недеља, 26. фебруар 2023.

Piletina Topkapi - Punjeni pileći bataci


Piletinu Topkapi (Piliç Topkapi) sam prvi put probala u Egiptu, iako je to ustvari jedno od najpopularnijih jela turske kuhinje. Naziv je dobilo po čuvenoj istanbulskoj palati Topkapi (gde je i nastalo) i recept se ubrzo proširio i odomaćio u mnogim mediteranskim kuhinjama.


Veoma je jednostavan - otkošteni pileći bataci i karabataci se pune skuvanim pirinčem koji je obogaćen začinima, a zatim se peku u rerni. Toliko sam se oduševila ukusom da sam odmah znala da ću je napraviti u svojoj kuhinji. 


Ono što mi je umnogome olakšalo pripremu je to što sam za recept koristila otkošteni batak i karabatak od Perutnine Ptuj. Ovakvi, pakovani komadi mesa imaju mnogo prednosti: pakuju se u kontrolisanoj atmosferi (MAP - eng. Modified Atmosphere Packaging) što im daje produženu trajnost bez ikakvog menjanja svojstava mesa. Pakovanjem u MAP ambalažu proizvod ostaje svež i zadržava sva kvalitativna svojstva tokom celog svog roka trajanja.
Bitna stavka je i to da je, u skladu sa sloganom Svi vole domaće, reč o piletini koja se proizvodi u Srbiji.


Još jedan benefit je i to da je meso koje sam koristila otkošteno. To je zaista veliko olakšanje jer je priprema ubrzana, odnosno skraćena, tako da se kompletno jelo pripremi za pola sata i ostaje samo da se ispeče.



Piletina Topkapi - Punjeni pileći bataci

Sastojci:

1 kg pilećih bataka i karabataka (bez kosti) Perutnina Ptuj
1 kašičica soli
1 kašičica slatke začinske paprike
trećina kašičice bibera 

Za nadev:
1 glavica crnog luka
30 g badema
30 g suvog grožđa
150 g pirinča
1 kašičica soli
1 kašičica kurkume
1 kašičica slatke začinske paprike
pola kašičice bibera
300 ml vrele vode

3 kašike paste od paradajza
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
100 ml vrele vode

Priprema:

1. Piletinu poprskati maslinovim uljem i začiniti solju, biberom i slatkom začinskom paprikom. Ostaviti u frižider dok se priprema nadev. 


2. Crni luk iseckati na sitne kockice. Bademe iseckati na listiće. Pirinač oprati. 

3. Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti crni luk. Pržiti uz stalno mešanje oko 2 minute pa dodati bademe, suvo grožđe i pirinač. Odmah staviti i začine: so, biber, slatku papriku i kurkumu i pržiti uz neprestano mešanje oko 2 minute. Zatim sipati vruću vodu, promešati i poklopiti. Kuvati 10 minuta uz povremeno mešanje na vatri srednje jačine. Kada voda ispari, nadev je spreman. 



4. Otkošten i začinjen komad piletine (batak i karabatak) staviti u manju činiju. Napuniti ga nadevom od pirinča. Krajevima mesa zatvoriti nadev. Zatim "paketić" istresti u podmazanu vatrostalnu posudu tom spojenom stranom okrenutom na dole. Na isti način uraditi i sa ostatkom mesa i nadeva.



5. U činijicu staviti koncentrat paradajza, ulje, so i vodu i dobro promešati. Tu tečnost sipati preko piletine a ostatak sipati između mesa.


6. Staviti jelo da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 40 minuta. 


7. Servirati odmah uz dodatak sveže salate. Prijatno! 




Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj.












Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...