петак, 3. август 2018.

Šargarepa školjke


Ove divne školjke sam pravila pre dva, tri meseca kada je na Coolinarici za Cool Chefa izabrana Macapapučarica. U originalu, pod nazivom Mrkvači, kod mene su u obliku školjki, a mogu biti i u obliku "vanilica" ili kiflica punjenih džemom ili jednostavno okrugli i bez punjenja. Ovo testo je zaista odlično i iako u njemu nema šećera (osim jedne kesice vanilin šećera da mu da miris) fino sladi jer je šargarepa slatka, a u isto vreme ima interesantan, pomalo mramorni izgled. 




Šargarepa školjke

Sastojci:

300 g narendane šargarepe 
300 g svinjske masti
1 kesica vanilin šećera
pola kašičice mlevenog cimeta
pola kašičice mlevenog đumbira
600 g brašna (belo i integralno od spelte, pola-pola)
za punjenje:
neki gušći pekmez ili eurokrem


Priprema:

Šargarepu očistiti, oprati i narendati na krupnu stranu trenice. Odmah u istu činiju dodati mast, vanilin šećer, cimet i đumbir i brašno. Možete koristiti samo belo brašno ili ga mešati sa integralnim.
Umesiti testo i ostaviti ga u frižider na sat vremena.
Zatim sto posuti brašnom i istresti testo na pobrašnjenu podlogu pa ga oklagijom razvući na debljinu od pola centimetra. Pomoću čaše ili modle za vađenje krofni, vaditi krugove. Na svaki staviti po kašičicu gušćeg pekmeza pa ga preklopiti da se formira školjka a rub još dodatno pritisnuti viljuškom kako se tokom pečenja ne bi otvorio. Sve ovo možete raditi i pomoću modle za oblikovanje školjki - ja sam moju negde zagubila, pa sam se snašla na ovaj način :)) Ostatke testa premesiti, pa ponovo razvući i vaditi krugove.




Školjke ređati na pleh obložen pek papirom i svaku izbockati viljuškom kako bi tokom pečenja vazduh izlazio i ne bi popucale.
Staviti u toplu rernu da se peku na 180 stepeni oko 20-ak minuta.
Kada se ohlade, posuti ih šećerom u prahu.
Izvor - Macapapučarica, Coolinarika





2 коментара:

  1. Da li ste možda probali posnu varijantu, sa margarinom recimo?
    Izgledaju odlično! 🌺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, nisam probala ali to je stvarno odlična ideja za vreme posta. Mislim da je mast ono što im daje poseban ukus (pored šargarepe, naravno) a ako bi se menjala margarinom, možda će njega biti potrebno malo više staviti...Hvala na predlogu i na javljanju! 💕

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...