четвртак, 31. децембар 2020.

Brza Rafelo Torta


Ova torta je odličan desert kada nemate mnogo vremena ili volje za nešto složenije. Kod mene je više u pitanju ovo drugo. Probudila sam se jutros i shvatila da ništa slatko nisam napravila a sutra je Nova godina! Onda se setih da sam nedavno na Youtube kanalu koji pratim Uradi sama - Ideje za kreativce videla recept za ovu tortu i delovao mi je jednostavno što se i potvrdilo. Inače, kanal vodi i uređuje Dragana Mihajlović, jedna divna, prijatna žena koja ima fenomenalne recepte, vrlo lepo objašnjene i stvarno je inspiracija i za slana i za slatka jela. 


Kada je ova torta u pitanju, ono što je plus je da sam imala u kući skoro sve sastojke i trebalo je da skoknem do radnje samo po kiselu pavlaku. Da, nemojte se čuditi, većina foodblogera koje poznajem voli da ima zalihe namirnica u kući pa tako i ja. Uvek imam neke ključne sastojke od kojih se može iskombinovati fin desert. 


Uglavnom, ova kokos torta se napravi za bukvalno 15 minuta. Ne samo što je bez pečenja, već se ni krema ne kuva već se samo umuti. Tako da je dobar izbor i za početnike - stvarno je jednostavna. 



Brza Rafaelo Torta

Sastojci:

500 ml slatke pavlake
400 g kisele pavlake
150 g šećera u prahu
200 g mlevenog keksa
200 g kokosa
100 g bele čokolade
+
100 g piškota ili plazma keksa
100 ml mleka 

среда, 23. децембар 2020.

Čokoladna jafa torta


Pre mesec dana palo mi je na pamet da napravim jafa tortu u čokoladnoj verziji. Nekako se desilo da mi se nagomilalo jafa keksa a nisam imala mnogo vremena da kuvam dve kreme, jer se u originalnom receptu za jafa tortu kuva i voćni fil, tako da sam se odlučila za ovu, bržu varijantu sa samo jednom čokoladnom puding kremom. 


Inače, Jafa torta je već mesecima najpopularniji recept na blogu a sigurna sam da će i ova verzija pronaći svoje ljubitelje. Veoma je ukusna i kremasta a često je bitna stavka i to što se brzo priprema. Poslednji put kada sam je pravila bila je gotova za manje od sat vremena.


Čokoladna jafa torta


Sastojci:

• Za podlogu:

200 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
50 g šećera u prahu
80 g maslaca
6-7 kašika svežeg soka od pomorandže

• Za kremu:

700 ml mleka
2 kesice praška za puding od čokolade (2x45 g)
4 kašike šećera
125 g maslaca
+
150 g jafa keksa 
(ili 300 g ukoliko želite dva reda keksa)

• Za ganaš glazuru:

200 g mlečne slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje

среда, 16. децембар 2020.

Fileti oslića u marinadi od senfa


Filete oslića najčešće pržim, naročito leti kada to mogu da radim napolju, međutim zimi najviše volim da ih pripremam u rerni. Ono što ih u ovom slučaju čini veoma sočnim je marinada od senfa i belog vina u kojoj se drže pre pečenja i koja doprinosi da riba ima odličan i ukus i miris. Osim toga, uz ribu se dobije i fini sos kojim možete preliti prilog koji ćete servirati. Kod mene je to najčešće pire krompir ili pirinač. 

Još jedna prednost ovakvog načina priprema je to što filete oslića možete marinirati i više sati. To olakšava pripremu u situacijama kada ceo dan provodite na poslu ili van kuće pa kada se vratite, potrebno je da ribu samo ubacite u ugrejanu rernu i za 45 minuta imate odličan topao ručak ili večeru.


Fileti oslića u marinadi od senfa


Sastojci:

1 kg Frikom Oslić fileta
100 g senfa
200 ml belog vina
50 ml maslinovog ulja
sok iz dva veća limuna
1 puna kašičica soli
pola kašičice bibera
kašičica suvog timijana
2 kašike svežeg peršunovog lista
6-7 čena belog luka

субота, 12. децембар 2020.

