петак, 24. август 2018.

Rolat sa suvim voćem



Za ljubitelje suvog voća i one koji ne vole kolače sa mnogo šećera, jaja, čokolade. Dakle, posni kolač ali bez keksa, margarina, jako jednostavan i za pripremu a veoma ukusan. 





Rolat sa suvim voćem 



Sastojci:

200 g sušenih urmi bez koštice
200 g suvih smokava 
100 g suvih brusnica 
100 g mlevenih oraha
2-3 kašike limunovog soka
10 kašika sirupa iz slatkog 
1 list oblatne 

Priprema:

Suvo voće samleti na mašini za meso.
U to dodati mlevene orahe, limunov sok i sirup iz slatkog (svejedno je koje, ja koristim od smokava ili šljiva). Sve dobro izmešati, kašikom ili rukom da se poveže.
List oblatne uviti u vlažnu, ali dobro isceđenu krpu, da omekša kako bi se mogla saviti. Dovoljno je oko deset minuta, ali povremeno je blago pritisnite da krpa bolje "legne" na oblatnu kako bi omekšala. Ne sme previše da se navlaži kako ne bi bila žilava. Najlakše ćete proveriti tako što pokošate da savijete jedan kraj, ako je elastičan, znači da je spremna da se nafiluje i savije u rolat. 
Na oblatnu staviti smesu od suvog voća, ravnomerno je rasporediti kašikom tako da pri krajevima bude malo tanji nadev kako ne bi cureo prilikom savijanja. Pažljivo uviti u rolat, pa ga blago valjati po stolu kako bi se lepše oblikovao.



Uviti u streč foliju i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Pre sečenja, odviti da se oblatna prosuši pa oštrim nožem ili skalpelom seći na tanke parčiće.
Ideja - Ana20



4 коментара:

  1. Ovakve kolače obožavam! A ovaj je baš raskošan, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Kato! Čitala sam pre neki dan tvoj recept za Vegansku štrudlu sa makom, pa verujem da bi se i ovaj kolač dopao tvojoj ćerki :)

      Избриши
  2. Јелисавета27. август 2018. 13:11

    Много волим слаткише, али ми овакви колачи нису фаворити...Међутим, ово је занимљив и једноставан рецепт, брзо се прави, идеалан за пост (чак и на води;-)).Будући да ми и слава ове године пада у посни дан, свакако ћу га запамтити и испробати!:-)

    Хвала, Јеко! Велики поздрав!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelisaveta, iskreno rečeno, ni meni ovakvi kolači nisu favoriti - šta ću kad više volim pečenu koricu od jaja, volim kuvane kreme sa čokoladom i maslacem :)) Ali, u isto vreme, kad pravim više sitnih kolača, gledam da je raznovrsno, pa onda i ovakvi recepti dobro dođu jer se brzo pripremaju, mogu se napraviti i nekoliko dana ranije a uvek se nađe neko ko voli baš ovakve kolače :)
      Hvala na javljanju, veliki pozdrav! 💗

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...