Sa pravljenjem Mileram torte sam dugo odugovlačila jer sam mislila da mi se neće svideti iako je bila veoma popularna i isprobavana na Coolinarici. Nešto me nije privlačio mileram u kolačima (a on je, zapravo, glavni sastojak i čini da torta bude tako savršeno kremasta i lagana). Onda sam ipak poklekla, pod nagovorom moje Novosađanke Jane, koja ju je pravila mnogo puta i kad god smo pričale, uporno me ubeđivala: "Napravi je i videćeš da ćeš je posle redovno praviti!" E pa, tako je i bilo, pravila sam je zaista nebrojeno mnogo puta! :)) Žao mi je samo što ovom prilikom presek nije bio bolji ali moji sladokusci se ne bune i kada ispadne ovakva, natural varijanta :))
Inače, po originalnom receptu ne pravi se posebno voćni fil, već se voće rasporedi po kremi i učvrsti prelivom za tortu na bazi želatina, međutim, meni se više dopada ova varijanta koju ću napisati, između ostalog i zato što stavim više voća i dobijem posebnu voćnu kremu koja se stvarno divno slaže sa vanilin kremom.
Važno je napomenuti i da je ovo kolač koji će se sigurno dopasti i onima koji nisu ljubitelji klasičnog čizkejka jer nema tu kiselu notu, samo onoliko koliko je kiselo voće koje koristite za preliv. Jednostavno i brzo se priprema i kao i većina kremastih kolača, jedino što je neophodno je da se dobro rashladi kako bi se stegla.
Ono što je specificno za ovu tortu je da u kremu ne ide ni maslac ili margarin, već se krema peče zajedno sa korom a posle hlađenja od više sati bude savršeno čvrsta i kompaktna.
Sastojci:
Za testo:
250 g brašna
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
80 g maslaca (ili margarina)
1 jaje
1 puna kašika kisele pavlake
Za kremu:
500 ml mleka
150 g šećera
2 kesice praška za puding od vanile (2x40 g)
800 g milerama
Za voćni fil:
500 g crvenog voća (maline, jagode, višnje)
3-4 kašike šećera
1 dl vode ili soka
1 kesica praška za puding od vanile ili jagode (40 g)
Priprema:
Priprema kore:
Sve sastojke za koru staviti u činiju, maslac iseći na listiće a jaje i pavlaku posebno promešati pa dodati. Umesiti testo da se svi sastojci fino povežu.
Iseći pek papir na kome ćemo razvući koru. Kalup za pečenje je dimenzije 26(ili 28) cm, pa bi papir trebalo da bude nešto veći.
Pomoću oklagije, razvući testo u krug da bude debljine oko pola centimetra, s tim da je potrebno obavezno obložiti i stranice kalupa tj. testo podići uz stranice, kako se krema ne bi prelila već zadržala unutar na taj način razvučene kore.
Sve ovo možete i preskočiti, pa kalup podmazati maslacem i posuti brašnom, a testo razvući na stolu u krug i onda ga namotati na oklagiju i preneti u kalup.
Ostaviti kalup sa testom u frižider kako bi se rashladilo dok pripremamo kremu.
Priprema kreme:
U šerpu sipati pola litre mleka i šećer.
Odliti deo mleka i u njemu razmutiti prašak za puding, pa kad mleko u šerpi provri skuvati puding po uputstvu sa kesice. Kada se zgusne, odmah, u vruće dodati mileram i dobro promešati.
Rernu uključiti da se greje na 180 stepeni.
Izvaditi iz frižidera kalup sa razvučenom korom i preko nje sipati kremu sa mileramom. Peći tortu dok krema ne uhvati blago žutu boju i stranice ne porumene - biće dovoljno oko 35-40 minuta a možda i kraće ako vam je jača rerna.
Dok se torta peče pripremiti voćni preliv:
U šerpu sipati voće i staviti na srednje jaku vatru da se kuva. Dodati šećer i mešati da se otopi.
U vodi ili soku razmutiti prašak za puding pa ga dodati u proključalo voće i mešati dok se smesa ne zgusne. Vruć voćni fil preliti preko vruće pečene torte i ostaviti je da se dobro rashladi pre serviranja.
