Iako se kod mene, kao i u mnogo vojvođanskih kuća, Božićna česnica oduvek priprema u vidu slatke pite sa korama, medom i orasima, ove godine sam odlučila da napravim i česnicu od dizanog testa, u obliku pogače kakva se priprema u većem delu Srbije.
Kada je reč o samom testu, mnogo volim recept za posno testo od kojeg izrađujem i slavski kolač, tako da nije bilo dileme kakva će biti i česnica. A što se tiče izgleda, ukrasila sam je divnim kompletom Božićnih ukrasa koje izrađuje Jelena sa Instagram profila @najlepsi_slavski_kolac. Ovaj komplet ima više ukrasa nego što je moglo da stane na moju pogaču, tako da će odgovarati i onima koji prave mnogo veće česnice. Inače, Jelena izrađuje i ukrase za slavski kolač i na njenom profilu možete pogledati kakvi sve kompleti postoje. Zaista su divni, pedantno izrađeni i ako ih naručite, imaćete veliko olakšanje i uštedu vremena, naročito tokom pripreme slave.
Za premaz kolača sam koristila mešavinu šećera u prahu, brašna i vode. Nedavno sam taj savet videla kod Minje @minjinakuhinjica i zaista je za preporuku! Premaz je pogači dao divnu rumenu boju a idealan je za sve vrste posnih peciva.
Božićna česnica
Sastojci:
40 g svežeg kvasca
400 ml tople kisele vode
2 kašičice šećera
1 kašika soli
100 ml ulja
800 (+100) g mekog brašna
Premaz:
10 g šećera u prahu
20 g brašna
30 ml hladne vode
Kiselu vodu ugrejati i u njoj razmutiti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac. Promešati da se kvasac rastvori i ostaviti da zapeni. Zatim, dodati ulje, so i postepeno dodavati brašno pa umesiti glatko testo. Činiju pokriti i ostaviti na toplom mestu dok se testo ne udvostruči.
Naraslo testo izručiti na podlogu za mešenje, premesiti ga pa ga odmah podeliti na dva dela, veći i manji. Manji deo staviti na sredinu okrugle posude za pečenje (28 cm) koju ste prethodno podmazali ili obložili pek papirom. U ovaj deo testa možete sakriti paricu koju ste prethodno oprali, prokuvali i uvili u aluminijumsku foliju.
Veći deo razvući oklagijom pa rakijskom čašicom vaditi kružiće a onda ih slagati uz kuglu testa tako da se preklapaju odnosno do polovine naslanjaju jedan na drugi.
Ostatke testa dobro premesiti, pa testo podeliti na dva jednaka dela. Podlogu podmazati uljem pa od svakog dela testa formirati dugačku traku. Zatim od te dve trake oblikovati pletenicu, odnosno obmotati jednu oko druge. Pletenicu staviti uz sam rub kalupa za pečenje.
Oblikovanu pogaču pokriti i ostaviti na toplom mestu oko 20 minuta da naraste.
Za to vreme, pomešati šećer u prahu, brašno i vodu. Rernu uključiti da se ugreje na 200 stepeni.
Naraslu pogaču premazati, pokriti folijom ili pek papirom i staviti u rernu da se peče oko 40 minuta. Pred kraj pečenja otkriti da porumeni.
Ostatak premaza sačuvati jer može poslužiti za lepljenje ukrasa. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i odmah, dok je topla, lepiti ukrase. Na donju stranu ukrasa četkicom naneti malo premaza, pa ukras pažljivo prisloniti na toplu pogaču. Kada se svi ukrasi rasporede i pričvrste, pogaču vratiti u isključenu ali toplu rernu, kako bi se ukrasi dodatno prosušili i zalepili.
Svim čitaocima bloga Jekin Kapric želim srećne praznike i sve najlepše u Novoj 2025. godini! 💖
Prelepo, sviđa mi se što je posna, može da se za Slavu sprema, kada je dan za posno. Hvala Vam na receptu, srećni praznici. Pozdrav iz Zemuna.
ОдговориИзбриши