понедељак, 28. август 2023.

Reform torta


U mojoj porodici, reforma je jedna od najomiljenijih torti, a pravile su je i baka, i mama i tetka. Mislim da je toliko volimo i zbog toga što ovo nije torta koja se pravi često, kao vikend slatkiš, već se po pravilu pripremala samo za neke važnije, svečanije prilike, poput slave i rođendana. Ne manje važna činjenica je da sadrži samo 5 sastojaka koji daju vrhunski rezultat: jaja, šećer, orahe, čokoladu i maslac.


Ovaj recept je mogao biti i ranije objavljen, ali sam čekala neku bitnu priliku. A gde ćete bitnijeg događaja od jubilarnog rođendana mog oca! Tata je pre desetak dana proslavio 75. rođendan i zaista, za tako važan i radostan događaj, ni jedna druga torta nije mogla doći u obzir.


Reform torta

Sastojci:

Za kore:

20 belanaca (jaja srednje veličine)
20 kašika šećera
20 punih kašika mlevenih oraha

Za fil:

20 žumanaca
20 kašika šećera
300 g čokolade za kuvanje
320 g maslaca

субота, 19. август 2023.

Projice sa blitvom i čeri paradajzom


Ideja i odgovor na pitanje "šta pripremiti za doručak" a da je jednostavno i brzo. Ove projice su zaista praktične i da se ponesu na posao ili spakuju deci za školsku užinu. 


Umesto blitve, možete koristiti spanać ili sitno narendati tikvicu (predhodno je ocediti od viška tečnosti). Biće odlične! Takođe, možete se poigrati sa vrstama brašna, pa izostaviti belo pšenično brašno i upotrebiti neko integralno. Sve u svemu, recept je vrlo prilagodljiv. Važno je naglasiti da je ovo manja mera, za samo šest do sedam projica, pa ukoliko vam je potrebna veća količina, preporučujem da sastojke udvostručite. 



Projice sa blitvom i čeri paradajzom

Sastojci:

2 jajeta
50 ml ulja
200 ml jogurta
100 ml kisele vode
150 g feta sira
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
3 pune kašike kukuruznog brašna
3 pune kašike pšeničnog brašna
1 puna kašika palente
oko 100 g sveže blitve
7 čeri paradajza

уторак, 8. август 2023.

Lazanje od kora za pite


 Ovo je jedan od onih praktičnih recepata gde se umesto glavnog sastojka (kora za lazanje) koristi nešto slično kako bi se priprema ubrzala i pojednostavila, a to su u ovom slučaju gotove kore za pite i gibanice. Dakle, reč je o ekonomičnijoj i bržoj varijanti lazanja a opet, podjednako ukusnoj.


Kada sam, pre skoro deset godina, prvi put objavila ovaj recept na Coolinarici, odmah je postao jedan od isprobavanih i omiljenih. Jasno, ljudi vole jednostavna jela od pristupačnih namirnica, ona jela za koja nije potrebno ni mnogo vremena a ni veliko kulinarsko umeće. 



Lazanje od kora za pite

Sastojci:

300 g kora za pite (što tanjih)

Umak od mesa:

400 g mlevenog mesa (junetina)
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
200 ml soka od paradajza
1 kašičica suvog začina od povrća
pola kašičice soli
pola kašičice bibera 
1 kašičica sušenog origana

Bešamel sos:

80 g maslaca
40 g brašna
500 ml mleka
so, biber, muskatni oraščić

Još:

200 ml vode
100 g kačkavalja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...