понедељак, 30. април 2018.

Slani štapići sa mašću


Ako ne koristite svinjsku mast u ishrani ili ne volite njen ukus i miris, odmah preskočite ovaj recept! :) A ako ste odrasli na 'leba, masti i aleve paprike i volite jela koja imaju neki starinski šmek, evo finog peciva za vas ;) Nešto poput koktel pogačica, ove štanglice su zaista odlične. Ne čeka se da se testo podigne, odmah se radi i za manje od sat vremena imate fino toplo pecivo na stolu.




Slani štapići sa mašću 


Sastojci:

500 (+50) g brašna
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
150 ml mleka
20 g svežeg kvasca
250 g svinjske masti
1 celo jaje
1 belance 

Za premazivanje:
1 žumance + malo ulja
krupna morska so

Priprema:

U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera, u to izmrviti kvasac, promešati i ostaviti da zapeni.
U veću činiju staviti mast, jaje i belance (žumance posebno odvojiti u šoljicu, ono će biti potrebno za premazivanje) sve dobro promešati, pa dodati brašno i aktivirani kvasac. 
Zamesiti meko testo i odmah ga, ne čekajući da naraste, na pobrašnjenoj podlozi pomoću oklagije razvući u pravougaonik debljine oko 1cm.



Prvo ga premazati žumancetom razmućenim sa malo ulja i posuti krupnom ili običnom soli pa tek onda iseći na štapiće željene veličine, moji su oko 6x2cm.



Štapiće stavljati na pleh obložen pek papirom sa malim razmakom i peći oko 15-ak minuta na 180 stepeni dok fino ne porumene.
Ideja - Dragica Lovčević




Idu fino uz jogurt, za doručak ili večeru, ali su jako fini i za druženja, uz meze i pivo :)









4 коментара:

  1. Одговори
    1. Zorana, mogu se zamrznuti nepečeni, radila sam tako nekoliko puta. Kada poželim da ih ispečem, odledim ih ili ako ću ih ujutro peći izvadim ih uveče iz zamrzivača i stavim u frižider. Ujutro ih poslažem u pleh, premažem žumancetom i stavim u hladnu rernu pa je tek onda uključim. Tako da se oni polako dižu kako se podiže i temperatura u rerni.
      Pozdrav!

      Избриши
  2. Draga Jeko ,
    tijesto ne mora nadoci , odmah se pece ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Snežana, testo ne mora da se podiže, ustvari nadolazi tek toliko koliko je potrebno da se rerna zagreje, oko 15 minuta :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...