Piletinu Topkapi (Piliç Topkapi) sam prvi put probala u Egiptu, iako je to ustvari jedno od najpopularnijih jela turske kuhinje. Naziv je dobilo po čuvenoj istanbulskoj palati Topkapi (gde je i nastalo) i recept se ubrzo proširio i odomaćio u mnogim mediteranskim kuhinjama.
Veoma je jednostavan - otkošteni pileći bataci i karabataci se pune skuvanim pirinčem koji je obogaćen začinima, a zatim se peku u rerni. Toliko sam se oduševila ukusom da sam odmah znala da ću je napraviti u svojoj kuhinji.
Ono što mi je umnogome olakšalo pripremu je to što sam za recept koristila otkošteni batak i karabatak od Perutnine Ptuj. Ovakvi, pakovani komadi mesa imaju mnogo prednosti: pakuju se u kontrolisanoj atmosferi (MAP - eng. Modified Atmosphere Packaging) što im daje produženu trajnost bez ikakvog menjanja svojstava mesa. Pakovanjem u MAP ambalažu proizvod ostaje svež i zadržava sva kvalitativna svojstva tokom celog svog roka trajanja.
Bitna stavka je i to da je, u skladu sa sloganom Svi vole domaće, reč o piletini koja se proizvodi u Srbiji.
Još jedan benefit je i to da je meso koje sam koristila otkošteno. To je zaista veliko olakšanje jer je priprema ubrzana, odnosno skraćena, tako da se kompletno jelo pripremi za pola sata i ostaje samo da se ispeče.
Piletina Topkapi - Punjeni pileći bataci
Sastojci:
1 kg pilećih bataka i karabataka (bez kosti) Perutnina Ptuj
1 kašičica soli
1 kašičica slatke začinske paprike
trećina kašičice bibera
Za nadev:
1 glavica crnog luka
30 g badema
30 g suvog grožđa
150 g pirinča
1 kašičica soli
1 kašičica kurkume
1 kašičica slatke začinske paprike
pola kašičice bibera
300 ml vrele vode
3 kašike paste od paradajza
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
100 ml vrele vode