петак, 31. јануар 2020.

Ferero krem u čaši


Danas je poslednji januarski dan a ja imam utisak kao da je ovaj mesec trajao pet dana. Bukvalno mi je proleteo. I uvek je tako jer je pun dešavanja: raspust, Božić, nekoliko slava kod prijatelja i rodbine, pa onda i naša. I radujem se februaru jer ustvari tek tada, kada prođu praznici i nastupi uobičajena životna kolotečina i vratimo se u rutinu, mogu da razmišljam i o nekim novogodišnjim odlukama. Nisu to neke velike stvari, ali su bitne: počinjem da više vodim računa o tome šta jedem i akcenat je na zdravijoj hrani, ranije idem na spavanje i više vremena provodim napolju. 



E sad: pišem o zdravoj hrani a objavljujem desert koji se baš i ne može svrstati u tu grupu! No, ipak ima i prednosti, budući da se ne peče i napravi se za pet minuta, pa mi ostaje vremena za one druge dve stavke :) 



Recept sam nedavno objavila na Instagramu, kada sam dobila obaveštenje da me prati 50.000 ljudi. To je stvarno neverovatna stvar! Sećam se kada sam pre dve godine otvorila IG nalog, a to je bilo u istom trenutku kada sam počela da pišem blog. Tada, niti sam razmišljala o brojkama, niti su mi bile bitne, kao ni sada, ali osećam veliku zahvalnost prema svima koji posećuju blog, isprobavaju recepte, komentarišu i prate moj rad. Svesna sam da je dobroj posećenosti bloga u velikoj meri doprineo upravo Instagram, kao moćan medij za reklamu, pa većina čitalaca dolazi upravo odande. 
Kako se okrugla cifra pojavila pre dve nedelje a ja sam bila usred spremanja slave, odlučila sam da recept kojim ću obeležiti taj lepi događaj bude nešto što jednostavnije, jer nisam imala mnogo vremena. A šta je jednostavnije od deserta u čaši! Plus, u pitanju je mala mera, od koje ispadnu tri čaše što mi je bilo idealno posebno u trenutku kada je kuća bila puna slavskih kolača. 





Ferero krem u čaši

Sastojci:

250 ml slatke pavlake
250 g krem sira
100 g čokoladnog krema 
100 g lešnik napolitanki
50 g iseckanih pečenih lešnika

недеља, 26. јануар 2020.

Voćna mađarica


Kada pravim više vrsta sitnih kolača, uglavnom to budu stari, provereni recepti i ono što nam je posebno omiljeno, ali naravno, volim da isprobam i nešto novo, da malo unesem promene u standardni "repertoar" na kome su već godinama Lešnik gnezda, Žarbo i Šarene oblatne


Ove godine, za slavu sam odlučila da pravim i Voćnu mađaricu, koju već odavno merkam i ne mogu a da se ne upitam zašto sam čekala do sada? Kolač je jednostavno fantastičan. Korice vrlo brzo omekšaju, pa mi je odmah palo na pamet kakva bi bila kada bi se pravila u obliku okrugle torte, sa jedno 8-9-10 korica ;) A kreme, predivne! Standardno fina bela krema i ono što je najlepše kod ovog kolača, a to je krema od crvenog bobičastog voća koja kolaču daje svežinu. 
Definitivno, kolač koji ću ponovo praviti i koji je sjajan izbor u situacijama kada imate probirljive goste koji vole tzv. bele kolače, odnosno deserte bez orašastih plodova i čokolade - verujte, ima i takvih :)


Voćna mađarica

Sastojci:

Za kore:

2 jajeta
200 g šećera
150 g masti (ili maslaca/margarina)
200 g kisele pavlake
600 g glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo (10 g)

Za belu kremu:

1 l mleka
8 kašika šećera
6 kašika gustina
1 kesica (40 g) praška za puding od vanile
200 g maslaca

Za voćnu kremu:

500 g višanja (ili jagoda, malina)
3 kašike šećera
2 kesice (2x40 g) praška za puding od vanile ili maline

Za glazuru:

150 g bele čokolade
5 kašika ulja


субота, 4. јануар 2020.

Aromatični posni kolač od šargarepe


Ovaj kolač je pored Posne pite sa jabukama i Čarobne posne štrudle sa čajem ubedljivo najlepši posni kolač koji sam pravila i jela. Bez keksa, bez margarina, sa par običnih sastojaka a tako fino uklopljenih. I na sve to, amareto! Kada bih samo mogla dočarati kako je kuća mirisala najpre dok se pekao i kasnije dok sam ga sekla - fantazija! 



Inače, iako postim samo dva puta godišnje, na Badnji dan i na Veliki petak, često pravim posne kolače. Lako je napraviti dobar desert kada se koriste jaja, mleko ili puter ali ukusan posni/vege kolač, koji je ujedno i zdrav a i lep na oko, ipak je ozbiljniji poduhvat. Ovaj kolač sve to jeste, plus, izuzetno jednostavan. Doduše, nisam sigurna koliko se može nazvati zdravim bilo šta što sadrži beli šećer ali tešim se time da ga nema mnogo jer slast dolazi od šargarepe, jabuke i suvog grožđa.



Važno je naglasiti da mu poseban štih daje amareto pa ga nemojte izostavljati. Ukoliko ga nemate a ipak želite da isprobate kolač, možda biste u tom slučaju mogli koristiti neki fini konjak ili viski. Kao što je i čuvena Džulija Čajld govorila: "Volim da kuvam sa vinom. Ponekad, čak ga stavim i u hranu" - tako i ja, često upotrebljavam alkohol u kolačima. To nisu neke velike količine pa ih i deca mogu jesti, ali su dovoljne da daju zaista finu aromu a ukus kolača, posebno kada je u pitanju nešto ovako jednostavno, podignu na viši nivo.





Aromatični posni kolač od šargarepe

Sastojci:

320 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
100 g šećera
100 ml ulja 
100 ml amareta
100 g suvog grožđa
1 kašika narendane pomorandžine korice
300 ml soka od pomorandže (2 veće pomorandže)
180 g šargarepe (2 srednje veličine)
220 g jabuke (2 manje)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...