понедељак, 13. јануар 2025.

Torta Eliza


Bez preterivanja, ovo je zaista jedna od najdivnijih torti koje sam pravila. Od mnogo finih, tankih korica koje mirišu na orahe i pomorandže, a tako sočna zahvaljujući lepoj čoko-karamel kremi i bogata orasima. Za one prilike kada želite da oduševite svoje najdraže, jer će sigurno ostati bez daha najpre kada je vide, a onda i kada je probaju!


Korice sam radila po receptu za Šarenu oranž pitu. Čak i ako nemate mnogo iskustva sa izradom ovakvog testa, verujte da je postupak jednostavan i u stvari, najvažnija stvar je da se pazi prilikom pečenja, budući da su korice veoma tanke i ukoliko ih samo minut duže ostavite u rerni, može se lako desiti da zagore. Pored tog opreza, sve ostalo ide relativno lako. 


Inače, Elizu možete napraviti i dva, tri dana pre nego što vam je potrebna, jer stajanjem postaje još sočnija. Korice se stope sa kremom i divno omekšaju. 



Torta Eliza

Korice:

480 g brašna 
100 g mlevenih oraha 
kašičica rendane narandžine korice 
2 kašičice sode bikarbone 
150 g masti 
150 g šećera 
2 jajeta 
3 kašike (60 g) meda 
5 kašika mleka 

Krema:
 
800 ml punomasnog mleka (3,2% mm) 
250 g šećera 
2 kesice (2 x 40 g) praška za puding od čokolade (ili karamel)
350 g mlevenih oraha
250 g maslaca 

Glazura:

200 ml slatke pavlake
200 g čokolade

Priprema korica:

U činiji pomešati vlažne sastojke: jaja, mast, med, šećer i narendanu koricu pomorandže. Zatim postepeno dodati suve sastojke: mlevene orahe i brašno pomešano sa sodom bikarbonom. Umesiti meko testo koje će biti masno i fino za rad. Testo odmah podeliti na 8 jednakih delova. Uzimati lopticu testa i oklagijom ga razvući na papiru za pečenje. Preko testa nasloniti obruč za torte prečnika 24 cm pa opcrtati da se dobije okrugla kora a višak testa sačuvati. Na isti način uraditi i sa ostalim testom. Višak iskoristiti za još dve korice, tako da se ukupno dobije 10 korica. 
Razvučeno testo zajedno sa papirom staviti na obrnutu stranu pleha i peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni maksimalno 5 minuta. Ove korice vrlo lako zagore, tako da je bolje da ih odmah sve razvučete na papirima pa tek onda, serijski pečete i sve vreme pazite i stojite pored rerne. 
Ispečene kore, koje su vrlo krte i osetljive, ređati jednu preko druge i ostaviti da se u potpunosti ohlade dok se priprema krema. 




Priprema kreme:

U šerpu sipati šećer pa staviti na tihu vatru da se šećer istopi tj. karamelizuje. Pazite da ne zagori. U 200 ml hladnog mleka razmutiti prašak za puding. Ostatak mleka (600 ml) ugrejati do tačke ključanja. Kada se šećer otopi i dobije lepu smeđu boju, usuti vrelo mleko (pazite, to će malo da prska!) i stalno mešati dok se karamel u potpunosti ne otopi u mleku. Zatim usuti razmućeni puding i uz stalno mešanje kuvati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i odmah dodati maslac iseckan na kockice pa mešati dok se ne otopi. Potom dodati mlevene orahe i dobro promešati. 




Filovanje:

Na tanjir za serviranje postaviti prvu koricu i oko nje pričvrstiti obruč za torte. Preko korice naneti toplu kremu (oko 2 kutlače, kreme ima sasvim dovoljno). Kremu poravnati pa poklopiti sledećom koricom. I tako raditi dok se ne iskoriste sve korice i krema. Poslednja korica se ne premazuje, već se samo blago pritisne rukama a zatim se torta ostavi da se rashladi. 
Dok se torta hladi, pripremiti ganaš glazuru: otopiti slatku pavlaku i čokoladu, pazeći da ne proključa. Polovinu ganaša odmah sipati preko torte u obruču a ostatak dobro rashladiti pa izmiksirati. Zatim skinuti obruč i tortu ukrasiti umućenim ganašem i čokoladnim listićima. 









Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...