недеља, 5. август 2018.

Fokača sa čeri paradajzom i ruzmarinom


Ustvari, nije ni fokača ni ćabata, jer sam krenula sa pravim fokaču, pa testo podelila na dva dela, svaki deo preklopila i na kraju je ispao neki njihov miks :) Klasična fokača (ital. focaccia) uglavnom ima pravougaon oblik, razvučena je tanko u plehu i bogato premazana maslinovim uljem a preko nje se mogu utisnuti masline, čeri paradajz, ruzmarin, bosiljak...S druge strane, ćabata (ciabatta) je nešto poput somuna ili lepinje, testo je mnogo mekše, skoro pa lepljivo, a oblik joj je pljosnat i uglavnom je prazna, te se često koristi za sendviče. 
Inače, ove godine mi je čeri paradajz rodio više nego ikada pre. Volim da ga jedem svežeg ali ga dosta koristim i u pecivima, pa deo obavezno ostavljam i u zamrzivač kako bih ga iskoristila tokom zime. U ovoj kombinaciji, na tankom testu uz dodatak ruzmarina i maslinovog ulja, nema greške! Testo je posno, odnosno bez mleka i jaja, kao klasično testo za pizzu a fokača je toliko ukusna, da joj maltene nije potreban nikakav prilog :) Mada, meni se najviše dopada, topla, sa sušenim paradajzom i feta sirom 😍





Fokača sa čeri paradajzom i ruzmarinom

Sastojci:

500 gr brašna
1 ravna kašičica soli
20 gr svežeg kvasca (ili jedna kesica suvog)
1 kašičica šećera
300 ml tople vode
3-4 kašike maslinovog ulja
+
100-150 gr čeri paradajza
šaka listića ruzmarina
puna kašika krupne soli (ja sam koristila morsku so sa belim lukom)
7-8 kašika maslinovog ulja


Priprema:

• U toploj vodi razmutiti šećer i kašičicu brašna, dodati izmrvljen kvasac i dobro promešati. Ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira i zapeni.
U dubljoj činiji prosejati brašno, dodati mu so, maslinovo ulje i podignuti kvasac sa vodom, pa umesiti meko testo. Činiju pokriti streč folijom ili krpom i ostaviti na toplom mestu (na pr. u zatvorenoj rerni) oko 45 minuta da se testo polako diže.
• Dok se testo diže, paradajz oprati i ostaviti da se osuši pa svaki izbockati čačkalicom, kako bi tečnost iz njega isparavala tokom pečenja. Ruzmarin takođe oprati, posušiti i iscepkati listiće.
• Podlogu za mešenje posuti brašnom a naraslo testo podeliti na dva jednaka dela. Prvi deo pomoću oklagije tanko razvući, premazati ga sa dve kašike maslinovog ulja i posuti ruzmarinom. Preklopiti i ušuškati krajeve pa ga prebaciti na veliki pleh obložen pek papirom. Na isti način uraditi i sa drugim delom testa. 


• Rernu uključiti da se ugreje na 200 stepeni.
Sada obe fokače dobro premazati maslinovim uljem, posuti ruzmarinom i krupnom solju i pomoću prstiju ili drške od varjače napraviti udubljenja tj. rupe u testu koje su karakteristične za fokaču. U neka od tih udubljenja utisnuti čeri paradajz. Ostaviti ih da se odmaraju na plehu dok se rerna ne ugreje pa peći dok fino ne porumene, oko 15-20 minuta (rerna sa ventilatorom).



Fokača, odnosno ćabata ;) je najlepša kada se jede topla! :)





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...