Ima li onih koji ne vole slatke buhtle? Možda samo oni koji ih još uvek nisu probali! Bilo da su punjene džemom ili nekim čokoladnim kremom, buhtle su divan starinski desert od dizanog testa koji može biti i obrok, ukoliko volite slatka jela.
Meni su najdraže u najjednostavnijoj verziji, sa domaćim džemom od belih šljiva koji najbolje na svetu pravi moja tetka Danica. Kad god ga dobijem, čuvam ga isključivo za buhtle ili kiflice jer je veoma gust i nema šanse da iscuri iz peciva (osim kada je vruć! :)
Inače, od kada je uveden karantin zbog epidemije korona virusa, počela je i nestašica kvasca u prodavnicama. Mene nije odmah pogodila jer u frižideru uvek imam bar dve kockice svežeg i još 2-3 kesice suvog. U međuvremenu sam u lokalnoj prodavnici kupila veliko pakovanje, podelila ga i zamrzla, tako da sad samo smišljam šta bih mogla praviti i naravno da su i buhtle morale doći na red, posebno zato što još uvek nemam objavljen recept na blogu.
Ovaj recept je na IG objavila moja draga prijateljica Svetlana, poznata pod nickom @zuckerleidenschaft, inače majstor za hleb od prirodnog kvasca. Sigurno ste viđali slike prelepih vekni hleba čije su korice ukrašene izrezbarenim cvećem, klasjem, srcima. Dok se ne ohrabrim i pitam Svetlanu i za te recepte, evo njenog odličnog proverenog recepta za buhtle!
Buhtle sa džemom
Sastojci:
150 ml toplog mleka
20 g svežeg kvasca (pola kockice ili kesica suvog od 10g)
3 kašike šećera
3 žumanceta
3 kašike ruma
50 g otopljenog maslaca
400 g mekog brašna
prstohvat soli
+
oko 150 g čvršćeg džema
50 g otopljenog maslaca za umakanje buhtli