четвртак, 29. децембар 2022.

Čokoladni jafa tart (bez pečenja)

 

Kada nemate mnogo vremena za pripremu kolača a želite da se zasladite, napravite ovaj tart. Fantastičan je! Fina nepečena podloga od keksa za koju se sastojci brzinski izmešaju i utisnu u kalup, nekoliko jafa keksića i klasični ganaš krem i tart je gotov! Naravno, potrebno je samo nekoliko sati da se lepo rashladi i stegne i spreman je za serviranje.


Inače, veliki sam ljubitelj čoko-oranž kombinacije i na blogu ima nekoliko recepata sa jafa keksom. Najpre, apsolutno je najpopularnija Jafa torta koja je u međuvremenu dobila i svoju čokoladnu verziju. Tu je i Jafa puding od pirinča, praktičan desert u čaši koji svi vole. Konačno, postoji još jedan recept pod istim nazivom kao i ovaj danas, ali se kora peče i kuvaju dve kreme, pa kada budete imali više vremena za pripremu, obavezno isprobajte i njega jer je odličan.

Klik na recepte:




Čokoladni jafa tart
(bez pečenja)


Sastojci:

250 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
125 g otopljenog maslaca
100 ml svežeg soka od pomorandže

250 ml mlečne slatke pavlake
300 g čokolade za kuvanje

160 g jafa keksa

уторак, 27. децембар 2022.

Stomboli - italijanski pizza rolat

 

Ukoliko volite pizzu (a ima li koga da je ne voli?!), volećete i Stromboli. Isto divno, hrskavo testo, isti bogati nadev od sira i suhomesnatih proizvoda a drugačiji oblik. Rekla bih, rustikalniji, svečaniji, pa je moj predlog da ga napravite za novogodišnje praznike ili zimska druženja sa prijateljima. 


Priprema je jednostavna i ima svega nekoliko caka na koje bi trebalo obratiti pažnju kako bi rezultat bio zadovoljavajuć. Najpre, potrebno je ostaviti testo da se dobro odmori i udvostruči (najmanje 45 minuta na toplom mestu) jer će na taj način biti mnogo ukusnije. I ne samo to - i kada se rolat savije, bolje je i njega ostaviti bar 15 minuta da se odmara pokriven dok se rerna ne zagreje. 


Ono što korici odnosno gornjoj strani rolata daje posebno fin izgled a i ukus, je manja količina sira Grana Padano (ili Parmigiano Regianno) kojim se gornji deo testa posipa pre pečenja. U nedostatku tog sira, rolat možete posuti krupnom morskom soli i biće veoma fino i tako!


Iako svi teško odolevamo toplom pecivu, preporučujem da Stromboli ipak sačeka bar 20 minuta nakon pečenja. Naime, nakon pečenja, nadev je veoma vruć i rolat ćete mnogo lakše iseći i servirati kada se prohladi.



Stomboli - italijanski pizza rolat

Sastojci:

Za testo:

400 (+50 g) glatkog brašna
20 g svežeg kvasca (ili jedna kesica od 10 g suvog)
250 ml tople vode
1 kašičica šećera
pola kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja

Za nadev:

200 g narendane mocarele
125 g sveže mocarele
1 puna kašika sušenog origana
150 g pasiranog paradajza (ili kečapa)
7 zelenih maslina bez koštice
100 g domaće salame ZLATIBORAC
100 g zlatiborskog pršuta ZLATIBORAC

Za premaz i posip:

1 jaje
oko 20 g Grana Padano

уторак, 20. децембар 2022.

Ferero torta (Vegan)


Ovo je jedna od najjednostavnijih sirovih/posnih torti i za nju je potrebno samo 6 sastojaka: 4 za podlogu i 2 sastojka za kremu. Izuzetno je ukusna, kremasta i lepo se seče. 


