среда, 29. август 2018.

Kafanska ljutenica


Ljutenicu po ovom receptu sam prvi put napravila pre šest godina, kada ga je moja draga prijateljica Suzica objavila na Coolinarici (a onda i na svom blogu Taste of life - recept) i ne odstupam od njega - jednostavno se pravi a ukus je odličan! Ljutinu možete dozirati sami, tako što stavljate manje ili više ljutih papričica. Od ove količine sastojaka dobije se oko 7 manjih tegli, a ja vam preporučujem da odmah krenete od mere i po, pa ako imate veliku šerpu možda čak i duplu meru da pravite, jer mi se dešavalo da se zaista brzo pojede pa mi bude žao što nisam više ostavila. A ako teglice propisno pripremite, zatvorite i čuvate na hladnom, može dugo da stoji a da se ne pokvari. 
Ukoliko ste u mogućnosti, najbolja varijanta je da je kuvate negde napolju, na smederevcu. Da ne grejete kuću a i da vas oči ne peckaju tokom kuvanja ;) Naime, dešava se, ako su paprike jako ljute, da krenu i suze tokom mešanja ;) Ali, iako je kuvam u kući, meni ne smeta ta ljutina koja se oslobađa tokom kuvanja, jer se sve završi za maksimalno tri sata, čak ne mora stalno ni da se meša. Ajvar kod mene može da bude ali i ne mora, jer kvalitetan ajvar uvek može da se kupi, što je sa ljutenicom već teži slučaj i zato ne propuštam da je napravim svake jeseni, kad povrća ima mnogo i nije skupo.
Još jedna napomena - ono čega se ja uvek pridržavam kada je kuvam je da povrće čistim u rukavicama, kako bih sačuvala ruke od crvenila i peckanja. 





Kafanska ljutenica 

Sastojci:

2 kg zrelog paradajza
200 ml vinskog sirćeta
350 ml ulja 
250 gr šećera
1 kesica mlevenog bibera (10 gr)
10 svežih ljutih papričica (onih žuto-zelenih, oko 500gr)
1,5 kg sveže slatke paprike (babure ili crvene šilje, svejedno je)
2 ravne kašike soli
oko 7-8 čena belog luka
1 kesica konzervansa 

Priprema:

Paradajz dobro oprati, svaki sa donje strane zaseći u obliku krstića i preliti ga vrućom, ključalom vodom - na taj način će se ljuska lakše oguliti. Ostaviti dve, tri minute, zatim odliti vodu pa ga oljuštiti i iseći na četvrtine. Staviti ga u veću šerpu u kojoj će se kuvati, dodati sirće, ulje, šećer i mleveni biber.
Sve promešati, staviti na srednje jaku vatru i ostaviti da se kuva sat vremena od trenutka kada počne da vri.

Dok se to kuva, papriku (i slatku i ljutu) operite, očistite i sameljite na mašini za meso. Ukoliko nemate mašinu, možete ih iseckati u secku, ne smeta ako ostane i neki krupniji komadić. 
Kada je prošlo sat vremena kako je paradajz počeo da vri, dodati samlevenu papriku i uz povremeno mešanje kuvati narednih sat i po vremena. Pred kraj kuvanja, dodati so i sitno iseckan beli luk, usuti konzervans i promešati i ljutenica je spremna.
Tegle i poklopce dobro oprati, osušiti i staviti u pleh u rernu da se ugreju na 100 stepeni. 
Vruću ljutenicu sipati u vruće tegle, naravno, navucite rukavice i koristite krpu da se ne biste opekli. Poklopce čvrsto zavrnuti, pa teglice okrenuti naopačke kako bi se vakumirle i vratiti ih u toplu isključenu rernu i tu ih ostaviti da se ohlade. Najbolje je da ih poslažete u pleh ukoliko bi se desilo da neki poklopac procuri. Kada se ohladi, ljutenicu čuvati na hladnom do korišćenja.
Napomene:
- U zavisnosti od toga koju slatku papriku koristite, zavisiće i bolja ljutenice, pa ako stavite žutu baburu, ljutenica će biti svetlija, a ako koristite crvenu, biće tamnije boje.
- Možete uticati i na gustinu, odnosno, dužim kuvanjem dobićete gušću ljutenicu.

