понедељак, 30. јул 2018.

Ćufte od ribe i kinoe (ili pirinča)




Kada pripremam ribu, često se desi da se ne pojede sve i ove ćufte su odličan način da se i ti ostaci potroše. Ne volim da bacam hranu tako da je reciklaža zaista korisna stvar, ušteda i vremena i novca. Ostatak ribe očistim od kostiju, iscepkam na sitne komade a nekad ih provučem i kroz mašinu za mlevenje mesa, pa ih stavim u plastičnu posudu ili kesicu i odložim u zamrzivač do upotrebe. Ukoliko je to mala količina ribe, sačekam pa je "dopunim" kada sledeći put preostane i kada bude dovoljno, napravim ove fine ćufte. 
Jedan od sastojaka je kinoa koja se može zameniti pirinčem, pravila sam na oba načina i podjednako su dobri!
Naravno, ukoliko nemate ostataka ribe ćuftice se mogu napraviti i tako što ćete skuvati ribu (ako su to fileti oslića ili soma, onda nema ni čišćenja i sve ide jako brzo) i dalje radite sve po receptu.





Ćufte od ribe i kinoe (ili pirinča)


Sastojci:

500 g očišćene ribe
100 g skuvane kinoe
1 mladi luk (ili crni luk)
šaka iseckanog peršunovog lista 
2-3 čena belog luka
2 manja jajeta 
2 kašike ovsenih mekinja (ili prezli)
po ukusu začini: 
so, biber, čili, kurkuma
malo maslinovog ulja

петак, 27. јул 2018.

Turski burek sa mesom i kupusom (Lahanalı Kolay Börek)



Mnogo volim jela iz turske kuhinje! Ne toliko slatkiše, za koje mi se nekako čini da se uglavnom svode na deserte sa korama, patišpanje i šećerne prelive ali sa slanim jelima je potpuno druga priča. Toliko finih kombinacija povrća i mesa, prelepe salate sa mahunarkama i povrćem a sve to jako lepo aranžirano i puno boja.
Ovaj burek nije poput onih na kakve smo mi na ovim prostorima navikli - za moj ukus, još je bolji! Pri tom, pored ukusa i mirisa, ima divan, šareni izgled, pa ga možete servirati i za neke finije prilike. Recept je pre par godina objavila Mucika na Coolinarici i od onda sam ga pravila mnogo puta, s tim da sam samo malo pojačala sastojke u odnosu na originalni recept.





Turski burek za mesom i kupusom (Lahanalı Kolay Börek)


Sastojci:
Za okrugli pleh veličine 28 cm:
12 kora za pite (srednje debljine)
400 gr mlevene junetine
400 gr očišćenog svežeg kupusa
2 veće šargarepe
1 veća glavica crnog luka 
3 kašike iseckanog svežeg peršunovog lista
1 puna kašičica suvog začina od povrća
1 kašičica mlevene slatke paprike
1 kašičica mlevenog kumina
pola kašičice kajenskog bibera
po 1 dl ulja i kisele vode za prskanje kora 

Za preliv:
2 jajeta
300 ml mleka
50 ml ulja
150 gr naribanog tvrdog sira (kačkavalj, trapist)
prstohvat soli

понедељак, 23. јул 2018.