Ne sadrži šećer, osim onog prirodnog koji potiče iz urmi, a opet, sasvim dovoljno je slatka. Priprema se brzo, bez miksera, ne peče se i posle par sati, koliko je potrebno da se stegne i rashladi, može se servirati. 


Ono što mi ponekad smeta kada su sirove torte u pitanju je to što se moraju čuvati u zamrzivaču, inače bi se krema razlila po tanjiru. Kod ove torte to nije slučaj. Dovoljno je da se dobro rashladi u frižideru i imaće lepu čvrstinu što se i vidi na ovom divnom preseku. 



Ferero torta (Vegan)


Sastojci:

• Za podlogu:

100 g mlevenih pečenih lešnika
100 g mlevenih ovsenih pahuljica
200 g samlevenih urmi
(bez koštice - to je oko 17 komada sa košticom)
3 kašike otopljenog kokosovog ulja

• Za kremu:

200 g kokosove kreme
(čvrsti deo iz konzerve od 400 g)
200 g tamne čokolade

oko 30 g seckanih lešnika 

петак, 16. децембар 2022.

Punjeni šaran


 Svečana posna trpeza se ne može zamisliti bez dobre ribe. Kada je obogaćena povrćem koje se zajedno sa njom peče u rerni, onda je to kompletan obrok koji će sigurno oduševiti vaše goste.


Ukoliko to već niste radili, trebalo bi da znate da se šaran jednostavno priprema i najveći posao je ustvari da se riba očisti. Posle toga, sve ide lako! Iako obožavam prženu rečnu ribu, šarana volim da pečem u rerni i to ne samo zato da bih izbegla miris prženja u kući. Nadev kojim se šaran napuni pre pečenja je izvanrednog ukusa i to je još jedan veliki plus za ovaj recept. 


Inače, svi potrebni sastojci su nabavljeni u DIS trgovini. Božićni post je u toku i znam da ću u DIS-u pronaći sve ono što je potrebno za posnu trpezu: rečnu i morsku ribu, veliki izbor svežeg voća i povrća, suvo voće i orašaste plodove, kao i mahunarke, a sve to po veoma povoljnim cenama. Kako kaže slogan - Slava se sprema u DIS-u! 



Punjeni šaran


Sastojci:

1,5 kg očišćenog šarana 
1 manji praziluk 
1 manja šargarepa
100 g pirinča dugog zrna DOBRO 
100 g suvih šljiva 
1 kg krompira 

Začini:

So, biber, suvi peršunov list TRI PRSTA
Dodatak jelima sa povrćem DOBRO
200 ml suncokretovog ulja DOBRO 
200 ml belog vina

понедељак, 12. децембар 2022.

Pikantne lisnate kockice

 

S obzirom na to da još uvek traje Svetsko prvenstvo u fudbalu i kućna druženja uz TV, često se nametne pitanje šta poslužiti gostima. Da je fino, jednostavno i izdašno, da je puno ukusa i da dobro ide uz piće.


Ove kockice garantuju uživanje a veoma jednostavno se pripremaju! Toplo pecivo je zimi uvek dobar izbor, posebno ako je bogato nadevom. Još kada je on ovako pikantan, od sira i sudžuka, to je garancija da će se svi otimati za kockicu više!


Ukoliko vam ostane koja, odlične su i sutradan, za doručak ili užinu. I još nešto - kockice se mogu pripremiti i nekoliko dana ranije i nepečene zamrznuti, pa peći neposredno pred serviranje. 




PIKANTNE LISNATE KOCKICE 

Sastojci:

2 x 275 g lisnatog testa
500 g feta sira
2 jajeta
100 g gaude
50 g spanaća
so, biber
100 g sudžuka ZLATIBORAC

Za premaz:

1 jaje
1 kašika jogurta
1 kašika ulja
susam, laneno seme

недеља, 20. новембар 2022.

Slane korpice sa sirom i pršutom

Hrskave korpice napunjene pikantnim nadevom od sira i pršute oduševiće čak i one probirljive!