Posna torta sa vinom i orasima


Ova torta je još jedan dokaz da posni slatkiš može biti vrhunskog ukusa a da ne sadrži margarin i biljno mleko. Uz to, vrlo brzo i jednostavno se priprema pa čak ni mikser nije potreban. Sastojci su oni starinski i obični a belo vino mu daje posebnu aromu.


Recept je pre par godina objavila moja drugarica Gaga na svom blogu Gaga u kujni  i ovo naravno nije njen prvi recept koji sam isprobala. Naprotiv, ima ih mnogo koje obožavam pa je tako i ovaj sasvim sigurno jedan od tih odličnih kolača koji će se kod mene odomaćiti. 



Posna torta sa vinom i orasima

Sastojci:

250 g mlevenih oraha
250 g brašna
200 g šećera
10 g vanilin šećera
1 puna kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
250 ml belog vina
+
300 g džema od kajsije 

субота, 5. децембар 2020.

Krckavi "kao tiramisu" u čaši

 Kada vam je potreban jednostavan slatkiš za manje društvo, deserti u čaši su prava stvar. Uglavnom se brzo pripremaju, mogu se napraviti i dan ranije pa uštedite na vremenu za pripremu drugih stvari a kasnije nema posla ni oko serviranja, već samo dodate kašičice i desert je spreman. 

Ja ih mnogo volim i često pripremam. I one mnogo kaloričnije ali i ovakve, poput današnjeg koji ima zdraviju notu. Ovaj krckavi "tiramisu" je moja ulaznica za igricu Zajednički obrok koja se od proletos održava na Instagramu u organizaciji Nataše Denić sa bloga Pečat Života. Poenta igrice je da se okupe svi zaljubljenici u kuvanje i kuvaju na zadate teme odnosno po receptima foodblogera koji takođe učestvuju u igri. 

Ove nedelje, domaćica igre je naša Dani Boracheva, inače model, autor i voditelj a na Instagramu poznata i kao veliki zaljubljenik u zdravu hranu. Današnji zadatak su dva Danijelina recepta, slani i slatki a ja sam se odmah odlučila za slatku varijantu. Dani je ovaj slatkiš pravila u obliku torte a ja sam ga "spakovala" u čaše jer nisam imala mnogo vremena za hlađenje. 


Krckavi "kao tiramisu" u čaši


Sastojci:

150 g kornfleksa
100 g crne čokolade
2 kašike meda
2 kašike kokosovog ulja
2 banane
180 g kisele pavlake
200 g krem sira
1 kašika meda
kakao

понедељак, 16. новембар 2020.

Čokoladna torta sa Plazmom


Nedavno sam imala priliku da dobijem novi, treći po redu primerak knjige Plazmastičarnica i isprobam jedan od recepata. Radi se o desertima sa Plazma keksom koje su kreirale neke od najpoznatijih foodblogerki sa ovih prostora i zaista, izbor je fantastičan i nije mi bilo lako da odlučim šta da pravim. 


Kako je baš u to vreme bio mamin rođendan koji i dalje obeležavamo jer je ona volela i da ga slavi a i da uživa u kolačima, izbor je pao na ovu divnu tortu za koju je recept objavila Olivera Senić sa bloga Ja u kuhinji


Ovo nije velika torta, ali je tako finog, bogatog ukusa da nam je bila dovoljna. Ja sam napravila dve minimalne izmene, dodavši malo oraha u kore i povećavši količinu čokolade i putera u filu da bih imala dovoljno i za ukrašavanje. No, ono što karakteriše ovu tortu je pre svega divan miris i ukus Plazma keksa pa sam sigurna da će svi oni mnogobrojni ljubitelji Plazme biti oduševljeni kada je isprobaju.



Čokoladna torta sa Plazmom


Sastojci:

• Za kore:
(peku se dve ovakve kore od 3 jajeta)

3 jajeta
60 g šećera
50 g mlevene Plazme
20 g mlevenih oraha
20 g strugane čokolade

• Za fil:

4 veća jajeta
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
170 g čokolade
170 g putera

• Za ukrašavanje:

Oko 150 ml pripremljenog fila
Mini Plazma
Mini čoko Plazma

уторак, 10. новембар 2020.