Čokoladna torta



Ovu tortu sam pravila za 11 rođendan moje frajle, koja, inače, ne mari za torte i kolače (osim oblatni koje je podsećaju na omiljeni slatkiš - napolitanke ;)). Htela  sam da pravim tortu koja će se svideti deci, a deca uglavnom ne vole jake torte sa mnogo orašastih plodova, kakve su meni omiljene, već vole jednostavne, čokoladne. Recept je objavila Marina Stanojević, inače prava majstorica kad su torte u pitanju, na svom divnom blogu MarinaS Taste i zaista sam prezadovoljna, tako je ukusna, kremasta, bogatog čokoladnog ukusa i što je najbolje, vrlo jednostavno se priprema. Inače, originalni recept je od Marinine prijateljice Daliborke Đokić iz Kaća i nisam ni sumnjala kakav će biti kad ga donose njih dve Vojvođanke ;))
Kao što ćete videti u nastavku, recept sam malo modifikovala samo time što sam ga prilagodila malo većem, četvrtastom kalupu, dimenzija 30x20 cm. Ukoliko vam je potrebna okrugla torta, možete raditi po Marininim merama za kalup prečnika 25 cm. U kore sam dodala i vrlo malo mlevenih pečenih lešnika, a oni se mogu i izostaviti i umesto njih staviti brašno. 
Inače, zaista su fantastične - sočne, dovoljno vlažne da ne moraju da se kvase i lepo se seku kada se dobro ohlade. I zato preporučujem da ih nikako ne menjate onim, u poslednje vreme veoma popularnim, kupovnim korama jer to jednostavno ne može da se poredi i to onda više nije ista torta! 
Priprema ovih kora neće oduzeti više od pola sata vremena, koliko je potrebno da se sastojci izmere, umute i ispeku te nedostatak vremena ne može biti izgovor da se upotrebe kupovne kore. 





Čokoladna torta

Sastojci:

Za kore x 2 (peku se dve kore):
6 belanaca
3 kašike šećera
6 žumanaca
3 kašike brašna
2 kašike kakaa
2 kašike mlevenih pečenih lešnika (ili brašna)
110 ml ulja 

Za fil:
1 l mleka
4 kašike šećera
4 kesice pudinga od čokolade (4x40 gr)
125 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca (ili margarina)
400 g nugat namaza* 
* koristila sam namaz Choco Nussa iz Lidla, a može i Eurokrem, Nutella i slično

Po želji, za ukrašavanje:
Krem šlag od čokolade - mada kreme ima dovoljno da se torta kompletno premaže i ukrasi, pa vam šlag neće biti potreban

петак, 20. јул 2018.

Šarene oblatne


Jednostavno i brzo se pripremaju a veoma su ukusne!



Šarene oblatne 

Sastojci:

3 dl mleka 
300 gr šećera 
300 gr mlevenih oraha
300 gr mlevenog keksa
250 gr maslaca (ili margarina)
100 gr čokolade za kuvanje
1 kesica vanilin šećera

1 pakovanje oblatni (5 listova)

понедељак, 16. јул 2018.

Mézes krémes (Medena griz pita)


Mezes kremes je jedan od starih mađarskih kolača od jednostavnih, takoreći skromnih sastojaka, a veoma finog ukusa koji daje kombinacija slatkog griz fila i kiselkastog džema od kajsija. U koricama ima i meda, zaslužnog za lep miris a kad kolač odstoji bukvalno se topi u ustima. I još jedan detalj koji kolač čini tako nesvakidašnjim je specifična kakao glazura. 



Mezes kremes (Medena griz pita)

Sastojci:

Za korice:
550 gr brašna
2 ravne kašičice sode bikarbone
2 jajeta
60 gr masti
60 gr meda
5 kašika mleka
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera

Za kremu:
7 dl mleka
7 kašika (90 gr) pšeničnog griza
160 gr šećera
200 gr maslaca 
+
160 gr džema od kajsija

Za glazuru:
6 kašika šećera u prahu
2 kašike kakaa
5 kašika vode
1 kašika ulja
100 gr maslaca (ili margarina)

петак, 13. јул 2018.

Točak pogača




Ovo je jedna od najjednostavnijih pogača koje sam pravila i mogu je napraviti i potpuni početnici u mešenju. Testo je po receptu za Najmekše kiflice, njega koristim i za slana i slatka peciva, jer mi se pokazalo kao najbolje (s tim da ne koristim uvek mešavinu oštrog i glatkog brašna već najčešće samo glatko). A sam postupak je veoma jednostavan - kao da pravite lisnate kifle i stanete na pola posla :)) Pogača je vrlo dekorativnog izgleda, a puna ukusnih lisnatih slojeva i ukoliko želite, možete ih obogatiti tako što ćete pored maslaca, dodati i feta sir.