Pored toga što su veoma ukusne, odličan su izbor za svečanu trpezu jer su i dekorativne pa će se veoma lepo uklopiti sa salatama, slanim pitama i suhomesnatim proizvodima koji su uobičajeno slavsko predjelo. 

Oni koji duže vremena prate moj blog, znaju da veoma rado koristim svinjsku mast. Ne samo da je upotrebljavam za kuvanje pa dinstam i pržim na masti, već je koristim i za slana i slatka testa. Takav je slučaj i sa testom za ove korpice. Videćete da se tako lepo mesi, tako je glatko i samim tim lako za oblikovanje, da ćete se ovom receptu rado vraćati upravo zbog toga. 




Slane korpice sa sirom i pršutom


Testo za korpice:

200 (+50) g belog brašna
50 g žutog kukuruznog brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
100 g svinjske masti ZLATIBORAC

Nadev:

500 g svežeg ili krem sira
100 g kisele pavlake
3 kašike pečenog susama
1 crvena barena paprika
1 kašika svežeg vlašca
1 kašičica soli
1/4 kašičice šarenog bibera
100 g suve svinjske pršute ZLATIBORAC

Za dekoraciju:

čeri paradajz
šareni biber
sveže začinsko bilje (bosiljak, peršunov list, mirođija)

понедељак, 7. новембар 2022.

Punjene suve paprike


Zima već uveliko kuca na vrata a sa njom i zimske slave, koje traže pikantniju hranu. Upravo takve su ove fine paprike, pa ukoliko vam je to omiljeno povrće, sigurna sam da ćete ih obožavati pripremljene i na ovaj način. 


U toku zimskih praznika, punjene suve paprike se obično pripremaju za posnu slavsku trpezu ali uz pravi nadev, one mogu biti sjajno posluženje i za mrsnu slavu. Ovo je predlog za toplo predjelo. 
Priprema je jednostavna i brza. Potrebno je da se paprike veče uoči pripreme potope u toploj vodi kako bi dovoljno omekšale da se bez problema mogu napuniti. U nedostatku vremena, možete ih ostaviti i samo sat vremena u vodi ali je u tom slučaju bolje da je voda vruća.


Za filovanje paprika sam koristila dve vrste sira i kulen od Zlatiborca. On je nadevu dao pikantniji ukus a i miris mu je fenomenalan. Naravno, umesto kulena se uvek može koristiti pečenica ili pršuta, ali ja vam preporučujem da prvi put isprobate sa kulenom i verujte da ćete biti oduševljeni! 



Punjene suve paprike


Sastojci: 

10 suvih paprika 
300 g svežeg sira 
100 g feta sira 
1 jaje
1 kašika maslinovog ulja 
1 kašika iseckanog svežeg peršunovog lista 
so, biber 
100 g kulena ZLATIBORAC

100 ml vode
1 kašika maslinovog ulja



петак, 21. октобар 2022.

Zdravi posni kolač od jabuka i ovsenih pahuljica


Bez brašna, bez šećera, bez jaja, mleka i maslaca, a tako ukusan i sočan! Pri tom, nećete morati da prevrnete pola grada da biste pronašli potrebne sastojke, moguće je da većinu njih već imate u kući. 


Na blogu već ima nekoliko sličnih recepata ali je ovo prvi koji je posan odnosno veganski. I to što ne sadrži jaja ni mlečne proizvode, ništa mu ne oduzima na ukusu, naprotiv! Sočan i sladak zahvaljujući jabuci i brusnicama, dok miris duguje cimetu i soku od pomorandže. Čokolada je ovde samo radi dekoracije (naravno da daje i ukus) ali se može i preskočiti jer bi kolač bio sladak i bez nje.

Još recepata za kolače koji imaju zdraviju notu:









Zdravi posni kolač od jabuka i ovsenih pahuljica


Sastojci:

2 veće jabuke (600 g pre čišćenja)
100 g oraha
100 g ovsenih pahuljica
1 kašičica cimeta
50 g suvih brusnica
4 kašike otopljenog kokosovog ulja (ili maslinovog)
150 ml svežeg soka pomorandže 

40 g crne čokolade

четвртак, 29. септембар 2022.

