Ova salata se vrlo jednostavno pravi i odličnog je ukusa. Može joj se dodati i sveži paradajz ili grilovane tikvice, pa čak i komadići tunjevine ili nekog mesa. Može se napraviti i dan ranije pa ukoliko nije samostalan obrok, servirati uz meso sa roštilja ili ribu.
Kinoa salata sa avokadom
Sastojci:
100 g kinoe
1 crvena paprika
2 mlada luka
2 manja avokada
1 krastavac
Za dresing:
1 puna kašika meda
50 ml maslinovog ulja
1 ravna kašičica soli
pola kašičice bibera
dve kašike listića sveže nane
nekoliko badema ili indijskih oraha
• Kinou oprati u situ pod mlazom vode. Sipati je u šerpu u kojoj će se kuvati i naliti sa duplo više vode. Kuvati oko 15 minuta, dok ne omekša a onda je procediti i ostaviti da se u potpunosti ohladi.
• Prvo pripremiti dresing u većoj činiji u kojoj će se salata hladiti.
U činiju staviti med, ulje, so, biber i sitno iseckane listiće sveže nane. Dobro promešati i ostaviti sa strane.
• Papriku iseći na trake pa na kockice. Iseckati zelene delove mladog luka. Avokadu odstraniti košticu i koru pa ga iseći na kockice. Isto uraditi i sa krastavcem (ukoliko je kora u redu, ne morate ga guliti).
Sve staviti u činiju sa pripremljenim dresingom i dobro promešati.
• Na kraju, u činiju dodati i unapred skuvanu i ohlađenu kinou.
• Ponovo sve dobro promešati i ostaviti u frižider da se rashladi.
• Neposredno pre serviranja, salatu ukrasiti bademima ili indijskim orasima.
Super ideja .. cesto spremam salate za poneti na posao i svi obozavamo avokado ali nisam jos kombinovala sa kinoom. Hvala Jeko
ОдговориИзбришиOvo je zaista fina kombinacija i to ne samo tokom leta :) Hvala!
Избриши