Integralni mafini sa šunkom


Oni koji duže vremena prate blog, znaju da pored tradicionalnih peciva od belog brašna, često pripremam i različite varijante integralnog peciva koje je istovremeno i ukusno i zdravo. Takvi su i ovi mafini koji pored te dve gorepomenute osobine imaju još jednu a to je praktičan oblik te se mogu poneti na posao ili spakovati deci za školsku užinu. 


Za odličan, bogatiji ukus mafina zaslužna su PIK-ova dimljena ćureća prsa koja su od pre mesec dana u prodaji i ja sam ih uzimala već nekoliko puta. Ono što me je privuklo je to što imaju smanjenu količinu soli i masnoće a bogata su proteinima tako da su pravi izbor za sve nas koji volimo da se hranimo zdravo i zato velika preporuka za jedan kvalitetan proizvod kao što je ovaj. 



Integralni mafini sa šunkom

Sastojci:

3 jajeta
300 g svežeg sira
250 ml jogurta
170 g samlevenih ovsenih pahuljica
1 kesica praška za pecivo
1 ravna kašičica soli
50 g svežeg baby spanaća
100 g PIK dimljene ćureće šunke

уторак, 20. октобар 2020.

Slatke kiflice od bundeve


Kao što sam već napisala u receptu za Hleb od bundeve, ovaj jesenji plod veoma volim i često koristim. A testa u koja je dodata bundeve su fenomanalna! Imam utisak da pecivo duže ostaje sveže i meko, ima prelepu boju a o ukusu da ne govorim. Pri tom, ukus bundeve nije dominantan te će se ovakvo pecivo sigurno svideti i onima koji je ne vole. 


Pre neki dan sam dobila veliku belu bundevu, ispekla sam je i odlučila da napravim slatke kiflice. Ostatak sam rasporedila u kesice, označila da je u svakoj 300 g pirea jer mi je obično toliko potrebno bilo da hoću da pravim hleb, kiflice ili potaž i taj ostatak odložila u zamrzivač. To mi mnogo olakšava pripremu jer se pire brzo odledi i spreman je za korišćenje. 



Slatke kiflice od bundeve

Sastojci:

1 kg glatkog brašna (+100 g)
40 g svežeg kvasca (1 kockica)
300 ml mleka
100 g šećera
1 kašičica soli
2 kesice vanilin šećera (2x10g)
300 g pasirane pečene bundeve
100 g svinjske masti (ili maslaca)
2 žumanceta
džem ili čokoladni krem
za premazivanje: žumance i malo mleka

среда, 30. септембар 2020.

Brze kiflice sa sirom i jogurtom (bez kvasca)

 Pored recepata za Slane štapiće sa mašću i Očas posla lepinje koji su bili posebno popularni tokom prolećnog karantina kada su u isto vreme bile i nestašice kvasca, ima mnogo sličnih recepata za brzinska peciva koja se ne dižu a ovo je još jedan od njih. Testo sadrži sir i jogurt koji utiču da kiflice budu veoma ukusne i meke a priprema i pečenje neće oduzeti više od sat vremena pa su stvarno praktične za neke situacije kada vam je brzo potrebno pecivo. 



Brze kiflice sa sirom i jogurtom (bez kvasca)


Sastojci:

400 (+50g) brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
2 kašike pečenog susama
220 g svežeg sira
100 ml jogurta
50 ml ulja
1 jaje
1 belance
+
oko 100 g kačkavalja iseckanog na kockice
žumance i kašika mleka za premaz

понедељак, 21. септембар 2020.

Integralni rolat sa spanaćem

 

Zaista jedan od najukusnijih koje sam pravila. I ubeđena sam da će se dopasti i onima koji su navikli na klasične rolate od belog brašna. U ovom rolatu ga nema ali zato ima i semenki koje su dodatno obogatile ukus. 


Integralni rolat sa spanaćem 

• Za koru:

4 jajeta
pola kašičice soli
6 punih kašika integralnog spelt brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kašike sirovog suncokretovog semena
2 kašičice susama
1 kašičica mlevenog lanenog semena
1 čaša kiselog mleka (180 g)
8 briketa zamrznutog spanaća (oko 150-200 g)

• Za nadev:

150 g feta sira
350 g kisele pavlake
100 g pršute ili šunke

среда, 16. септембар 2020.

