Sirove torte (raw cake) su me oduvek privlačile ali ih do sada nisam pravila. No, nedavno sam na Instagramu dobila poziv od Nataše Denić, autorke bloga Pečat života da učestvujem u igrici pod nazivom Zajednički obrok i tom prilikom isprobala i ovu tortu.
Ideja igrice je da se okupe foodblogeri i pripremaju obroke na zadate teme. Svake druge nedelje Nataša izabere jednog blogera i u dogovoru sa njim dva recepta (slani i slatki) koje pripremamo, fotografišemo i potom slike objavljujemo pod istim hashtagom #zajednički obrok. Meni se ovaj koncept mnogo dopao. Ne moram mnogo da mislim šta bih pripremala, upoznajem se sa receptima koje su koleginice već objavile a ono što je najvažnije, radi se o jelima koja imaju izuzetno zdravu notu, bilo da su u pitanju glavna jela, peciva, namazi ili slatkiši.
Ovaj recept je objavila Milica Trajković sa IG profila @smilicomukuhinji . Originalno, u torti se koriste kupine a ja sam imala dosta svežih malina pa sam odlučila da njih iskoristim. Napravila sam još par sitnih izmena u odnosu na originalni recept i to je još jedna stvar koja mi se dopada - moguće su improvizacije u pogledu sastojaka a da rezultat bude podjednako dobar.
Sirova torta od maline i limuna
Sastojci:
• Korica:
150 g pečenih mlevenih lešnika
120 g otkoštenih urmi
• Limun sloj:
150 g sirovih indijskih oraha
100 ml limunovog soka
30 g narendane korice limuna
1/3 kašičice kurkume u prahu
100 g meda
30 g kokosovog ulja
• Malina sloj:
150 g sirovih indijskih oraha
1 kašičica ekstrata vanile
30 g kokosovog ulja
80 g meda
180 g malina
• Kokos sloj:
100 g sirovih indijskih oraha
25 g kokosovog ulja
30 g otkoštenih urmi
20 g kokosovog brašna za kolače
100 g kokosovog mleka iz konzerve