петак, 13. април 2018.

Kolač sa skrivenim rolatom




Nešto poput recepta za lenju pitu, ali malo nadograđenog i obogaćenog, tako da u sebi krije iznenađenje u vidu kakao rolata sa džemom i orasima :)





Kolač sa skrivenim rolatom

Sastojci:

Za svetlo testo:                                         
150 gr glatkog brašna                                 
150 gr oštrog brašna
1 puna kašičica praška za pecivo 
prstohvat soli
30 gr šećera u prahu
pola kašičice rendane limunove korice
1 jaje
1 puna kašika kisele pavlake
100 gr maslaca 

Za tamno testo:
150 gr glatkog brašna
130 gr oštrog brašna
20 gr kakaa
1 puna kašičica praška za pecivo 
prstohvat soli
30 gr šećera u prahu
pola kašičice rendane limunove korice
1 jaje
1 puna kašika kisele pavlake
100 gr maslaca 

Za nadev:
1 kg očišćenih narendanih jabuka
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1 puna kašičica cimeta
2 pune kašike pšeničnog griza 

Za filovanje tamnih rolata:
2 x 4 pune kašike džema od narandže ili kajsije
2 x 4 pune kašike mlevenih oraha 


Priprema:

1. Prvo pripremiti nadev od jabuka kako bi se prohladio.
Jabuke oprati, očistiti i narendati. Ne cediti ih od soka koji će pustiti, već ih staviti u dublji tiganj ili šerpu, dodati šećer i vanilin šećer i prodinstati dok ne omekašaju, oko 15-ak minuta na tihoj vatri. Kada se zgusnu, skloniti sa vatre i umešati dve pune kašike pšeničnog griza i cimet, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.


2. Priprema testa:
Sve sastojke za svetlo testo staviti u činiju i umesiti testo. Odmah ga podeliti na dva jednaka dela. 
Isto uraditi i sa sastojcima za tamno testo - umesiti i podeliti na dve kugle. 

Pek papir na kome ćete razvući testo iseći u veličini pleha u kome će se kolač peći - 20x3o cm.

Pomoću oklagije razvući prvi deo svetlog testa, to će biti donji deo, tj. podloga kolača. Zajedno sa pek papirom preneti testo u pleh i blago ga izbockati viljuškom. 


3. Na drugom listu papira oklagijom razvući prvi deo tamnog testa, za prvi rolat. Ako se lepi, staviti preko testa razrezanu kesu za zamrzivanje, pa razvlačiti preko nje. Razvučeno testo mora biti širine pleha u kome će se peći, opseći ga ako su krajevi neravni. Testo premazati džemom, posuti mlevenim orasima i pažljivo uviti u rolat, možete se pomagati pek papirom, tj. pomoću njega uvijati i postepeno ga odlepljivati od papira. 
Isto uraditi i sa drugim delom tamnog testa.


4. Na koru koja je u plehu naneti nadev od jabuka pa kašikom po dužini napraviti udubljenja tj. "kanale" u koje ćemo položiti tamne rolate.
Staviti ih na nadev, izbockati ih i još malo odgore premazati džemom, pa prekriti drugom svetlom korom. 


I nju izbockati viljuškom pa kolač peći oko 35-40 minuta na 180 stepeni. Ukoliko počne pre vremena da rumeni, prekriti ga alu-folijom. 


Kolač ostaviti da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći, pa iseći, posuti šećerom u prahu i servirati. 
Po originalnom receptu, sa bloga Receptyywett, umesi se testo pa se podeli i tek onda u jedan deo dodaje kakao, međutim, meni se kao bolje rešenje pokazalo da se ipak posebno umese dva testa, jer se na taj način kakao bolje rasporedi i tamno testo ne bude toliko tvrdo, a to je samo 10 minuta više posla. Osim toga, promenila sam i nadev za tamne rolate, dok Ywett koristi sir, ja u kombinaciji sa jabukama više volim orahe i džem pa sam to i koristila :)

I još jedna napomena - mnogo je bolje da se kolač pravi bar dan, dva ranije, kako bi stigao da se prosuši. Ja sam ga pravila uveče i već sutradan ujutro sekla, pa se vidi da je u preseku još uvek pomalo vlažan. Naravno, ništa mu ne smeta ni tako, ali se lepše seče kada je suv, posle dan, dva :)







2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...