петак, 06. април 2018.

Jafa torta



Fina, nepečena torta sa jafa keksom i voćem koje volite, a ja je najčešće pravim sa malinama ili višnjama. Recept sam davno dobila od svoje drage prijateljice Branke koja ju je jedno vreme redovno pravila za sve rođendane i slavlja, s razlogom - deca je obožavaju, kao i odrasli a nema mnogo posla oko nje, potrebno je samo ostaviti je bar da prenoći u frižideru kako bi se lepo stegla. 





Jafa torta 

Sastojci:

Za koru:

300 g mlevenog keksa 

200 g mlevenih oraha 
100 g šećera u prahu 
100 g maslaca ili margarina 
2 dl soka od narandže

• Za fil:
1 l mleka 
3 kesice pudinga od vanile (3x40gr)
3 kasike gustina 
200 g šećera 
200 g maslaca ili margarina
2 kutije (250 g) jafa keksa

• Za voćni fil:
500 g bobičastog voća (maline, jagode, višnje)
1 kesica (40 g) praška za puding (vanilin ili od jagode)
1 kašika gustina (kukuruzni skrob)
4 kašike šećera

• Za ukrašavanje: 
 250 ml mlečne slatke pavlake
 200 g čokolade

Priprema: 

1. Najpre skuvati vanilin fil: 
Staviti na vatru 1 l mleka zajedno sa 200 grama šećera, odvojiti malo hladnog mleka od te količine i posebno u njemu razmutiti puding i gustin. Kad mleko provri, skuvati puding i ostaviti da se prohladi. Umutiti razmekšali maslac i dodavati kašiku po kašiku prohlađenog pudinga, muteći mikserom dok se lepo ne sjedini. 

2. Dok se puding hladi, pripremiti koru: 
Sve sastojke za koru staviti u činiju (maslac iseckati na listiće) a zatim ih sastaviti, odnosno umesiti rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda neće biti potrebno svih 2 dl. Najbolje je ako koristite sveže isceđen sok od pomorandže, ali solidna zamena će biti i kupovni sok, pa čak i gusti sok od breskve ili kajsije.

3. Priprema voćnog fila:
U šerpicu staviti bobičasto voće (može i zamrznuto) pomešano sa šećerom. Staviti na tihu vatru da se polako otapa i prokuva. Posebno, u 1 dl vode ili soka (na pr. od višanja) razmutiti prašak za puding i kašiku gustina. Kada voće provri i počne da se raspada, uliti razmućeni puding i sve kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. Ukoliko tako više volite, ovaj fil možete dodatno usitiniti štapnim mikserom. 

4. Slaganje torte: 
Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 28 cm (može i manji a može i bez obruča, masa se fino oblikuje) i formirati koru rukom ili kašikom. Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jafa keks za to lepo "zalepi". Slagati keks čokoladnom stranom okrenutom na dole (keks se NE umače u sok jer na njega ide vruć voćni fil ili ako odlučite da ne kuvate fil već da samo stavite voće, onda se stavljaju SMRZNUTE maline koje će da puste sok).
Dakle, na keks sipati topao voćni fil a na njega ostatak vanilin fila. Ukoliko vanilin fil stavljate preko voća, to morate raditi polako, kašiku po kašiku, ravnomerno, da se prilikom premazivanja maline ne bi pomerale.

5. Ukrašavanje:
Tortu možete ukrasiti šlagom ili ulupanom slatkom pavlakom, ali meni je najukusniji najobičniji ganaš krem - na pari otopiti 200 gr čokolade sa 250 ml mlečne slatke pavlake (pazite da vam ne proključa!), ostaviti da se prohladi, pa polovinom preliti tortu a drugu polovinu fila ostaviti da se potpuno ohladi i očvrsne (najmanje 5-6 sati u frižideru) pa izmiksirati, napuniti špric za ukrašavanje i završiti dekoraciju.

Na ovim slikama pripreme, nije upotrebljen voćni fil već su zamrznute maline samo poslagane preko jafa keksa.
• Raspored slaganja: kora / malo vanilin fila / jafa keks/ voćni fil (ili voće) / ostatak vanilin fila / glazura






• Umesto malina, preko keksa se mogu staviti banane isečene na kolutove ali je onda ipak potrebno da se keks provuče kroz sok od narandže kako bi malo omekšao.



 Tortu dobro rashladiti, lepše se seče kada odstoji više sati u frizideru.

Recept objavljen na Coolinarici u septembru 2012. 



28 коментара:

  1. Oprostite, ali ova torta sa slike nema veze sa tortom o kojoj pisete.Fil za tortu je pregust, a jafa se odvaja od donjeg fila kad se isece torta. Da li mozete da mi pojasnite sliku.Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani, ako ponovo malo pažljivije pročitete recept, videćete da je sve detaljno objašnjeno, ali nije mi teško da ponovim:
      Pod tačkom 3. piše " Na koru staviti malo fila, manje od 1/4 tek da se jafa keks za to lepo "zalepi" Dakle, ako se sledi ovaj korak, keks se neće odvajati, ako se taj korak preskoči, odvajaće se.
      Ispod tačke 4. je objašnjeno na koji način pripremam voćni fil ako pod time podrazumevate da pojasnim sliku? Dakle, lepo piše i na koji način se priprema voćni fil kada se voće kuva a istakla sam i vrstu jafa keksa koju sam koristila, možete li da precizirate šta Vam nije jasno?
      Pozdrav!