Napomena: ukoliko je voće iz zamrzivača, sok koji otpusti nakon odmrzavanja iskoristite da u njemu razmutite prašak za puding.
Originalni recept - Anka1971, Coolinarika
Može se praviti i u plehu dimenzija 20x30 i seći na deblje štangle:
Mileram torta
Sastojci:
Za testo:
250 g brašna
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
80 g maslaca (ili margarina)
1 jaje
1 puna kašika kisele pavlake
Za kremu:
500 ml mleka
150 g šećera
2 kesice praška za puding od vanile (2x40 g)
800 g milerama
Za voćni fil:
500 g crvenog voća (maline, jagode, višnje)
3-4 kašike šećera
1 dl vode ili soka
1 kesica praška za puding od vanile ili jagode (40 g)
Priprema:
Priprema kore:
Sve sastojke za koru staviti u činiju, maslac iseći na listiće a jaje i pavlaku posebno promešati pa dodati. Umesiti testo da se svi sastojci fino povežu.
Iseći pek papir na kome ćemo razvući koru. Kalup za pečenje je dimenzije 26(ili 28) cm, pa bi papir trebalo da bude nešto veći.
Pomoću oklagije, razvući testo u krug da bude debljine oko pola centimetra, s tim da je potrebno obavezno obložiti i stranice kalupa tj. testo podići uz stranice, kako se krema ne bi prelila već zadržala unutar na taj način razvučene kore.
Sve ovo možete i preskočiti, pa kalup podmazati maslacem i posuti brašnom, a testo razvući na stolu u krug i onda ga namotati na oklagiju i preneti u kalup.
Ostaviti kalup sa testom u frižider kako bi se rashladilo dok pripremamo kremu.
Priprema kreme:
U šerpu sipati pola litre mleka i šećer.
Odliti deo mleka i u njemu razmutiti prašak za puding, pa kad mleko u šerpi provri skuvati puding po uputstvu sa kesice. Kada se zgusne, odmah, u vruće dodati mileram i dobro promešati.
Rernu uključiti da se greje na 180 stepeni.
Izvaditi iz frižidera kalup sa razvučenom korom i preko nje sipati kremu sa mileramom. Peći tortu dok krema ne uhvati blago žutu boju i stranice ne porumene - biće dovoljno oko 35-40 minuta a možda i kraće ako vam je jača rerna.
Dok se torta peče pripremiti voćni preliv:
U šerpu sipati voće i staviti na srednje jaku vatru da se kuva. Dodati šećer i mešati da se otopi.
U vodi ili soku razmutiti prašak za puding pa ga dodati u proključalo voće i mešati dok se smesa ne zgusne. Vruć voćni fil preliti preko vruće pečene torte i ostaviti je da se dobro rashladi pre serviranja.
Napomena: ukoliko je voće iz zamrzivača, sok koji otpusti nakon odmrzavanja iskoristite da u njemu razmutite prašak za puding.
Originalni recept - Anka1971, Coolinarika
Može se praviti i u plehu dimenzija 20x30 i seći na deblje štangle:
I mi je jako volimo, odlična je!
ОдговориИзбришиJeste Snežo. Lagana, kremasta i ne previše slatka, stvarno divna torta!
ИзбришиTi se borila s mileramom a ja s pudingom! I na kraju torta pobedila, svi je volimo ;)
ОдговориИзбришиMeni puding ne smeta, volim ga :))) A mileram mi se tu nekako nije uklapao i baš bih se prešla da je nisam probala, sad je i mi volimo :)
ИзбришиВоћне торте су ми омиљени слаткиши па ми је овај рецепт са сезонским воћем сада пун погодак. Хајде да направим док још има малина!А одавно сам видела па заборавила оригинални рецепт за ову торту...Срећом, Јека није! ;-)
ОдговориИзбришиМало су ивице неуредне јер сам користила неку дубљу шерпу у недостатку одговарајућег калупа, али све остало је сјајно: укус, пресек торте и чврстина филова! Воћни прелив нисам радила по оригиналу јер ми малине нису биле баш лепе.Скувала сам их са пудингом као Јека и сасвим сам задовољна резултатом:не размазује се док се сече.
