уторак, 24. децембар 2024.

Pečeni krompir u ljusci


Ako me neko jelo vraća u detinjstvo, onda je to pečeni krompir u ljusci. Baba Pela ga je najčešće pripremala zimi, obično subotom kada smo svi u kući. Uz kiseli kupus, mladi sir, ajvar i čvarke, to je bio odličan jači doručak. A ako bi nakon svinjokolje i topljenja čvaraka preostalo droždine koju nije upotrebila za pogačice, ona bi je ugrejala i njome prelivala ove krompiriće. Pravi delikates!


Dakle, jasno je da je ovo jelo koje je u potpunosti u duhu starih vremena. Ali, ja sam ga sada obogatila jednim novitetom. Naime, nedavno sam imala priliku da prvi put probam čips čvarke koje proizvodi industrija mesa Matijević. I zaista im ovaj naziv odgovara - tako su hrskavi, slasni i ukusni, da se komotno mogu zvati grickalicom

Čips čvarci od Matijevića su napravljeni od vrhunske svinjske masnoće, a sadrže smanjen procenat svinjske masti i veći sadržaj proteina. Prodaju se spakovani u kesice od po 100 i 200 grama koje imaju praktično zatvaranje, pa su vrlo zgodna užina za grickanje.



Pečeni krompir u ljusci

Sastojci:

800 g krompira srednje veličine (6 komada)
2 kašičice svinjske masti
so, biber 

Prilog:

kiseli kupus
ajvar
mladi sir
slanina
čips čvarci

Priprema:

• Krompir dobro oprati pod mlazom hladne vode. Najbolje je koristiti četkicu pa ga istrljati da se odstrane sve nečistoće jer se neće guliti već se peče u ljusci. Opran krompir ostaviti na čistoj suvoj krpi da se ljuska prosuši.


• Pleh obložiti papirom za pečenje. Mast ugrejati kako bi bila tečna. Rernu uključiti na 200 stepeni.

• Svaki krompir prepoloviti po dužini pa staviti na pleh. Premazati ih otopljenom svinjskom mašću, posoliti i pobiberiti. Zatim svaki krompir okrenuti presečenom stranom na dole.


• Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Posle 20 minuta pečenja, izvaditi pleh iz rerne i krompir okrenuti tako da sada presečena strana bude gore. Vratiti u rernu i dovršiti pečenje.


• Servirati odmah, sa čips čvarcima, ajvarom, mladim sirom i kiselim kupusom.



Ovaj recept je kreiran u saradnji sa Industrijom mesa Matijević. 






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...