

Fil 2:

400 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
300 g krem sira
70 g sitno iseckane čokolade

Preliv od čokolade:

100 ml slatke pavlake
80 g čokolade

петак, 6. јун 2025.

Svinjska rebra iz rerne


Svinjska rebra pečena u rerni zajedno sa mladim krompirićima, pravi su delikates! Zahvaljujući začinima i pivu, meso je veoma finog, pikantnog ukusa i predivne arome. Istovremeno je izuzetno meko, tako da samo spadne sa koske. A priprema je jednostavna i zaista ne zahteva veliko kulinarsko umeće.




Svinjska rebra iz rerne

Sastojci:

1 kg svinjskih rebara bez kožice 
1 puna kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica mlevene dimljene paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica origana
1 kašičica čilija u prahu
200 ml piva
2 kašike svinjske masti

2 kg mladih krompirića
1 puna kašičica soli
1 kašičica mlevene slatke paprike
1 kašika svežih listića ruzmarina
1 kašičica krupne soli sa belim lukom
3 kašike ulja

уторак, 20. мај 2025.

Torta Jogobela (sa voćnim jogurtom)


 Tortu Jogobela najviše volim u proleće, kada je u toku sezona svežih jagoda, iako je odlična i ako se priprema sa miksom bobičastog voća iz zamrzivača. S obzirom na to da se ne peče, priprema je vrlo jednostavna i brza. 


Jedna od stavki koja utiče na laku pripremu je i to što se za dno i stranice torte koriste piškote, pa kada ih složite u obruč, preostaje samo da se krema umuti, da joj se dodaju iseckane jagode i to je to! Naravno, neophodno je da se torta dobro rashladi, odnosno da pre sečenja bar osam sati bude u frižideru kako bi se dobro stegla. 


Sve u svemu, ovo je jedna divna, osvežavajuća torta kojoj posebnu lakoću i divan ukus daje voćni jogurt i to onaj tečni. Nemojte da vas brine to što je krema, u momentu kada se nanosi, veoma tečna. Ona sadrži žalatin koji će, nakon što torta odstoji u frižideru, uticati na to da krema očvrsne pa će se lako seći i servirati. 



Torta Jogobela (sa voćnim jogurtom)

Sastojci:

300 g piškota
300 ml mleka
500 ml slatke pavlake
150 g šećera u prahu
500 ml voćnog jogurta od jagode
2 kesice želatina u prahu (2x10 g)
500 g svežih jagoda

Za ukrašavanje:

200 ml slatke pavlake
200 g svežih jagoda

недеља, 4. мај 2025.

Čupava pita koja se ne mesi


 Čupava pita sa pekmezom je moj omiljeni obični kolač, a višnje su mi omiljeno voće u svim vrstama kolača, tako da sam napravila kombinaciju sastojaka baš po svom ukusu i desert kome ne mogu odoleti!

Iako su mnogi od vas isprobali Čupavu pitu sa pekmezom pa je i vama postala omiljena, ipak pišem i ovu varijantu budući da sam napravila minimalne izmene i u količini sastojaka a i u samim sastojcima. Ovo je jedan od najstarijih recepata na blogu i definitivno kolač koji sam pravila najviše puta, sa raznim vrstama džema i voća. Svaki put je bio neodoljiv i pojeo se u najkraćem mogućem roku!


Glavna karakteristika ovog testa jeste to da se ono ne mesi. Dovoljno je da se svi sastojci povežu mikserom (najpre vlažni, pa im se dodaju suvi) a onda se mrvičasto testo podeli na dva dela od kojih se jedan utapka u pleh a ostatak mrvica služi za posip. Da bi posip bio interesantniji i ukusniji, dodaju mu se orašasti plodovi: mleveni orasi, lešnici ili bademi. 


S obzirom na to da višnje imaju pomalo prodoran kiselo/slatki ukus, ja sam danas odlučila da u posip dodam sirove samlevene bademe jer su prilično neutralnog ukusa i zaista su, u kombinaciji sa višnjama, odličan izbor. 




Čupava pita koja se ne mesi

Testo:

200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 manja jaja
200 g svinjske masti (ili 250 g maslaca)
500 g glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo

Dodatak za posip:

80 g mlevenih sirovih badema
30 g blanširanih listića badema

Nadev:

1 kg višanja bez koštice
300 g džema od višanja 

недеља, 20. април 2025.

Malaga rolat sa bademima i suvim grožđem


Malaga rolat sa bademima i suvim grožđem je desert u kome će uživati svi oni kojima se dopada neodoljiva kombinacija vanile, ruma i suvog grožđa po kojoj je inače poznat i sladoled koji smo nekada svi voleli. 


