понедељак, 30. јул 2018.

Ćufte od ribe i kinoe (ili pirinča)




Kada pripremam ribu, često se desi da se ne pojede sve i ove ćufte su odličan način da se i ti ostaci potroše. Ne volim da bacam hranu tako da je reciklaža zaista korisna stvar, ušteda i vremena i novca. Ostatak ribe očistim od kostiju, iscepkam na sitne komade a nekad ih provučem i kroz mašinu za mlevenje mesa, pa ih stavim u plastičnu posudu ili kesicu i odložim u zamrzivač do upotrebe. Ukoliko je to mala količina ribe, sačekam pa je "dopunim" kada sledeći put preostane i kada bude dovoljno, napravim ove fine ćufte. 
Jedan od sastojaka je kinoa koja se može zameniti pirinčem, pravila sam na oba načina i podjednako su dobri!
Naravno, ukoliko nemate ostataka ribe ćuftice se mogu napraviti i tako što ćete skuvati ribu (ako su to fileti oslića ili soma, onda nema ni čišćenja i sve ide jako brzo) i dalje radite sve po receptu.





Ćufte od ribe i kinoe (ili pirinča)


Sastojci:

500 g očišćene ribe
100 g skuvane kinoe
1 mladi luk (ili crni luk)
šaka iseckanog peršunovog lista 
2-3 čena belog luka
2 manja jajeta 
2 kašike ovsenih mekinja (ili prezli)
po ukusu začini: 
so, biber, čili, kurkuma
malo maslinovog ulja

Priprema:


Najpre skuvati kinou (ili pirinač). Prvo ih dobro isprati u situ, zatim naliti hladnom vodom u odnosu 1:3 i kuvati na srednje jakoj vatri oko 15 minuta. Skinuti sa vatre, ocediti i ostaviti da se prohladi.

U činiju staviti očišćenu ribu, jaja, ovsene mekinje (ili prezlu), mladi luk, beli luk, iseckan peršunov list, začine i kinou. Dobro promešati da se svi sastojci sjedine. 
Vlažnim rukama (možete ih malo nauljiti da se smesa ne lepi) praviti ćufte, kao da pravite grudvu - smesa se malo osipa ali se na ovaj način ćufte lepo oblikuju. Odmah ih stavljati na pleh obložen pek papirom. Možete ih uvaljati u prezle a i ne morate - ja taj korak obično preskočim, kao, štedim na kalorijama :))



Kada ih sve oblikujete, poprskati ih maslinovim uljem i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Nema potrebe da se duže peku kako se ne bi presušile a i svi sastojci su već termički obrađeni (i riba i kinoa), tako da su gotove čim porumene.


Ćufte odlično idu uz neka kuvana jela "na gusto", na primer spanać ili grašak. Naravno, nećete pogrešiti ni ako servirate tzatziki salatu ili jednostavno dodate samo grčki jogurt. 



Ono što je odlična stvar kod ovog recepta je da trpi improvizacije - možete smanjiti količinu ribe a povećati količinu kinoe ili dodati jednu malu narendanu tikvicu ili malo narendanog kačkavalja, dakle, može da se prilagodi trenutno dostupnim namirnicama a da ćufte u svakoj od tih varijanti budu podjednako fine :)
Izvor - Radmila (Radilica), Coolinarika 










Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...