петак, 20. август 2021.

Punjeni venac sa čvarcima


Ukoliko volite čvarke u pecivima, svideće vam se i ovaj ukusni venac. Napunjen je duvan čvarcima koji mu daju zaista poseban ukus. Pored toga, izuzetno je dekorativan i može se praviti i za neke svečanije prilike.


Inače, veoma jednostavno se oblikuje pa ga mogu praviti i početnici u kuvanju ukoliko zaziru od pripreme nekih komplikovanijih pogača. Kada je testo u pitanju, stvarno je za svaku preporuku jer i kada se ohladi ostaje meko, čak i sutradan.



Punjeni venac sa čvarcima

Sastojci:

550 g brašna
20 g svežeg kvasca
150 ml mleka
150 ml tople vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli 
100 g svinjske masti
1 belance

50 g maslaca
200 g krem sira
pola kašičice soli
100 g duvan čvaraka (Zlatiborac)

žumance, semenke

петак, 6. август 2021.

Girice (papaline) iz rerne

 

Ako pogledate recepte za pripremu ribe koje sam već objavila, primetićete da je kod većine, ako ne i svih, predviđena priprema u rerni. Nije da ne volim prženu ribu, naprotiv, nego hoću da izbegnem miris prženja koji u kući može da se oseti danima, a druga stvar je to što priprema u rerni garantuje zdraviji obrok od onog koji je pržen u dubokom ulju.

Girice spadaju u jeftinu ali zdravu ribu i ja ih veoma volim. Jednom sam slušala neku nutricionistkinju koja je tada rekla da bi trebalo što više jesti upravo tu sitnu ribu koja je nisko u lancu ishrane i nije stigla "da se najede" štetnih stvari kojih ima u moru. Nekako mi se dopala ta teorija pa se trudim da ih što češće pripremam. 

Ovo je jedan od apsolutno najjednostavnijih načina pripreme jer se sve gurne u renu i to je to. Međutim, ima još nešto što pojednostavljuje pripremu - ja girice ne čistim i jedem ih cele! U njima nema kostiju, ili su zaista male, a ako već niste probali, znajte da su i glave divno hrskave i ukusne i nema razloga da se i one ne pojedu. Dakle, ovo je idealan obrok ako ste početnik u kuvanju ili ako želite brzo, lagano i zdravo jelo.


Girice (papaline) iz rerne


Sastojci:

500 g zamrznutih girica 
4 kašike maslinovog ulja
2 pune kašike palente (kukuruznog griza)
1 puna kašičica soli
pola kašičice belog luka u prahu

Priprema:

• Pre pripreme, girice odmrznuti i ostaviti da se ocede od tečnosti koju će pustiti. Ukoliko su vlažne, posušiti ih papirnim ubrusom. Rernu uključiti na 180 stepeni da se ugreje.
• Zatim ih staviti u dublju činiju, poprskati maslinovim uljem da bi se začini što bolje "zalepili" pa dodati palentu, so i beli luk. Sve dobro promešati, najbolje rukama, kako bi se riba obložila začinima sa svih strana. 


• Ribu staviti na pleh obložen pek papirom i peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Trebalo bi da je pečena za dvadesetak minuta.
• Pečene girice poprskati limunovim sokom i servirati odmah, uz prilog od barenog krompira i blitve i belo vino.



уторак, 3. август 2021.

Lešnik parfe torta


Torta koju sam ove godine pravila za Nedin 14. rođendan je bila odavno u planu ali sam čekala neku lepu priliku poput ove. Jednostavno se priprema, nije velika a lagana je i kremasta pa je dobar izbor za vrele letnje dane. 


Lešnik parfe torta ima samo jednu koricu i jednu pahuljastu kremu koja je u trenutku nanošenja skoro tečna tako da je potrebno vreme da se dobro rashladi i stegne pa preporučujem da se pravi najmanje osam sati pre no što ćete je seći i servirati. 


Iako se koristi nešto malo više od 100 g lešnika, oni se intenzivno osete pa će vam se torta sigurno svideti ako ih volite. Inače, umesto bele, u kremi se može koristiti i crna čokolada, pa ćete dobiti lep crno-beli kontrast sa korom. Međutim, za prvi put, probajte sa belom čokoladom jer je ipak i ona jedan od važnih sastojaka koji torti daju tako nežan ukus.




Lešnik parfe torta

Sastojci:

Za koru:

6 belanaca
6 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
5 kašika brašna
pola kesice praška za pecivo
3 pune kašike mlevenih pečenih lešnika
za preliv: 200 ml vrućeg mleka

Za kremu:

500 ml mleka
150 g šećera
1 kesica vanilin šećera
6 žumanaca
200 g bele čokolade
2 kesice želatina
100 g mlevenih pečenih lešnika
500 ml slatke pavlake

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...