петак, 28. април 2023.
Suve paprike punjene kinoom
Suve paprike volim skoro podjednako kao i sveže. S obzirom na to da se kupuju već očišćene, preostaje samo da se potope u toploj vodi kako bi omekšale a mogućnosti za punjenje su mnogobrojne. Sada sam ih punila kinoom, tako da je ovo jedna posna odnosno vegetarijanska varijanta, a na blogu već postoji recept za suve paprike punjene sirom i kulenom (klik za recept).
понедељак, 24. април 2023.
Kokos maskarpone torta
Kokos maskarpone torta je jedna divna, kremasta torta sa pečenom korom i kremom koja se ne kuva, već se samo svi sastojci umute kako bi se povezali. Ukoliko volite kokos, sigurna sam da će vam se svideti.
Mene je privukla jednostavnost recepta (prvenstveno mislim da običnu koru od jaja, putera i brašna) a onda i krema, jer ove sastojke povezane u ovakvu kombinaciju do sada nisam probala. Sledila sam recept iz nekog starog nemačkog časopisa i tako ću i zapisati, ali ima nekoliko stvari koje su podložne izmeni što sam i naglasila na kraju recepta.
Sve u svemu, ovo je divna torta za neka manja druženja, jednostavno se priprema i može se napraviti i dva dana ranije jer stajanjem bude još ukusnija.
Kokos maskarpone torta
Kora:
125 g putera
100 g šećera
4 jajeta
150 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanila ekstrakta
+
150 ml mleka
Krema:
200 ml slatke pavlake
250 g maskarponea
400 g kokosovog mleka iz konzerve (čvrsti deo)
120 g kokosovih ljuspica (za kolače)
100 g šećera u prahu
1 kesica (10 g) želatina u prahu
Dekoracija:
100 g slatke pavlake
50 g izmrvljenih listića badema
1 pomorandža
14-16 Giotto ili Raffaello kuglica
недеља, 2. април 2023.
Ovseni šargarepa kolač
Ovseni šargarepa kolač je jedan od onih najjednostavnijih kolača, za svaki dan, od sastojaka koje gotovo uvek imam u kući. Mikser nije potreban, već se svi sastojci pomešaju u jednoj činiji i izliju u pleh. Ne sadrži šećer ali on nije ni potreban s obzirom na to da je većina ovih sastojaka prirodno slatka: banana, šargarepa, urme i suve brusnice. Ukoliko ipak volite slađe kolače, možete u smesu dodati med ili kolač nakon pečenja posuti šećerom u prahu.
Ovakvi kolači su vrlo praktični i da se ponesu na posao ili u školu, za užinu. Kompaktni su i mogu da stoje i na sobnoj temperaturi jer ne sadrže namirnice životinjskog porekla (jaja, mleko) pa su pogodni i za dane posta.
Ovseni šargarepa kolač
Sastojci:
150 g samlevenih ovsenih pahuljica
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike suncokretovog semena
2 kašike susamovog semena
2 šargarepe
1 banana
100 g sušenih brusnica
50 g očišćenih sušenih urmi
200 ml soka od pomorandže
Пријавите се на:
Постови (Atom)