      Избриши
  2. Torta divno izgleda 👌 Opis pripreme je vrlo jasan, a tu su i sličice. I sama ulazim u naizgled bespotrebne detalje kad pišem opis, baš iz razloga da niko od čitalaca ne bude u nedoumici 😃

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa jeste, nekad pomislim da i preterujem, a opet, sigurno ima i onih koji nešto prave po prvi put, pa im ni jedna informacija nije višak, naprotiv.Hvala! 💕

      Избриши
  3. Divna torta, ja sam odusevljena, jer volim sve sto ima voca, taman je za ove ljetne dane, osvjezavajuca i ne pece se. :) Sve pohvale!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jeco, hvala puno na isprobavanju i na javljanju! Mnogo mi je drago da Vam se dopala! 💕

      Избриши
  4. Анониман29. март 2019. 09:44

    Da li se umucen puding dodaje u probrelo mleko ili se posebno napravi puding.Hvala ♡

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, naravno, puding kuvate na uobičajen način. Od potrebne količine mleka oduzmete 200 ml, pa u tom hladnom mleku razmutite prašak za puding, a ostatak mleka stavite da se kuva. Kad provri, dodate razmućeni prašak i kuvate na tihoj vatri dok se ne zgusne. Ako imate još nekih pitanja, tu sam :) Pozdrav!

      Избриши
  5. Da li se puding i gustin pomesaju i onda skuvaju? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, naravno. Izmešaju se zajedno u malo hladnog mleka i onda se to ulije u vruće mleko pa dalje kuva na tihoj vatri uz mešanje, dok se ne zgusne.

      Избриши
    2. Hvala na odgovoru, divni ste

      Избриши
    3. Nema na čemu, raduje me ako sam pomogla 😊

      Избриши
  6. Ne znam šta anonimnom nije jasno jer slika i te kako odgovara receptu tako je njegova provokacija tako providna. Torta je super i bravo za tebe.👍

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Sneška, mislim da se dešava da ne pročitaju recept od početka do kraja, već samo prelete i zato takva pitanja. Kako god, grub je način obraćanja, međutim, baš to opisuje onoga ko piše.
    Lepo pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Recept je divan a torta pojedena u jednom dahu! Hvala na deljenju ;)
    Imam samo jedno pitanje za ukrasavanje, da li imate neku preporuku za cokoladu? Ja sam ovoga puta stavila slag, ali bih probala da napravim sledeci put cokoladnu glazuru.
    Hvala unapred! Pozdrav ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tamara, izvinjavam se što tek sad odgovaram. Meni je najlepša varijanta kada se torta ukrasi ganaš kremom kao što sam i napisala u receptu. On je i ukusan a i lepo izgleda. E sad, što se tiče čokolade, fino je kada se kombinuju crna čokolada ili čokolada za kuvanje sa mlečnom. U tom slučaju je ganaš, po meni, idealnog ukusa: nije presladak kakav bi bio da se koristi samo mlečna čokolada a nije ni prejakog ukusa što se dešava kada se stavi samo čokolada za kuvanje :)
      Hvala na poverenju i na javljanju!

      Избриши
  9. Postovana, kada kazete kasika gustina da li mislite na supenu kasiku ili kasikicu?

    ОдговориИзбриши
  10. Poštovana, torta izgleda sjajno i čini mi se da bi nam se jako svidela. Napravila bih je za proslavu. Zanima me za koliki kalup je ova mera i koliko okvirno parčeta od jedne mere ispadne. Hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je količina sastojaka za okrugli kalup dimenzije 28 cm. Možete je napraviti i u pravougaonom kalupu, 30x20 cm. Nažalost, nikada nisam merila težinu gotove torte, ali mislim da ima oko 3 kg. Ne znam koliko parčića ispadne, zavisi i koliki se seku, ali recimo da bude oko 20-ak lepih komada.
      Hvala, lep pozdrav! :)

      Избриши
  11. Lijep pozdrav
    Torta izgleda prelijepo
    Samo jedno pitanje,za vocni fil prasak za puding-da li je to obicni puding ili nesto drugo.
    Hvala na odgovoru

    ОдговориИзбриши
  12. Postovana, torta je predivna!
    Sta bi u koru moglo da se ubaci umesto oraha/orasastih plodova?
    Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, možete povećati količinu keksa ukoliko ne koristite orašaste plodove. I ako tako uradite, torta će biti ukusna!
      Hvala, srdačan pozdrav!

      Избриши
  13. Torta je ispala odlicno!👌
    Recept je napisan za domacice pocetnice,sve detaljno i slikovito opisano! Bravo! Moje gosce su odusvljene i recept podeljen dalje u Oslu😊

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo! Na poverenju i na javljanju, baš me veseli da se svima dopala :) Trudim se da pišem kao da je i ja pravim prvi put :) Šaljem Vam lep pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...