четвртак, 28. новембар 2019.

Posni prebranac od leblebija


Prebranac od leblebija pripremam na isti način kao i klasičan prebranac od pasulja. Jedina razlika je to što za vreme posta koristim ulje, a inače najviše volim da ga spremam sa svinjskom mašću. 


Leblebije su veoma zdrava mahunarka i često ih koristim. Izuzetno su bogate gvožđem i kalcijumom a imaju nizak glikemijski indeks pa su pogodne i za one ljude koji su na nekoj od dijeta. Mogu se koristiti za pripremu salata, variva, namaza a ponekad ih skuvam, začinim i ispečem i dobijem super zdrave grickalice.
 Inače, mogu se kupiti već obarene, u konzervi, a najjeftinija varijanta je kupiti ih suve, u prodavnicama Zdrave hrane, pa pripremiti. Kada imam vremena, kupim kilogram ili više, dobro ih operem, nalijem hladnom vodom i ostavim preko noći da nabubre i ispuste fitinsku kiselinu. Sutradan, tu vodu ocedim, nalijem ponovo hladnom vodom i stavim da se kuvaju. Kuvane leblebije dobro ocedim, prosušim i spakujem u kesice pa ih zamrznem i vadim po potrebi.



Posni prebranac od leblebija 

Sastojci:

500 g suvih leblebija
3 glavice crnog luka
3 šargarepe
4-5 lovorovih listića
kašičica soli
kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
dve kašičice slatke aleve paprike
ulje

уторак, 19. новембар 2019.

Slavski kolač



Za one koji to do sada nisu radili - izrada slavskog kolača nije nikakav bauk. Testo, kao i svako drugo, samo je potrebno malo više pažnje oko izrade ukrasa. I svest, da kakav god da bude kada se ispeče, lep je jer ste se potrudili i napravili ga. Meni je, recimo, najlepši bio pre par godina, kada sam ga prvi put napravila. Verovatno zato što sam se posebno trudila i pribojavala kakav će biti. Svake naredne godine, moj kolač je sve običniji i oblikom i ukrasima. 

Inače, već nekoliko godina unazad pravim ga po receptu moje drage cool-prije iz Obrenovca, poznate pod nadimkom VesnaMar :) Vredi pročitati i Vesnin uvod u recept, ja ga znam napamet, pa ga opet rado čitam jer volim da se smejem :) Poenta cele Vesnine priče je da se odvažite i napravite svoj kolač. Elem, u njenom receptu se pravi od posnog testa i ja ga pravim tako, iako je naša slava Sveti Jovan kada se ne posti. Međutim, testo je stvarno odlično i ne menjam ga.
Još jedna napomena: ranije sam testo oblikovala u više delova, odnosno kugli. To je, iako kolač ima lep izgled, ustvari prilično nepraktično jer kasnije, prilikom presecanja kolača, može da se desi da se on raspadne i izgubi oblik. Zato mi se ovaj recept pokazao kao odličan: kolač ima osnovu iz jednog dela a rub je ukrašen običnom pletenicom, što mu opet daje jednostavan i lep izgled.


Što se tiče ukrasa, njih možete napraviti i nekoliko dana ranije pa ih ostaviti da se prosuše, a kada se uvežbate, kasnije vam neće biti potrebno više od pola sata da ih napravite, a to je ono vreme potrebno da se testo podigne. Radila sam i na jedan i na drugi način. 



Slavski kolač 

Sastojci za testo:

400 ml tople vode
1 kockica (40 g) svežeg kvasca
2 kašičice šećera
800 g brašna (+100 g)
1 kašika soli
100 ml ulja

Sastojci za testo za ukrase:

150 g brašna
80 g gustina 
1 kašika soli
oko 80 ml hladne vode


четвртак, 14. новембар 2019.

Pijani Isidor



Pijani Isidor je moj tip kolača za sva vremena. Dovoljno je reći koji su sastojci: orasi, jaja, maslac, rum i čokolada. Starinski a kvalitetni i "konkretni". To je vrsta kolača kakve nikada ne odbijam, a pojedem jedno parče i eto me u raju :) Recept sam, posle dugo ubeđivanja da mi ga da, dobila od snaje Tanje Jekić koja ga pravi godinama ali u vidu štangli, a ja sam sada odlučila da ga napravim u obliku torte. Postoje dva razloga za to: danas je 50. rođendan mog muža i dve godine kako pišem blog Jekin Kapric :)




Pijani Isidor


Sastojci:

Za koru:

4 jajeta
150 g šećera
50 g narendane čokolade za kuvanje
150 g mlevenih oraha
80 g brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
150 g maslaca
+
200 g džema od kajsije

Za prvi fil:

250 g mlevenih oraha
150 g šećera u prahu
100 ml vrelog mleka

Za drugi fil:

6 jaja
200 g šećera
120 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca
50 ml ruma


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...