петак, 27. јул 2018.

Turski burek sa mesom i kupusom (Lahanalı Kolay Börek)



Mnogo volim jela iz turske kuhinje! Ne toliko slatkiše, za koje mi se nekako čini da se uglavnom svode na deserte sa korama, patišpanje i šećerne prelive ali sa slanim jelima je potpuno druga priča. Toliko finih kombinacija povrća i mesa, prelepe salate sa mahunarkama i povrćem a sve to jako lepo aranžirano i puno boja.
Ovaj burek nije poput onih na kakve smo mi na ovim prostorima navikli - za moj ukus, još je bolji! Pri tom, pored ukusa i mirisa, ima divan, šareni izgled, pa ga možete servirati i za neke finije prilike. Recept je pre par godina objavila Mucika na Coolinarici i od onda sam ga pravila mnogo puta, s tim da sam samo malo pojačala sastojke u odnosu na originalni recept.





Turski burek za mesom i kupusom (Lahanalı Kolay Börek)


Sastojci:
Za okrugli pleh veličine 28 cm:
12 kora za pite (srednje debljine)
400 gr mlevene junetine
400 gr očišćenog svežeg kupusa
2 veće šargarepe
1 veća glavica crnog luka 
3 kašike iseckanog svežeg peršunovog lista
1 puna kašičica suvog začina od povrća
1 kašičica mlevene slatke paprike
1 kašičica mlevenog kumina
pola kašičice kajenskog bibera
po 1 dl ulja i kisele vode za prskanje kora 

Za preliv:
2 jajeta
300 ml mleka
50 ml ulja
150 gr naribanog tvrdog sira (kačkavalj, trapist)
prstohvat soli


Priprema:

• Luk sitno iseckati, šargarepu narendati na krupnu stranu trenice a kupus takođe sitno iseći.
U dubljem tiganju ili šerpi ugrejati ulje i na njemu propržiti luk. Posoliti ga i mešati dok ne postane staklast, a onda ubaciti mleveno meso i mešati dok ne pobeli. Tada dodati kupus i šargarepu i nastaviti sa dinstanjem dok i povrće ne svene. Skloniti sa vatre i dodati začine: suvi začin, alevu papriku, kumin i kajenski biber. Staviti još i iseckani peršunov list, sve dobro promešati i ostaviti da se malo prohladi.
• Dok se nadev hladi, pripremiti pleh u kome će se burek peći i dobro ga podmazati. Na dno pleha staviti dve kore, nagužvati ih da prekriju dno i porskati ih sa malo ulja.


Prvu koru raširiti na stolu, poprskati je mešavinom kisele vode i ulja i naneti po celoj kori 4 kašike nadeva od mesa i povrća. Urolati koru i iseći je na 7-8 komadića koje vertikalno slažemo u pleh, na one dve zgužvane kore (pogledajte slike). Ponavljati postupak dok se sav nadev ne potroši. U zavisnosti od toga koliko nadeva stavljate, zavisiće i broj utrošenih kora, ali na ovu količinu nadeva ide otprilike 10 kora, 2 za podlogu i ostatak za nadev. Nemojte gusto slagati, jer se burek preliva, pa da bi preliv mogao ravnomerno da se rasporedi a i u toku pečenja se malo raširi.


• Priprema preliva: 
U činiji narendati tvrdi sir, dodati mu jaja, mleko, ulje i malo soli. Sve dobro promešati pa tom smesom preliti složen burek, polako, pomoću kašike kako bi sve sve ravnomerno rasporedilo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta dok ne dobije lepu rumenu boju.






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...