Nepečena torta sa breskvama

U poslednje vreme, a naročito tokom leta, mnogo češće pravim kolače bez pečenja jer su uglavnom jednostavniji i njihova priprema ne zahteva mnogo vremena.

Ova torta je nastala kao posledica čišćenja kućnih zaliha keksa i slatke pavlake kojoj je isticao rok. Imala sam neke amaretti keksiće koji su mi bili preslatki za jelo pa sam ih samlela i pomešala sa plazmom. Zato u podlogu nisam dodavala šećer i zaista je bila dovoljno slatka. A zateklo se i dosta finih slatkih bresaka koje su završile u kremi i torti dale divan, osvežavajuć ukus. 


Nepečena torta sa breskvama


Podloga:

350 g mlevenog keksa
80 g maslaca 
100 ml hladnog mleka

Krema:

250 g mlečne slatke pavlake
150 g mlevenog šećera
250 g krem sira
250 g očišćenih samlevenih bresaka (ili nektarina)
1 kašika džema od aronije (ili maline, brusnice)
1 kesica (10g) želatina u prahu*

Voćni žele:

300 ml soka od breskve 
2 pune kašike praška za puding od vanile
1 kašika šećera u prahu

среда, 9. септембар 2020.

Seckana crvena paprika

 Mnogo volim papriku za zimu ostavljenu na ovaj način! Nema mnogo posla oko pripreme, najviše vremena ćete potrošiti da je operete i iseckate a kada odstoji u teglama i posle nekoliko meseci ne omekša previše i ima divan ukus. 


Ukoliko ne želite da seckate papriku, možete je iseći na duže i šire trake, kratko probariti tako da ipak ostane čvrsta, pa uspravno slagati u tegli i zaliti rastvorom. Podjednako je fino. 


Recept je urađen u saradnji sa DIS trgovinom, najvećim domaćim trgovinskim lancem, u čijim su radnjama u toku septembra na sniženju mnogobrojni artikli koji su potrebni za pripremu zimnice.



Seckana crvena paprika

Sastojci:

5 kg crvenih paprika (roga)

Za rastvor (čaše su od 200 ml):
3 čaše alkoholnog sirćeta
2 čaše ulja
4 kašike šećera
4-5 kašika soli
4-5 glavica belog luka
1 kesica konzervansa (5 g)

понедељак, 31. август 2020.

Punjena paprika

Recept za punjenu papriku sam planirala da objavim još početkom juna, ali iako sam je tokom leta pravila više puta, evo ga tek sad. I nije kasno, jer još uvek ima divne paprike a ovo jelo je najlepše upravo sada, u sezoni. 


Inače, pored bećara, punjena paprika mi je omiljeni letnji ručak. I imam utisak da je još lepša sutradan, kada se podgreje. A super je i to što se može zamrznuti pa uvek kuvam veću količinu upravo zbog toga. 


Punjena paprika


Sastojci:

11-12 većih paprika babura
1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
600 g mlevene junetine
2 kašike sitno iseckanog svežeg paršunovog lista
80 g pirinča
kašičica suvog začina od povrća
kašičica soli
pola kašičice bibera
pola kašičice kumina
dve kašičice slatke mlevene paprike
+
150 ml soka od paradajza
150 ml vode
ravna kašičica soli

Za zapršku:
2 pune kašika masti
1 kašika brašna
1 kašika slatke mlevene paprike

среда, 26. август 2020.

Ananas torta bez pečenja

Ovu divnu kremastu tortu sam pravila pre dve nedelje, za tatin 72. rođendan. Iako on više voli one starinske čokoladne torte sa mnogo oraha ili lešnika, bilo je toplo a i nešto nisam baš imala vremena za pečenje kora pa sam se odlučila za ovu, najbržu i najjednostavniju varijantu. 

Polazna ideja je recept za veoma popularnu Nepečenu tortu sa jagodama (klik) koju ne propuštam da napravim svakog proleća bar dva, tri puta, odnosno kada imam svojih svežih jagoda. Međutim, iako se sada jagode mogu kupiti tokom cele godine, ja sam po tom pitanju staromodna i volim da koristim voće u sezoni, kada ima pravi i miris i ukus. 

