уторак, 23. август 2022.

Brze štrudlice sa sirom i pršutom


 Ne samo što se veoma brzo pripremaju, jer je testo bez kvasca pa nema čekanja da naraste - ove štrudlice su toliko ukusne, da sam ih pravila tri puta u svega nekoliko dana! Prhke, dovoljno slane i odlične i sutradan, kada odstoje.


Na fotografijama su u integralnoj varijanti, od spelt brašna, a fine su i u klasičnoj verziji sa belim brašnom. 


Za nadev sam koristila dve vrste sira, feta sir i mocarelu, a s obzirom na to da u peciva volim da dodajem i suhomesnato, sada se u štrudlicama ušuškala goveđa pršuta od Zlatiborca.




Brze štrudlice sa sirom i pršutom 

Sastojci:

• Testo:

200 g integralnog spelt brašna
100 g belog brašna
pola kesice praška za pecivo (5 g)
1 ravna kašičica soli
1 žumance
80 ml maslinovog ulja
180 g kisele pavlake

• Nadev:

150 g feta sira
100 g mocarele
100 g goveđe pršute Zlatiborac

• Premaz i posip:

1 belance
3 kašike susama

среда, 17. август 2022.

Lazanje


Lazanje su jedno od jednostavnih jela, odnosno nije neophodno posebno kulinarsko umeće da biste ih pripremili, ali je potrebno malo više vremena, s obzirom na to da se kuvaju dva sosa. Iako sam ih nekoliko puta pravila sa domaćim testom i bile su odlične, ipak se mnogo češće odlučujem za kupovne kore za lazanje i to one koje se ne kuvaju pre upotrebe. To umnogome olakšava i ubrzava pripremu a rezultat je podjednako dobar.


Inače, gotove, složene a nepečene lazanje se mogu zamrznuti i čuvati u zamrzivaču a kada poželite da ih ispečete, potrebno je da bar dva sata budu na sobnoj temperaturi kako bi se odledile pa se posle peku na isti način kao da su tog trenutka složene. 




Lazanje


Sastojci:

500 g kora za lazanje (koje nije potrebno kuvati)

Umak od mesa:

600 g mlevenog mesa (junetina)
1 veća glavica crnog luka
1 veća šargarepa
4 čena belog luka 
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica slatke mlevene paprike
200 ml vode
500 ml pasiranog paradajza

Bešamel umak:

100 g maslaca
70 g brašna
800 ml mleka
kašičica soli
pola kašičice muskatnog oraščića
na vrh kašičice bibera
+
200 g sira za posip (gauda)

субота, 13. август 2022.

Jednostavna punjena pogača


 Volite pogače ali često odustanete od pripreme jer pomislite da će vam oduzeti mnogo vremena? Ništa zato! Evo jedne koja je veoma jednostavna, bez ukrasa čija izrada ponekad zahteva veštinu i strpljenje ali je zato predivnog ukusa i zadovoljiće sve ljubitelje slanih peciva.


Ono što ovu pogaču čini posebnom je njen nadev. Dve vrste sira, plus zlatiborski pršut - odlična kombinacija! Zlatiborski pršut je novi proizvod koji dolazi iz Zlatiborca i odličnog je ukusa tako da je ovu jednostavnu pogaču upravo on podigao na viši nivo. 


Možete je servirati za doručak ili večeru, za neobavezne prilike ili pak neke svečanije, i sigurna sam da će vaši degustatori biti oduševljeni. 




Jednostavna punjena pogača 


Sastojci:

350 g brašna
1 kašičica soli
5 g suvog kvasca (pola kesice)
1 kašičica šećera
150 ml mleka
1 belance
50 ml ulja

Nadev:

120 g feta sira
120 g kačkavalja
1 kašičica sušenog origana
50 g zlatiborskog pršuta Zlatiborac


Premaz:

1 žumance
1 kašika ulja
crni susam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...