Čokoladna Lotus torta


Ova mala čokoladna lepotica je ove godine bila moja rođendanska torta. Bez pečenja, sa podlogom od karamel keksa, pa je i ukus torte nesvakidašnji. Kremu sam pravila po receptu za Čokoladnu tortu, s tim što sam joj dodala i pečene lešnike, za crunchy dojam, tek da ne bude obična. 


Inače, lotus (odnosno speculoos) keks obožavam i često nemam mere kada ga jedem. Zbog kombinacije začina koje sadrži, toliko je različit od uobičajenih čajnih keksića, da je odličan i za deserte i na blogu već ima recepata sa ovim keksom.


Za ovu tortu nije potrebno mnogo vremena da bi se napravila, samo je neophodno da se dobro rashladi i stegne pre serviranja. 



Čokoladna Lotus torta 


Sastojci:

Podloga:

350 g lotus (spekulas) keksa
100 ml mleka
80 g maslaca

Krema:

500 ml mleka
2 kašike šećera
2 kesice praška za puding čokolada (2x40 g)
65 g čokolade za kuvanje
2 kašike mlevenih pečenih lešnika
125 g maslaca
200 g čokoladnog nugat krema (Nutella)

Dodatno za ukrašavanje:

30 g maslaca
20 celih pečenih lešnika
2 usitnjena lotus keksa 

понедељак, 19. септембар 2022.

Keks torta sa višnjama i sirom (Cherry Cheesecake)

Ono što ovu tortu razlikuje od uobičajenog čizkejka je to što nema klasičnu podlogu od keksa i putera, već je izlomljeni keks dodat u fil od višanja. Iako se taj fil kuva, zaista se brzo i jednostavno priprema. A ukus je predivan i zadovoljiće sve ljubitelje voćnih, kremastih i ne tako slatkih torti. 



Keks torta sa višnjama i sirom
(Cherry Cheesecake)

Sastojci:

• Višnja fil:

350 g višanja
300 ml soka od višanja
2 kašike šećera
1 kesica praška za puding (malina ili višnja)
250 g keksa (petit beurre)

• Fil od sira:

300 g krem sira
300 ml slatke pavlake 
70 g šećera u prahu
1 kesica želatina u prahu (10 g)

• Glazura:

200 ml slatke pavlake
200 g bele čokolade 

понедељак, 12. септембар 2022.

Slana pita sa ovsenim pahuljicama i tikvicom


Slana pita sa ovsenim pahuljicama i tikvicom je toliko jednostavna i tako brzo se priprema, da će biti potrebno više vremena da se rerna ugreje nego da se sastojci pomešaju i sipaju u pekač. Ne manje bitna stavka je da mikser nije potreban!
Veoma je ukusna, niskokalorična i svideće vam se ukoliko volite "zdravije" varijante pita i peciva. 


Slana pita sa ovsenim pahuljicama i tikvicom


Sastojci:

100 g ovsenih pahuljica
150 ml jogurta
50 ml ulja
1 puna kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
200 g tikvica
2 jajeta
50 g susama

петак, 2. септембар 2022.

Kremasti griz kolač sa sirom i voćem


 Leti volim da pripremam jednostavne kolače koji sadrže sezonsko voće. Ovaj je upravo takav. Sada sam koristila nektarine jer su se nekako nagomilale u frižideru, a odličan je i sa šljivama, kruškama ili malinama. Naravno, ništa ne bi smetalo ni ako bi se koristilo voće iz zamrzivača ili kompota, naprotiv.



Kremasti griz kolač sa sirom i voćem

Sastojci:

125 g pšeničnog griza
500 ml mleka
5 kašika šećera (koristila sam eritrol)
1 kašika narendane korice limuna
2 jajeta
250 g svežeg ili krem sira
4 nektarine

уторак, 23. август 2022.