E sad, to ne bi trebalo da bude razlog da ova torta čeka mesec maj i jagode, pa sam je napravila sa ananasom iz konzerve. I bila je odlična! Kada se dobro rashladi, zaista je fenomenalnog, osvežavajućeg ukusa. Naravno, umesto ananasa se može koristiti i neko drugo voće iz kompota, breskve bi bile takođe idealne. 

Ananas torta bez pečenja

Sastojci:

Za podlogu:
200 g mlevenog keksa
100 g mlevenih badema (sa opnom)
50 g šećera u prahu
80 g maslaca (ili margarina)
6-7 kašika soka iz kompota

Za kremu:
250 g mlečne slatke pavlake
250 g krem sira
150 g šećera u prahu
1 kesica želatina (10 g)
350 g ananasa iz konzerve 
+
Za ukrašavanje:
1 kesica krem šlaga od vanile
malo istopljene čokolade 
listići blanširanog badema

петак, 21. август 2020.

Sirova torta od maline i limuna

 Sirove torte (raw cake) su me oduvek privlačile ali ih do sada nisam pravila. No, nedavno sam na Instagramu dobila poziv od Nataše Denić, autorke bloga Pečat života  da učestvujem u igrici pod nazivom Zajednički obrok i tom prilikom isprobala i ovu tortu. 

Ideja igrice je da se okupe foodblogeri i pripremaju obroke na zadate teme. Svake druge nedelje Nataša izabere jednog blogera i u dogovoru sa njim dva recepta (slani i slatki) koje pripremamo, fotografišemo i potom slike objavljujemo pod istim hashtagom #zajednički obrok. Meni se ovaj koncept mnogo dopao. Ne moram mnogo da mislim šta bih pripremala, upoznajem se sa receptima koje su koleginice već objavile a ono što je najvažnije, radi se o jelima koja imaju izuzetno zdravu notu, bilo da su u pitanju glavna jela, peciva, namazi ili slatkiši.

Ovaj recept je objavila Milica Trajković sa IG profila @smilicomukuhinji . Originalno, u torti se koriste kupine a ja sam imala dosta svežih malina pa sam odlučila da njih iskoristim. Napravila sam još par sitnih izmena u odnosu na originalni recept i to je još jedna stvar koja mi se dopada - moguće su improvizacije u pogledu sastojaka a da rezultat bude podjednako dobar. 


Sirova torta od maline i limuna 

Sastojci:

• Korica:

150 g pečenih mlevenih lešnika
120 g otkoštenih urmi

Limun sloj:

150 g sirovih indijskih oraha
100 ml limunovog soka
30 g narendane korice limuna
1/3 kašičice kurkume u prahu
100 g meda
30 g kokosovog ulja

Malina sloj:

150 g sirovih indijskih oraha
1 kašičica ekstrata vanile
30 g kokosovog ulja
80 g meda
180 g malina

Kokos sloj:

100 g sirovih indijskih oraha
25 g kokosovog ulja
30 g otkoštenih urmi
20 g kokosovog brašna za kolače
100 g kokosovog mleka iz konzerve

субота, 15. август 2020.

Posni Braunis (Vegan Brownies)


Pre neki dan sam na Instagramu videla sliku ovog kolača i istog momenta poželela da ga napravim. Izgledao je tako primamljivo a kada sam videla potrebne sastojke i shvatila da ih sve imam u kući, nije bilo sumnje da će što pre biti isproban.


Ukoliko već imate ispečen batat u frižideru, priprema traje maksimalno deset minuta i nije potreban mikser. Pa šta ćete bolje! Jedina, uslovno rečeno, mana ovog kolača je da ovo nije velika količina. Tako da, ukoliko vam je potreban desert za veće društvo, slobodno duplirajte sastojke. 



Što se tiče sastava, ovaj brauni je bez sumnje zdrava poslastica. Batat, banana, kokosovo ulje i kakao su namirnice koje sadrže mnogo zdravih i korisnih sastojaka pa je idealan za one koji žele da se zaslade a da to bude nešto što je nutritivno bogato.

 Posni Braunis (Vegan Brownies)

Sastojci:

380 g batata (jedan, srednje veličine)
1 banana
80 g kokosovog ulja
100 g heljdinog brašna
prstohvat soli
3 kašike kakaoa
50 g kokosovog šećera
100 g otopljene crne posne čokolade

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...