петак, 20. децембар 2024.

Badem torta Almondy


Danas je mojoj sestri rođendan i ja sam joj, sa velikim zadovoljstvom, napravila tortu. Ovog puta, to je jedna božanstvena torta sa finim koricama od badema i belanaca i kremom od kuvanih žumanaca i slatke pavlake. Ma, prava fantazija!


Inače, inspiracija za pripremu ove torte je potekla od recepta za Almondy štangle koji je odavno na blogu. Ukoliko ste već probali čuvenu švedsku tortu sa bademima kakva se može kupiti i u Ikei, onda znate koliko je divnog, sofisticiranog ukusa. Meni je bila potrebna veća torta, pa sam odlučila da ispečem četiri korice kako bi ona imala lepu visinu i svečaniji izgled, dakle prava rođendanska! 


U originalnoj Almondy torti za korice se koriste blanširani bademi,odnosno bademi bez opne. S obzirom na to da sam je pravila mnogo puta, a isprobala obe varijante (i sa sirovim i sa blanširanim bademima), moram priznati da mi se mnogo više dopada kada je korica od sirovih badema. Jednostavno, ukus je jači, intenzivniji, pa vam preporučujem da isprobate baš ovako.




Badem torta Almondy

Sastojci: 

Korice:
(peku se 4 ovakve kore)

4 belanceta
prstohvat soli
70 g šećera
100 g mlevenih sirovih badema

Krema:

16 žumanaca
500 ml mlečne slatke pavlake
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 kašike likera od badema (ili soka od pomorandže)
300 g putera

Još je potrebno:
100 ml svežeg soka od pomorandže
100 g listića blanširanih badema
50 g mlevenih sirovih badema

Priprema korica:

Belanca umutiti u čvrst sneg, uz dodavanje soli i šećera. Zatim odložiti mikser i ručno umešati bademe, nežno prevrćući smesu kako ne bi pala. 
Od papira za pečenje iseći 4 kružnice i podmazati ih maslacem. Na papir sipati umućenu smesu i nežno je razvući po papiru tako da prečnik kore bude oko 24-26 cm. Ostavite je malo deblju jer će kora nakon pečenja i hlađenja malo da se spusti. 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni oko 20-25 minuta. Najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
Na isti način ispeći i preostale tri korice. Ostaviti ih da se ohlade na papiru a zatim ga pažljivo odlepiti. Potom korice poprskati svežim sokom od pomorandže i ostaviti ih da ga upiju. 

 
 

Priprema kreme:

Žumanca pomešati sa 100 ml slatke pavlake. Ostatak pavlake i šećer sipati u šerpu i staviti na vatru srednje jačine da provri. Zatim skinuti sa vatre i sipati žumanca uz neprestano mešanje. Kremu kuvati oko 10 minuta na tihoj vatri, sve dok se ne zgusne. Potrebno je da se stalno meša kako se ne bi zgrudvala. Zatim skinuti sa vatre i umešati liker od badema ili sok od pomorandže. Ostaviti je da se u potpunosti ohladi. 
Nakon tog vremena, posebno umutiti puter pa mu postepeno dodavati ohlađenu kremu i miksirati dok se ne ujednači.




Slaganje torte:

Na tanjir postaviti prvu koricu i obruč za filovanje torte. Naneti deo kreme i poravnati. Zatim slagati i ostale korice i filovati kremom. Obavezno deo kreme sačuvati za ukrašavanje - ima je sasvim dovoljno. Kada se torta rashladi, ostatkom kreme premazati ivice a deo sipati u špric i ukrasiti vrh torte. Dekorisati bademima i servirati.   








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...