Točak pogača

Sastojci:

900 g brašna
1 kocka (40 g) svežeg kvasca
2,5 dl mleka
2,5 dl vode
1 dl ulja
2 kašike šećera
2 kašičice soli
+
150 g maslaca (ili margarina)

понедељак, 9. јул 2018.

Marokanske ćuftice u sosu od paradajza i leblebija


Ukoliko ste ljubitelj orijentalne kuhinje ili još uvek niste ništa probali a voleli biste, ovo je recept koji će vas sigurno oduševiti! Same ćuftice su veoma lepe, ali ono što ustvari ovo jelo čini kompletnim i tako ukusnim je zapravo sos odnosno umak od paradajza, na kome se ćuftice zapeku u rerni. Uz dodatak leblebija i suvog grožđa pa još kada se na sve to doda i nekoliko začina bogate arome, verujte da se dobije ukus koji se pamti :) Ukoliko imate strah od, za naše prostore, nesvakidašnje kombinacije slatkastog suvog grožđa i ostalih sastojaka, odmah ga odagnajte - u prvi mah sigurno nećete ni prepoznati taj ukus a odlično se uklapa sa kiselkastim pelatom. 
Dok smo uživali u ovom finom jelu, palo mi je na pamet da se umak može pripremati i samostalno, bio bi odličan za vreme posta ili one dane kada želite da pripremite bezmesni obrok. 





Marokanske ćuftice u sosu od paradajza i leblebija 

Sastojci:

Za ćuftice:

500 g mlevenog mesa (junetina ili jagnjetina)
40 g prezle
1 veće jaje
3-4 kašike sitno iseckanog svežeg peršunovog lista
1 kašičica začina od povrća
1 kašičica mlevene slatke paprike
pola kašičice kumina
na vrh noža kajenskog bibera
+
4 kašike brašna da se ćuftice uvaljaju

Za sos:

1 kašičica kumina
pola kašičice cimeta
1 veća glavica luka
polovina manjeg korena celera (umesto njega može i iseckana paprika)
4-5 čena belog luka
4-5 kašika sitno iseckanog svežeg peršunovog lista
400 g pelata u konzervi
100 ml vode
300 ml paradajz soka 
400 g kuvane leblebije iz konzerve (slanutak)
100 g suvog grožđa
maslinovo ulje

субота, 7. јул 2018.

Mileram torta


Sa pravljenjem Mileram torte sam dugo odugovlačila jer sam mislila da mi se neće svideti iako je bila veoma popularna i isprobavana na Coolinarici. Nešto me nije privlačio mileram u kolačima (a on je, zapravo, glavni sastojak i čini da torta bude tako savršeno kremasta i lagana). Onda sam ipak poklekla, pod nagovorom moje Novosađanke Jane, koja ju je pravila mnogo puta i kad god smo pričale, uporno me ubeđivala: "Napravi je i videćeš da ćeš je posle redovno praviti!" E pa, tako je i bilo, pravila sam je zaista nebrojeno mnogo puta! :)) Žao mi je samo što ovom prilikom presek nije bio bolji ali moji sladokusci se ne bune i kada ispadne ovakva, natural varijanta :))


Inače, po originalnom receptu ne pravi se posebno voćni fil, već se voće rasporedi po kremi i učvrsti prelivom za tortu na bazi želatina, međutim, meni se više dopada ova varijanta koju ću napisati, između ostalog i zato što stavim više voća i dobijem posebnu voćnu kremu koja se stvarno divno slaže sa vanilin kremom.
Važno je napomenuti i da je ovo kolač koji će se sigurno dopasti i onima koji nisu ljubitelji klasičnog čizkejka jer nema tu kiselu notu, samo onoliko koliko je kiselo voće koje koristite za preliv. Jednostavno i brzo se priprema i kao i većina kremastih kolača, jedino što je neophodno je da se dobro rashladi kako bi se stegla. 


Ono što je specificno za ovu tortu je da u kremu ne ide ni maslac ili margarin, već se krema peče zajedno sa korom a posle hlađenja od više sati bude savršeno čvrsta i kompaktna.