Brze štrudlice sa sirom i pršutom


 Ne samo što se veoma brzo pripremaju, jer je testo bez kvasca pa nema čekanja da naraste - ove štrudlice su toliko ukusne, da sam ih pravila tri puta u svega nekoliko dana! Prhke, dovoljno slane i odlične i sutradan, kada odstoje.


Na fotografijama su u integralnoj varijanti, od spelt brašna, a fine su i u klasičnoj verziji sa belim brašnom. 


Za nadev sam koristila dve vrste sira, feta sir i mocarelu, a s obzirom na to da u peciva volim da dodajem i suhomesnato, sada se u štrudlicama ušuškala goveđa pršuta od Zlatiborca.




Brze štrudlice sa sirom i pršutom 

Sastojci:

• Testo:

200 g integralnog spelt brašna
100 g belog brašna
pola kesice praška za pecivo (5 g)
1 ravna kašičica soli
1 žumance
80 ml maslinovog ulja
180 g kisele pavlake

• Nadev:

150 g feta sira
100 g mocarele
100 g goveđe pršute Zlatiborac

• Premaz i posip:

1 belance
3 kašike susama

среда, 17. август 2022.

Lazanje


Lazanje su jedno od jednostavnih jela, odnosno nije neophodno posebno kulinarsko umeće da biste ih pripremili, ali je potrebno malo više vremena, s obzirom na to da se kuvaju dva sosa. Iako sam ih nekoliko puta pravila sa domaćim testom i bile su odlične, ipak se mnogo češće odlučujem za kupovne kore za lazanje i to one koje se ne kuvaju pre upotrebe. To umnogome olakšava i ubrzava pripremu a rezultat je podjednako dobar.


Inače, gotove, složene a nepečene lazanje se mogu zamrznuti i čuvati u zamrzivaču a kada poželite da ih ispečete, potrebno je da bar dva sata budu na sobnoj temperaturi kako bi se odledile pa se posle peku na isti način kao da su tog trenutka složene. 




Lazanje


Sastojci:

500 g kora za lazanje (koje nije potrebno kuvati)

Umak od mesa:

600 g mlevenog mesa (junetina)
1 veća glavica crnog luka
1 veća šargarepa
4 čena belog luka 
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica slatke mlevene paprike
200 ml vode
500 ml pasiranog paradajza

Bešamel umak:

100 g maslaca
70 g brašna
800 ml mleka
kašičica soli
pola kašičice muskatnog oraščića
na vrh kašičice bibera
+
200 g sira za posip (gauda)

субота, 13. август 2022.

Jednostavna punjena pogača


 Volite pogače ali često odustanete od pripreme jer pomislite da će vam oduzeti mnogo vremena? Ništa zato! Evo jedne koja je veoma jednostavna, bez ukrasa čija izrada ponekad zahteva veštinu i strpljenje ali je zato predivnog ukusa i zadovoljiće sve ljubitelje slanih peciva.


Ono što ovu pogaču čini posebnom je njen nadev. Dve vrste sira, plus zlatiborski pršut - odlična kombinacija! Zlatiborski pršut je novi proizvod koji dolazi iz Zlatiborca i odličnog je ukusa tako da je ovu jednostavnu pogaču upravo on podigao na viši nivo. 


Možete je servirati za doručak ili večeru, za neobavezne prilike ili pak neke svečanije, i sigurna sam da će vaši degustatori biti oduševljeni. 




Jednostavna punjena pogača 


Sastojci:

350 g brašna
1 kašičica soli
5 g suvog kvasca (pola kesice)
1 kašičica šećera
150 ml mleka
1 belance
50 ml ulja

Nadev:

120 g feta sira
120 g kačkavalja
1 kašičica sušenog origana
50 g zlatiborskog pršuta Zlatiborac


Premaz:

1 žumance
1 kašika ulja
crni susam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...