понедељак, 9. јул 2018.

Marokanske ćuftice u sosu od paradajza i leblebija


Ukoliko ste ljubitelj orijentalne kuhinje ili još uvek niste ništa probali a voleli biste, ovo je recept koji će vas sigurno oduševiti! Same ćuftice su veoma lepe, ali ono što ustvari ovo jelo čini kompletnim i tako ukusnim je zapravo sos odnosno umak od paradajza, na kome se ćuftice zapeku u rerni. Uz dodatak leblebija i suvog grožđa pa još kada se na sve to doda i nekoliko začina bogate arome, verujte da se dobije ukus koji se pamti :) Ukoliko imate strah od, za naše prostore, nesvakidašnje kombinacije slatkastog suvog grožđa i ostalih sastojaka, odmah ga odagnajte - u prvi mah sigurno nećete ni prepoznati taj ukus a odlično se uklapa sa kiselkastim pelatom. 
Dok smo uživali u ovom finom jelu, palo mi je na pamet da se umak može pripremati i samostalno, bio bi odličan za vreme posta ili one dane kada želite da pripremite bezmesni obrok. 





Marokanske ćuftice u sosu od paradajza i leblebija 

Sastojci:

Za ćuftice:

500 g mlevenog mesa (junetina ili jagnjetina)
40 g prezle
1 veće jaje
3-4 kašike sitno iseckanog svežeg peršunovog lista
1 kašičica začina od povrća
1 kašičica mlevene slatke paprike
pola kašičice kumina
na vrh noža kajenskog bibera
+
4 kašike brašna da se ćuftice uvaljaju

Za sos:

1 kašičica kumina
pola kašičice cimeta
1 veća glavica luka
polovina manjeg korena celera (umesto njega može i iseckana paprika)
4-5 čena belog luka
4-5 kašika sitno iseckanog svežeg peršunovog lista
400 g pelata u konzervi
100 ml vode
300 ml paradajz soka 
400 g kuvane leblebije iz konzerve (slanutak)
100 g suvog grožđa
maslinovo ulje


Priprema:

Ćufte možete oblikovati i nekoliko sati ranije i ostaviti ih u frižideru do pripreme.
U dublju činiju staviti sve sastojke: mleveno meso, prezle, jaje, iseckan peršunov list i začine pa sve dobro izmešati da se svi sastojci lepo povežu. Rukama oblikovati manje ćufte, da budu veličine jednog, dva zalogaja, valjati ih u brašno i ostavljati na veći tanjir. Do pečenja, ostaviti ih u frižideru.




Priprema sosa: 

U dublji tiganj usuti maslinovo ulje i staviti na vatru srednje jačine (ja to radim u tiganju koji može da se koristi i u rerni, tako da u njemu pripremim sos, a posle kad po njemu rasporedim ćufte, takođe u njemu sve zajedno zapečem u rerni). 
Na zagrejano ulje staviti kašičicu kumina i pola kašičice cimeta pa kad zamiriše, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga dok ne postane staklast. Zatim dodati sitno iseckan celer, a posle par minuta i iseckani beli luk i peršunov list. U to usuti pelat iz konzerve, u tiganju ga grubo usitniti varjačom i kuvati 15-ak minuta uz dodavanje vode i soka od paradajza.  Kada se ukuva i počne da zgušnjava, staviti oceđenu kuvanu leblebiju i suvo grožđe, promešati i skinuti sa vatre. Sve preručiti u podmazanu vatrostalnu posudu ili ostaviti u tiganju ukoliko on može da se koristi i u rerni.



U drugom tiganju zagrejati masnoću i na njoj vrlo kratko pržiti ćuftice, samo da se spolja zapeku i porumene jer će se pečenje nastaviti u rerni.
Vaditi ih iz tiganja i stavljati na već pripremljen sos od paradajza. Kada su sve ćufte poslagane, posudu staviti u zagrejanu rernu da se jelo zapeče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Servirati sa dosta sveže salate, uz dodatak pečenog krompira, barenog pirinča, kus-kusa.

2 коментара:

  1. Анониман10. јул 2018. 14:14

    Isprobano u posnoj verziji sa priligom od riže. Odlično

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš me raduje da Vam se dopalo! I ja planiram da pravim neke posne ćufte kao prilog i serviram zajedno sa ovim sosom, stvarno je ukusan...Hvala na isprobavanju i javljanju :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...