Mileram torta

Sastojci:

Za testo:

250 g brašna
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
80 g maslaca (ili margarina)
1 jaje 
1 puna kašika kisele pavlake

Za kremu:

500 ml mleka
150 g šećera
2 kesice praška za puding od vanile (2x40 g)
800 g milerama

Za voćni fil:

500 g crvenog voća (maline, jagode, višnje)
3-4 kašike šećera
1 dl vode ili soka
1 kesica praška za puding od vanile ili jagode (40 g)

среда, 4. јул 2018.

Najlakše i najbrže knedle sa šljivama (Gomboce)


Knedle sa šljivama, ili kako je u Vojvodini uobičajeno da se zovu - gomboce, pravila sam svega 2-3 puta i iako su bile ukusne, svaki put je to bila velika muka! Ozbiljno, lakše mi padne da ispečem 6 korica za Mađaricu, nego sva ona petljancija oko knedli ;) Dok ogulim krompir, skuvam ga, ispasiram, umesim testo, isprljam pet sudova, isprljam kuhinju tokom celog tog postupka a na kraju još postoji i strepnja hoće li knedle biti kakve bi trebalo da budu :)) 


Onda sam naletela na ovaj recept i iako sam, iskreno, bila skeptik jer nikada do tada nisam koristila pire "iz kesice" rešila sam da probam i ne da sam se oduševila nego mi posle toga nije palo na pamet da pravim klasično testo za knedle od krompira!

Ove knedle se naprave i spremne su za serviranje za manje od sat vremena. Odličnog su ukusa, meke a ne gnjecave, a testo je toliko dobro da ga, budući da u sebi ne sadrži šećer, možete koristiti i za izradu njoki. 


Nije zgoreg naglasiti da je testo veoma pogodno i za zamrzavanje. Naime, odmah možete napraviti dvostruku ili trostruku meru pa deo knedli ostaviti u zamrzivaču i imati ih spremne kada vam se budu jele.



Najlakše i najbrže knedle sa šljivama 

Sastojci:

120 g krompira iz kesice za pire (1 kesica)
4 dl hladne vode
2 kašike ulja
1 jaje
100 g brašna
100 g pšeničnog griza
prstohvat soli
+
11-13 šljiva
5-6 kašika šećera
3 kašike ulja
50 g maslaca
3 kašike prezli
3 kašike mlevenog keksa
cimet

понедељак, 2. јул 2018.

Francuska pita sa pilećom džigericom


Juče smo moja frajla i ja bile na jednom rođendanu i tamo sam pričala sa majkom jedne njene školske drugarice, s kojom baš volim da se sretnem, jer nekako uvek završimo (a i počnemo ;) pričajući o hrani. Ona je isprobala stvarno mnogo recepata koje sam objavljivala na Coolinarici, i slanih i slatkih i kad god se sretnemo a imamo vremena za priču, obavezno mi kaže šta je pravila više puta i šta joj se svidelo. I tako, podseti ona mene juče na ovu pitu na koju sam potpuno zaboravila a jedno vreme sam je baš često pravila, posebno kad sam bila na hrono ishrani - ćerka i muž bi je jeli toplu, za večeru, a meni ne bi smetalo da ostatak pojedem i kada je pita potpuno hladna, za doručak ;)
Pita, tart ili quiche, svejedno kako se zove, reč je o ukusnom i jednostavnom jelu, koje može biti posluženo za doručak, ručak ili večeru. Prednost je i što se testo može umesiti i nekoliko sati ranije i ostaviti u frižideru. To ponekad uradim uveče, tako da ujutro samo dovršim nadev pa imamo lep, topao doručak :)



Francuska pita sa pilećom džigericom

Sastojci:

Za podlogu: 
200 gr brašna*
100 gr hladnog maslaca 
pola kašičice praška za pecivo 
pola kašičice soli 
4-5 kašika ledene vode 

Za nadev: 
250 gr pileće džigerice 
50 g slanine
150 gr šampinjona 
1 manji praziluk ili mladi luk 
3-4 čena belog luka 
100 gr kisele pavlake 
1 kašika svežeg peršunovog lista 
so, biber, susam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...