Počinje zimsko doba, sezona slava i proslava. Pravo vreme da se rerna aktivira, da se mesi testo i uživa u njegovom mirisu dok se peče i ukusu kada se degustira. A kako dugo nisam mesila upravo pogaču, baš sam se uželela i u izradi ove, posebno uživala.
Izrada pogača mi je zaista velika ljubav. One su kraljice među pecivima i zaista vrede truda. Mada, kada je ova pogača u pitanju, trud stvarno nije veliki i videćete da se veoma jednostavno priprema!
Volim i one najjednostavnije koje su samo premazane maslacem, ali i one sa bogatijim nadevom, kakva je ova. Mali dodatak ajvara je čini pikantnijom a u isto vreme doprinosi da ima veseliji i efektniji izgled. Sir je tu da zaokruži ukus i da je učini idealnom za sva porodična slavlja. Kada je pogača ovako fina, poslužena uz suhomesnato predjelo, ajvar, sireve i salate, ponekad u šali kažem da ništa više nije ni potrebno jer često upravo ona bude zvezda proslave!
Ukoliko prvi put pravite pogaču, važno je znati da je dobro da pre pripreme sve sastojke ostavite na sobnoj temperaturi bar dva sata, kako ne bi bili hladni. Sve pogače pečem u staroj dubokoj šerpi prečnika 30 cm, na peki papiru, jer sam tako sigurna da će tokom pečenja zadržati oblik i "ići u visinu" a na taj način nema bojazni ni da će nadev od maslaca iscureti. Naravno, ako nemate odgovarajuću šerpu, možete je peći i u dubljem plehu jer izbor posude za pečenje svakako neće uticati na ukus.
Pogača Sunce
Sastojci:
• Za testo:
600 (+50) g pšeničnog ekstra belog brašna Dobro (tip 400)
20 g svežeg kvasca
150 ml mleka
100 ml tople vode
50 ml jogurta
50 ml ulja
1 celo jaje+1 belance
2 kašičice šećera
3 kašičice soli
• Za nadev:
100 g maslaca(ili margarina)
100 g sirnog namaza Dobro
pola kašičice soli
2 kašike blagog ajvara Dobro
• Za premazivanje:
1 žumance + kašika mleka i semenke