среда, 11. април 2018.

Australijski tart



Ovo je jedna pita koju veoma volim i često pravim, leti sa svežim tikvicama a zimi sa narendanim, iz zamrzivača. Koriste se zdravi sastojci, hranljiva je i uz čašu jogurta, to je obrok koji će vas dugo držati sitim. Iako originalni naziv recepta na to upućuje, ustvari nema mnogo veze sa onim što se uobičajeno podrazumeva pod nazivom tart a to je pita sa podlogom od prhkog testa, bez gornje kore. Naprotiv, ovo je jelo za koje se svi sastojci izmešaju u jednoj činiji (i to bez miksera! :)) i to je to! Jedino što je potrebno je da se slanina pre toga proprži i nikako je nemojte izostavljati jer ona ovoj zdravoj kombinaciji sastojaka daje onaj grešno neodoljivi ukus ;)




Australijski tart

Sastojci:

4 jajeta
1 manji crni luk (ili 2 mlada luka)
2-3 čena belog luka
100 g integralnog brašna (ili samlevenih ovsenih pahuljica)
1 kašičica praška za pecivo
1 dl ulja
300 g narendanih tikvica (jedna, srednje veličine)
120 g slanine
120 g kačkavalja (gaude ili nekog drugog tvrdog sira pogodnog za rendanje)
so, biber, kumin


Priprema:

Slaninu iseckati i propržiti tiganju bez dodavanja masnoće.
Za to vreme, tikvicu oprati, posušiti i narendati u velikoj činiji na krupnu stranu trenice (ja je ne gulim ukoliko je kora u redu). Nakon toga u istu činiju narendati kačkavalj. Zatim tu dodati jaja, sitno iseckani crni i beli luk, brašno, prašak za pecivo, ulje i so, biber i kumin. Nemojte mnogo soliti jer su i slanina i sir slani, dovoljno je do pola ravne kašičice soli.




Smesu izliti u kalup za pečenje obložen pek papirom (prečnika 26cm), rasporediti je kašikom i utapkati, odnosno poravnati. 
Peći u rerni na 180 stepeni, dok ne počne da se odvaja od stranica kalupa i ne porumeni (oko pola sata).
Servirati uz jogurt i svežu salatu. 
Ideja - Olili




4 коментара:

  1. Zanimljiv recept, hvala vam :)
    Imala bih samo jedno pitanje - da li je potrebno posoliti izrendane tikvice i ostaviti da puste vodu?
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelena, ako procenite da su baš pune vode, možete ih ocediti, ali ja ih ne cedim, jer brašno, posebno ako je integralno ili mlevene ovsene pahuljice "popiju" tu tečnost u toku pečenja a i pita ne bude suva :) Hvala na javljanju, veliki pozdrav!

      Избриши
  2. Obožavam ovaj recept, spremala sam tart nebrojano puta, sa raznim kombinacijama brašna, dodataka, svaki put bude fenomenalan. A danas sam uz slaninicu propržila i belo meso od jedne polovine pilećih prsa, mmmm savršeno �� hvala na ovom receptu!

    Dragana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo mi je milo, Dragana, da se recept tako odomaćio i da si ga isprobala u raznim kombinacijama. Dopada mi se ideja da se doda belo meso, to je onda pravi, konkretan obrok! Hvala na poverenju i na javljanju, lep pozdrav! 💗

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...