понедељак, 23. јул 2018.

Čokoladna torta



Ovu tortu sam pravila za 11 rođendan moje frajle, koja, inače, ne mari za torte i kolače (osim oblatni koje je podsećaju na omiljeni slatkiš - napolitanke ;)). Htela  sam da pravim tortu koja će se svideti deci, a deca uglavnom ne vole jake torte sa mnogo orašastih plodova, kakve su meni omiljene, već vole jednostavne, čokoladne. Recept je objavila Marina Stanojević, inače prava majstorica kad su torte u pitanju, na svom divnom blogu MarinaS Taste i zaista sam prezadovoljna, tako je ukusna, kremasta, bogatog čokoladnog ukusa i što je najbolje, vrlo jednostavno se priprema. Inače, originalni recept je od Marinine prijateljice Daliborke Đokić iz Kaća i nisam ni sumnjala kakav će biti kad ga donose njih dve Vojvođanke ;))
Kao što ćete videti u nastavku, recept sam malo modifikovala samo time što sam ga prilagodila malo većem, četvrtastom kalupu, dimenzija 30x20 cm. Ukoliko vam je potrebna okrugla torta, možete raditi po Marininim merama za kalup prečnika 25 cm. U kore sam dodala i vrlo malo mlevenih pečenih lešnika, a oni se mogu i izostaviti i umesto njih staviti brašno. 
Inače, zaista su fantastične - sočne, dovoljno vlažne da ne moraju da se kvase i lepo se seku kada se dobro ohlade. I zato preporučujem da ih nikako ne menjate onim, u poslednje vreme veoma popularnim, kupovnim korama jer to jednostavno ne može da se poredi i to onda više nije ista torta! 
Priprema ovih kora neće oduzeti više od pola sata vremena, koliko je potrebno da se sastojci izmere, umute i ispeku te nedostatak vremena ne može biti izgovor da se upotrebe kupovne kore. 




Čokoladna torta

Sastojci:

Za kore x 2 (peku se dve kore):
6 belanaca
3 kašike šećera
6 žumanaca
3 kašike brašna
2 kašike kakaa
2 kašike mlevenih pečenih lešnika (ili brašna)
110 ml ulja 

Za fil:
1 l mleka
4 kašike šećera
4 kesice pudinga od čokolade (4x40 gr)
125 gr čokolade za kuvanje
250 gr maslaca (ili margarina)
400 gr nugat namaza* 
* koristila sam namaz Choco Nussa iz Lidla, a može i Eurokrem, Nutella i slično

Po želji, za ukrašavanje:
Krem šlag od čokolade - mada kreme ima dovoljno da se torta kompletno premaže i ukrasi, pa vam šlag neće biti potreban


Priprema:

Priprema kora:
Kore se mogu pripremiti i nekoliko sati ranije, jer je potrebno da budu potpuno hladne kako bi se mogle preseći. Ukoliko niste vični tome, možete i odvojeno peći četiri korice (proporcionalno smanjiti meru na 3 jajeta po kori). 
1. Odvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Kada se šećer otopi, smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodati žumanca pa ulje. Isključiti mikser i dodati prosejano brašno, kakao i mlevene lešnike pa mešati varjačom ili špatulom, prevrćući smesu kako ne bi pala.
2. Pleh unutrašnjih dimenzija 30x20 cm obložiti pek-papirom i izliti smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom. Kod mene se ispekla za 10 minuta a vi vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
3. Dok se prva kora peče, na isti način umutite sastojke za drugu koru, pa kada izvadite pečenu prvu koru, zajedno sa papirom na kome se pekla, u isti pleh stavite čist pek-papir i ispecite drugu koru.
4. Kore ostavite da se potpuno ohlade pa ih tek onda poprečno isecite na pola, tako da dobijete četiri tanke kore. 

Priprema fila:
U dublju šerpu sipati 1l mleka i 4 kašike šećera. Posebno odvojiti od te količine oko 3 dl hladnog mleka i u njemu razmutiti prašak za puding. Kada mleko provri, dodati razmućen puding i stalno mešati dok se ne zgusne, možete i mikserom mutiti da biste bili sigurni da nema grudvica. U vruće dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se ne rastopi.
Kada se fil ohladi, dodati mu umućen maslac i mutiti najvećom brzinom a onda u fil ubaciti i nugat namaz i sve dobro umutiti.


Slaganje torte:
Kore ne morate prskati jer su izuzetno sočne i vlažne, dovoljno ih je samo premazati kremom koje ima sasvim dovoljno da se torta kompletno premaže. 
Ja sam bogato premazala tri kore i završila četvrtom, koju nisam odmah premazala već sam ostavila tortu da se rashladi i stegne. Ostatak fila sam sutradan izvadila iz frižidera, kratko izmiksirala da omekša pa premazala celu tortu. 


Originalni recept - MarinaS Taste 
Ovo na slikama, naravno, nije cela torta, već ono što je od nje ostalo nakon proslave :)




6 коментара:

  1. Pa zar vec 11 godina ima frajla, kako vreme leti. Secam se njenih slicica sa COOl. Srecan rodjendan sada vec velikoj devojcici i ponosnoj mami,sve najbolje vam zelim! Torta je fantasticna, posto moje dete samo hoce cokoladne torte da jede, ova ce obavezno biti napravljena za njegov rodjendan. Pozdrav veliki Jeko!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, da, Božice, znaš kako se ono kaže: "Tuđa deca brzo rastu" :))) Hvala puno na čestitkama! 😚
      I na pohvalama za tortu, verujem da će i Pavle biti oduševljen ako je budeš pravila! Veliki pozdrav za njega i tebe! 💕

      Избриши
  2. The blog are the best that is extremely useful to keep.
    I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
    I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
    ดูหนัง

    ОдговориИзбриши
  3. Drago mi je da ti se recept dopao.To je definitivno najpopularnija torta na mom blogu..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, i na mom je jedan od najpopularnijih recepata i stvarno to zaslužuje, odlična je! Hvala ti što si podelila recept! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...