Prebranac od leblebija pripremam na isti način kao i klasičan prebranac od pasulja. Jedina razlika je to što za vreme posta koristim ulje, a inače najviše volim da ga spremam sa svinjskom mašću.
Leblebije su veoma zdrava mahunarka i često ih koristim. Izuzetno su bogate gvožđem i kalcijumom a imaju nizak glikemijski indeks pa su pogodne i za one ljude koji su na nekoj od dijeta. Mogu se koristiti za pripremu salata, variva, namaza a ponekad ih skuvam, začinim i ispečem i dobijem super zdrave grickalice.
Inače, mogu se kupiti već obarene, u konzervi, a najjeftinija varijanta je kupiti ih suve, u prodavnicama Zdrave hrane, pa pripremiti. Kada imam vremena, kupim kilogram ili više, dobro ih operem, nalijem hladnom vodom i ostavim preko noći da nabubre i ispuste fitinsku kiselinu. Sutradan, tu vodu ocedim, nalijem ponovo hladnom vodom i stavim da se kuvaju. Kuvane leblebije dobro ocedim, prosušim i spakujem u kesice pa ih zamrznem i vadim po potrebi.
Posni prebranac od leblebija
Sastojci:
500 g suvih leblebija
3 glavice crnog luka
3 šargarepe
4-5 lovorovih listića
kašičica soli
kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
dve kašičice slatke aleve paprike
ulje
1. Ukoliko koristite suve (nekuvane) leblebije, potrebno ih je prvo skuvati. Taj postupak počinje veče uoči pripremanja prebranca. Leblebije dobro oprati u situ, staviti u dublju šerpu u kojoj će se kuvati i naliti hladnom vodom. Ostaviti preko noći da se namaču i nabubre. Sutradan, tu vodu ocediti, naliti novom hladnom vodom, dodati malo soli i staviti da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Kuvaju se oko sat vremena. Nakon toga, ocediti ih od vode u kojoj su se kuvale, ali vodu obavezno sačuvati jer će biti potrebna da se prebranac nalije tom tečnošću.
Ukoliko koristite leblebije iz konzerve koje su već skuvane, preskačete prethodni korak i prelazite na sledeći:
2. U dublju šerpu ili tiganj sipati ulje da potpuno obloži dno. Nemojte štedeti na ulju - ipak je jelo ukusnije ako je malo masnije, posebno kada se priprema posna varijanta. Na ulje staviti sitno iseckan crni luk, posoliti ga i dinstati na tihoj vatri, uz mešanje. Kada luk požuti, dodati sitno iseckanu šargarepu i nastaviti dinstanje još 2-3 minuta.
3. Na prodinstani luk i šargarepu staviti skuvane leblebije i sve začine: so, suvi začin, biber, alevu papriku i lovorov list. Dobro promešati da se leblebija obloži začinima sa svih strana.
Vatrostalnu posudu u kojoj će se prebranac peći, dobro nauljiti i sve u nju preručiti. Zatim naliti onom sačuvanom vodom u kojoj su se leblebije kuvale. Potrebno je da sve ogrezne u tečnošću.
Staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 170 stepeni oko 45 minuta do sat vremena. Na polovini pečenja, promešajte i ukoliko primetite da gori, pokrijte poklopcem ili alu-folijom.
Ukoliko koristite leblebije iz konzerve koje su već skuvane, preskačete prethodni korak i prelazite na sledeći:
2. U dublju šerpu ili tiganj sipati ulje da potpuno obloži dno. Nemojte štedeti na ulju - ipak je jelo ukusnije ako je malo masnije, posebno kada se priprema posna varijanta. Na ulje staviti sitno iseckan crni luk, posoliti ga i dinstati na tihoj vatri, uz mešanje. Kada luk požuti, dodati sitno iseckanu šargarepu i nastaviti dinstanje još 2-3 minuta.
Vatrostalnu posudu u kojoj će se prebranac peći, dobro nauljiti i sve u nju preručiti. Zatim naliti onom sačuvanom vodom u kojoj su se leblebije kuvale. Potrebno je da sve ogrezne u tečnošću.
Staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 170 stepeni oko 45 minuta do sat vremena. Na polovini pečenja, promešajte i ukoliko primetite da gori, pokrijte poklopcem ili alu-folijom.
Servirati uz salatu, cveklu ili kisele krastavčiće, topao hleb i hladno belo vino :)
Prijatno!
Super prebranac od leblebija
ОдговориИзбриши