Јеко, хвала пуно на подсећању!!! Велики поздрав!:-*:-* :-*
П.С. Кнедле са шљивама стрпљиво чекају јесен!:-D
Draga Jelisaveta, hvala puno na javljanju i isprobavanju recepta! Drago mi je da se niste pokajali ;) i da je Mileramka bila ukusna! Što se tiče voćnog preliva, meni je nekako mnogo lepši kada se voće prokuva nego kada se peče zajedno sa celom tortom, čak i kada je voće lepo. Nadam se da nije bilo problema kada ste vadili tortu iz šerpe? Pretpostavljam da to lako ide kada je postavljena pek-papirom...Ja sam je do sada uvek pekla u kalupu sa obručom na "otkopčavanje", pa tu onda nema problema kad se torta vadi i premešta na tanjir :)
ИзбришиKnedle sa šljivama mogu da čekaju jesen, a mogu i zimu, ako ima zamrznutih šljiva, ništa ne smeta! :))
Veliki pozdrav! 💕
Драга Јеко, нисам се покајала, напротив! Поред дивног укуса и изгледа, торта је задовољила моју знатижељу: милерам у врућем пудингу и све додатно печено, хммм! Хајде да видимо!!! Врло занимљиво! Чак ми није много сметао пудинг( ни ја га не љубим у колачима).
ИзбришиБило је ризично извадити млаку торту из дубоке шерпе(све сам испратила дубоким удахом и стиском зуба :-D), али сам ја у шерпу унакрсно поставила два папира за печење које сам прикупила и извукла торту!!! Јесте је била сва дрхтава али се није распала,срећом! Шта да се ради, некад се мора и импровизовати...;-)
Хвала још једном!!!:-*:-*:-*
E pa baš mi je drago da je sve dobro ispalo! Ima tih situacija od kojih strepimo a na kraju sve bude i bolje od očekivanog, kao što se dešavaju greške kad se rade neke rutinske, svakodnevne stvari :)) Dobar savet za dupli pek papir! Mnogi nemaju kalupe za pečenje torti u potrebnoj veličini pa je šerpa odlična zamena ako se torta tako "postavi" ;) Jeste, Mileramka je drhtava kad se ispeče i dok se dobro ne rashladi, sećam se da sam se prepala kad sam je prvi put pravila - šta je ovo, kako se tako trese!? Međutim, sve bude u redu kad odstoji u frižideru :) Veliko hvala i srdačan pozdrav! 💗
ИзбришиThe blog are the best that is extremely useful to keep.
ОдговориИзбришиI can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
ดูหนัง
Sutra radim tortu ,nadam se da će biti ok,hvala na rp i detaljnim uputama kako napraviti ovu tortu.
ОдговориИзбришиNadam se da će Vam se dopasti! :)
ИзбришиMoji u familiji jako vole cizkejk, i ovom torticom su najblaze receno odusevljeni! Pravila sam je pre 3 dana, evo traze sad i u utorak da pravim. Hvala Jeko na divnom receptu i sto nam olaksavate ovaj karantin. ❤
ОдговориИзбришиMnogo mi je drago, Jovana! Hvala na poverenju i na javljanju! :*
ИзбришиHvala na receptu tortica je divna upravo gotova sada pozdrav
ОдговориИзбришиHvala na poverenju! Lep pozdrav! :)
ИзбришиDivna torta,ali imam mali problem sa koricom koja mi uvek ispadne nepečena. Ne znam gde grešim. Kora na rubovima bude super ispečena, a donji deo nekako ostane gnjecav i neprepoznatljiv na preseku. Pečem novoj Bosh rerni, na propisanoj tem. Poslednji put sa pekla 50 min stim da sam poslednjih 5-7 min uključila samo donji grejač ali opet ista situacija. Tako mi je žao da odustanem od ove torte jer mi je ukus savršen. Veliki pozdrav
ОдговориИзбришиBaš mi je žao, ne znam šta bi bio razlog i kako da se reši taj problem. Ovo testo je inače problematično ako bi se samo peklo, bez nadeva, jer bi stranice testa spale sa kalupa tokom pečenja, tako da to nije rešenje, da se prvo kora zapeče pa onda doda fil. Možda probati različite temperature pečenja ili peći bez ventilatora, na nižoj temperaturi...
ИзбришиU svakom slučaju, nadam se da nećete odustati jer je torta zaista divna.
Lep pozdrav!