Za Uskrs volim da pripremim neki novi desert a ove godine sam odlučila da to ne bude torta, već rolat koji je nekako praktičniji kada mi nije potrebna velika količina kolača. Iako je reč o desertu kod koga priprema zahteva možda malo više vremena, u odnosu na kolače i torte koji se ne peku, vredi se potruditi jer ćete dobiti desert koji je zaista raskošnog mirisa i ukusa. O namirnicama od kojih je pripremljen, da ne govorim - jaja, bademi, mleko, suvo grožđe i maslac su ono što garantuje da će kolač biti kvalitetan.


Za pripremu sam koristila badem i suvo grožđe koje prerađuje i pakuje EuroCompany99. Radi se o brendu poznatom po kvalitetnom suvom voću, orašastim plodovima i semenkama koje odlikuje visoka nutritivna vrednost pa se preporučuje njihovo svakodnevno konzumiranje u cilju poboljšanja zdravlja i jačanja životne energije. 



Malaga rolat sa bademima i suvim grožđem


Kora:

7 belanaca
120 g šećera
7 žumanaca
150 g mlevenog sirovog badema EuroCompany99
40 g brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
prstohvat soli

Krema:

500 ml mleka
120 g šećera
5 žumanaca 
80 g gustina
1 kašičica ekstrata vanile
120 g maslaca
+
100 g suvog grožđa EuroCompany99
50 ml ruma

Za ukrašavanje:

150 g bele čokolade
50 ml slatke pavlake
150 ml umućene slatke pavlake
30 g crne čokolade
50 g listića blanširanog badema 

четвртак, 17. април 2025.

Šarena vekna od piletine


 Šarena vekna od piletine je jedno od najukusnijih jela koje se može pripremati za sve svečane, ali i za obične, svakodnevne prilike. Izuzetno jednostavno se pravi: svi sastojci se izmešaju, sipaju u kalup za pečenje i ispeku. Dakle, ovo nije klasična rolovana piletina za koju je ipak potrebno malo više kulinarske veštine. Naprotiv, ovo je jelo koje će sigurno uspeti i početnicima!


S obzirom na to da se bliže uskršnji praznici, moja preporuka je da svečani sto obogatite i ovakvim jelom. Ukusno je, praktično i dekorativno, a može se servirati i hladno, uz kuvana jaja, rotkvice i neko fino, domaće pecivo. 


Za pripremu ovog jela, koristila sam pileći file Perutnine Ptuj. Meso koje odlikuje kvalitet, svežina i nešto duži rok trajanja zahvaljujući MAP ambalaži (eng. Modified Atmosphere Packaging). Pored toga, piletina se proizvodi u Srbiji pa je i to razlog više da se redovno nalazi na mom jelovniku. 




Šarena vekna od piletine

Sastojci:

1 kg pilećeg filea Perutnina Ptuj
2 crvene šilja paprike
2 zelene šilja paprike
2 jajeta
100 ml mleka
40 g prezli 
40 g narendanog parmezana
1 kašičica soli
1 kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
1 puna kašika svežeg lista peršuna
2 kašike kečapa 

Sos od mladog luka:

50 g maslaca
1 kašika brašna
1 mladi luk
1 kašika sveže mirođije
200 g pavlake za kuvanje
200 ml vode
pola kašičice soli
trećina kašičice belog bibera

среда, 26. март 2025.

Pileći tortilja suvlaki


Recept za pileći tortilja suvlaki povezuje dve ideje: napraviti jelo koje je jednostavno (takoreći, fast food) a da je u isto vreme i zdravo. Bogato proteinima iz piletine i vitaminima iz povrća, dugo će vas držati sitim a veoma je ukusno i ako se servira hladno pa je pogodno i u situacijama kada vam je potreban ručak "za poneti".


Piletina koju sam koristila je, kao i mnogo puta do sada, od Perutnine Ptuj. Meso se pakuje specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom zahvaljujući kojoj mu je produžen rok trajanja a bez ikakvih dodataka i menjanja svojstava mesa. Dakle, pored toga što sam svaki put sigurna da je meso sveže, znam da je i kvalitetno jer je reč o piletini koja se proizvodi u Srbiji.




Pileći tortilja suvlaki


 Sastojci:

1 glavica ljubičastog luka
2 crvene šilja paprike
150 g narendanog edamera
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica korijandera
1 kašičica sušenog origana
pola kašičice kumina
pola kašičice belog luka u granulama
2 kašike limunovog soka
3 kašike maslinovog ulja
5 većih tortilja

Za tzatziki:
1 manji salatni krastavac
1 puna kašika mirođije
100 g grčkog jogurta
100 g kisele pavlake
kašika maslinovog ulja
kašika limunovog soka
kašičica soli
malo bibibera

Za krompir:
1 kg krompira
1 kašičica soli
1 kašičica slatke začinske paprike
1 kašičica origana
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašika palente

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...