понедељак, 27. јануар 2025.

Bombice sa suvim kajsijama i bademima


Ako volite sitne kolače sa suvim voćem, onda ćete sigurno uživati i u ovim finim belim bombicama. Sa nadevom od suvih kajsija i badema, uz dodatak likera od badema i narendane pomorandžine korice, slobodno se može reći da se ne zna da li im je lepši ukus ili miris!


Bombice se ne peku, tako da je priprema jednostavna i brza. Glazura je od bele čokolade koja im daje jednu nežnu notu. Inače, ukoliko nemate blender ili aparat za mlevenje, suve kajsije možete sitno iseckati i videćete da će i tako biti pogodne za oblikovanje. Ako pak nemate amareto (liker od badema), možete staviti i neki drugi liker, svakako će biti fine. 



Bombice sa suvim kajsijama i bademima


Sastojci:

450 g suvih kajsija
200 g mlevenih sirovih badema
50 g mlevenog šećera
50 g otopljenog maslaca/margarina
25 ml likera od badema
1 kašika narendane korice pomorandže
200 g bele čokolade
5 kašika ulja

Priprema:

Kajsije preliti ključalom vodom i ostaviti ih oko pola sata da omekšaju. Zatim ih dobro ocediti od vode pa ih samleti na mašini za mlevenje mesa ili u blenderu.
Samlevenim kajsijama dodati liker od badema (ili rakiju kajsijevaču), narendanu pomorandžinu koricu, otopljeni maslac, šećer u prahu i mlevene bademe. Rukom dobro umesiti kako bi se sastojci sjedinili i dobila gusta kompaktna smesa.



Ruke pokvasiti pa kašičicom zahvatati smesu i oblikovati bombice. Ja sam svaki komadić smese stavljala na vagicu i merila, tako da su sve bombice bile približno iste težine, oko 15, 16 grama. Od ove mere, dobije se ukupno 52 bombice veličine rafaelo kuglica. Oblikovane bombice stavljati na tanjir prekriven providnom folijom kako se ne bi zalepile za podlogu. Zatim ih ostaviti da se dobro rashlade.



Nakon tog vremena, belu čokoladu i ulje staviti u činijicu pa ih na pari otopiti. Bombice umakati u otopljenu čokoladu i stavljati na pek papir da se osuše i stegnu. Zatim dodatno dekorisati otopljenom belom čokoladom. 










1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...