Uz šta je servirati? Praktično, ako volite ljuto, koristićete je uz mnogo toga - uz slane pite, tartove, uz kobasice i pire krompir, fina je kad malo zaljuti najobičnije sendviče, a nekad kašiku, dve, dodam i u gulaš. Uz integralna peciva, za doručak, nema bolje kombinacije:



9 коментара:

  1. Одговори
    1. Greg, thank you very much! I'm glad that you like it and if you try, please, give feedback :) Thank you for reading and commenting, good luck! :)

      Избриши
  2. Јелисавета2. октобар 2018. 15:22

    Први пут сам правила љутеницу и то баш по овом рецепту. Будући да нисам љубитељ љуте хране, ама баш ни мало, а супруг јесте, имала сам мотив да је направим, а касније и изазов да је пробам! И, преживела!!!;-)
    Лепо смо се забављали док смо кували и дотеривали укус и љутину: ја сам бринула да не буде прељуто а он да не буде премало љуто!:-)))Некако се договорисмо...;-)
    Имала сам диван парадајз, сладак и добро зрео, могла сам га ољуштити и без потапања у врелу воду. Све сам радила по рецепту осим што нисам ставила конзерванс јер га стварно не волим.Да, и пржила сам је ипак нешто дуже него што у рецепту стоји. Напуњене теглице сам окенула да се вакумирају и оставила у топлој рерни да се саме охладе.Тако иначе радим и са осталом куваном зимницом и нисам никад имала проблема са кварењем исте. Мада, код нас ће се ова љутеница брзо потрошити! Од једне мере сам добила 9 малих теглица од 210 ml.
    Резултат ове моје авантуре са љутим папричицама је дивна,пикантна игуста љутеница, довољно љута и за највеће љубитеље а изазовна и за нас, који то нисмо! А каква да буде кад је ауторка рецепта Лесковчанка а препоруку даје Сремица...е, онда љуто заволи и онај ко га никад није волео!;-)))

    Велики поздрав!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelisaveta, mnogo me je obradovao Vaš komentar, ali baš, baš! Volim ovu ljutenicu i onda mi je mnogo drago kada je još neko isproba i naravno, kada podelimo oduševljenje :))) Meni je najveći "problem" takođe da dodteram ljutinu - ne bih da bude strašno ljuto da ne može da se jede, a opet, da se ipak oseti ljutina, jer, ipak je to ljutenica i to kafanska ;-))
      Verujem da će i kod vas u kući brzo nestati, kod nas nikad nije dočekala proleće :))
      Samo jedna mala ispravka - Suzi je iz Niš, a ne iz Leskovac ;-) Ali, nema sumnje, čim je s'jug, majstor je za ljute papričice :))) Hvala puno na javljanju, uvek se radujem našim ćaskanjima ispod recepata 💕
      Veliki pozdrav!

      Избриши
  3. Јелисавета3. октобар 2018. 09:03

    Ух, да ли је могуће да сам тако погрешила?!:-( А Сузану сам запамтила још са Coolinarike...Дивне рецепте има, неке сам испробала а са посебним поверењем сам направла ову љутеницу! Извињавам се и надам се да се нико неће љутити.Цела наша Србија је дивна и у сличнистима и у разликама:-).
    Хвала Вама Јеко, што препоручујете овако дивне рецепте! Ја овако ''обнављам градиво'', а то значи да ћемо ускоро поново да ћаскамо;-). На обострано задовољство!
    Од срца, Ј

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da se niko neće ljutiti! Lana Belić (Mignonne) je iz Leskovca, Milica Sekulović (Milica74) iz Aleksinca, a Suzana je iz Niša, sve sa juga i sve odlične kuvarice! :)
      Raduje me da Vam se dopadaju recepti. Nisam još uvek prenela sve svoje recepte koje sam objavila na Collinarici jer dajem prednost i ovakvim jelima, koje stvarno iz godine u godinu pripremam i onda volim to da podelim i sa drugima. A toliko novog je već u pripremi ili spremno za objavljivanje, ali se suzdržavam da objavljujem svaki dan, kako ne bih gušila samu sebe i da ipak čitaoci imaju vremena da vide i pregledaju sve :))
      Tako da se i ja nadam da ćemo uskoro ponovo ćaskati pod receptima. Veliki pozdrav, draga Jelisaveta! 💕

      Избриши
  4. Prvi put sam ljutenicu .po ovom receptu , napravila prosle (2021)godine a pravicu je do kraja svog zivota pod -obavezno-samo duplu meru a videcemo na dalje mozda se kolicina i poveca-fantasticna je a mom tridesetpetogidišnjem iskustvu u spremanju zimnice treba verovati

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Biljana, hvala na javljanju i lepom komentaru! Baš mi je drago da ste zadovoljni i razumem Vas - ja je obožavam! Tako malo posla a tako dobar rezultat :)
      Lep pozdrav!

      Избриши
  5. Dobro veče Jeko. Na ovu meru paradajza,ulja,sirćeta i šećera ide 15kg crvene paprike. Koja se peče na plovni. Očisti se od semena i ocedi. Seče se na dužine pa preko,ne presitno,zasoliti i pržiti. Kada bude homogena masa sipati u tegle i staviti u dums 24h. Konzervans nije potreban. Putu papriku po potrebi a može i bez nje. Veliki pozdrav Dragan.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...