четвртак, 3. мај 2018.

Nepečena torta sa jagodama



Prava prolećna torta, kremasta i osvežavajuća. Za podlogu sam iskoristila odličnu nepečenu smesu kakvu koristim u Jafa torti , koja se ne kruni već je fina, kompaktna a krema je ona najjednostavnija od slatke pavlake i krem sira. Ovo je mala mera, za tortu dimenzija 20 centimetara, tako da ukoliko vam je potrebna torta za veće društvo (na pr. za kalup 28cm) trebalo bi da udvostručite sastojke. 




Nepečena torta sa jagodama 

Sastojci:

Za podlogu:
200 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha (ili mlev.pečenih lešnika)
50 g šećera u prahu 
80 g maslaca (ili margarina)
6-7 kašika soka (od narandže ili breskve)

Za kremu:
250 ml mlečne slatke pavlake
250 g krem sira
200 g šećera u prahu
1 kesica želatina (10 g)
I još:
600 g jagoda 


Priprema:

U činiju staviti keks, orahe, šećer u prahu, maslac iseckan na listiće i sok, pa umesiti u ujednačenu smesu. Ukoliko je potrebno, dodati još malo soka ali nemojte da stavite previše, da smesa ne bi bila jako meka. Obruč okruglog kalupa za pečenje torte (20 cm) staviti na tanjir za serviranje pa u njemu utisnuti smesu za podlogu. Lepo je poravnati kašikom ili rukama i ostaviti u frižider da se hladi dok pripremamo kremu.

Jagode dobro oprati i očistiti, pa ih ostaviti da se osuše. Jedan deo jagoda koje su iste veličine preseći po visini na pola - njima će se oblagati stranice kalupa, tako da će torta kada se kalup skine imati lep, dekorativan izgled. Naravno, ako ćete celu tortu oblagati šlagom, onda ovo preskočite, ja baš nešto i ne volim šlag na torti već mi se više dopada taj "goli" izgled, pa ih ovako slažem :))

U činiju sipati slatku pavlaku i kratko je umutiti mikserom uz dodavanje šećera u prahu. Zatim dodati krem sir i još kratko mutiti da se povežu. 
U šerpicu staviti želatin u prahu, dodati 4 kašike vode, promešati i ostaviti da nabubri (to je vrlo kratko, oko pola minuta). Zatim šerpicu staviti na tihu vatru da se smesa ugreje - pazite, ne sme da proključa! Istopljenu smesu želatina odmah sipati u umućenu kremu i još jednom umutiti mikserom.



Izvaditi kalup za podlogom za tortu iz frižidera i par kašika kreme naneti po podlozi kako bi se jagode bolje "zalepile". Najpre naneti one polovine jagoda presečenom stranom ka okviru kalupa a zatim gusto popuniti i sredinu.



Preko toga sipati svu preostalu kremu, malo protresti kalup da se sve praznine popune i ostaviti tortu u frižider da se dobro rashladi, najmanje 10 sati kako bi se krema dobro stegla. 


Sutradan, ukrasiti tortu po želji, ja je obično pospem struganom belom čokoladom ili usitnjenim blanširanim bademima i pomoću šprica nanesem zvezdice od krem sira. 

Pogledajte video na Youtube kanalu:
















14 коментара:

  1. Изгледа фантастично.Ја је правим за прве Тројице и не сумњам да неће бити добра.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja se nadam da će biti tako! :) U poslednjih mesec i po dana, pravila sam je 3-4 puta. Ovo je manja mera, pa ukoliko vas je više, bilo bi dobro uduplati sastojke :) Lep pozdrav!

      Избриши
  2. Za kalup od 28 cm, sve poduplati? I želatin? Koju mlečni slatku pavlaku da kupim? Da li ukus torte bude kao čizkejk?
    Hvala na odgovorima! ❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Savice, izvinjavam se, tek sad vidim komentar, propustila sam ga jer sam bila na odmoru. Možda je kasno, eli evo, za ubuduće: za kalup od 28 cm podlogu možete povećati za polovinu a ne duplo, znači 300 g keksa, 150 g oraha...a sastojke za kremu poduplati. Želatin ne morate, možete staviti samo jednu kesicu ali je obavezno da tortu dobro rashladite, bar 8 sati u frižideru. Kod nas, trenutno jedina mlečna slatka pavlaka je President, nađe se u Merkatoru.
      Što se tiče ukusa, meni je lepša nego čizkejk, prvo, zbog dodatka oraha u kori (ukusnije je nego kada je u podlozi samo keks) a sama krema je blaža od klasične kreme za čizkejk.
      Šaljem vam lep pozdrav! :)

      Избриши
  3. Pročitala recept i odmah je napravila i sad se hladi i frižideru

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi je drago da ste je pravili, verujem da ćete biti zadovoljni ukusom! :)

      Избриши
  4. Izgleda super, pravicu je sledece nedelje. Samo me interesuje, koji krem sir ste koristili?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, najčešće koristim Sirko od Šabačke mlekare ili Imlekov sir Moja kravica (u zelenoj kantici). Oni su čvršće strukture a neslani pa su odlični i za ovu tortu a i za Kinder Pingvin rolat i slične kolače :) Dobar je i Ekstra sirni namaz iz Lidla, sa plavim poklopcem, odnosno sa većim procentom mlečne masti.
      Nadam se da će vam se torta svideti! Lep pozdrav!

      Избриши
  5. Анониман27. мај 2021. 22:46

    Торта је одлична.
    Нестала је у трену.
    Хвала за рецепт❤️

    ОдговориИзбриши
  6. Od trenutka kada je trebalo izvaditi tortu iz kalupa apsolutno ništa nije funkcionisalo. Torta je stajala u frižideru preko 12 sati i nije se stegla, podloga je previše čvrsta i izgleda da se zalepila tako da nije uopšte bilo moguće tortu izvaditi iz kalupa (možda je prosto do nekvaliteta kalupa, ali svejedno, dakle očigledno je bitno kakav se kalup koristi). Sve je na kraju moralo biti bačeno jer je potpuno neupotrebljivo, a sastojci uopšte nisu bili jeftini... Ovo je poslednji put da pravim tortu po receptu sa interneta. Naravno da na snimcima i slikama sve izgleda savršeno i jednostavno, ali,da, definitivno nije tako. ��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Žao mi je što je tako ispalo. Prvo što mi pada u oči je komentar "sve je na kraju moralo biti bačeno". Mogli ste smesu za kolač rasporediti u čaše i pojesti. Zaista, uvek je šteta da se baca hrana koja je u redu...
      Drugo, ova torta zaista jeste jednostavna i ni sama ne znam koliko ljudi ju je isprobalo i koliko njih mi je slalo slike sa zaista savršenom tortom.
      Mogu sada da nagađam šta se moglo desiti (možda želatin nije bio u redu ili je istekao rok trajanja a niste primetili ili je do slatke pavlake...). Što se tiče podloge koja vam se zalepila, ni za to ne znam šta bih rekla. Ovu podlogu koristim za gotovo sve torte ovog tipa (na blogu je recept za Jafa tortu i Nepečenu tortu sa ananasom) i prezadovoljna sam kako se seče, ne osipa se, jednostavno je dobar spoj sastojaka.
      Sve u svemu, nadam se da ćete ovom receptu dati još jednu šansu a i ostalim receptima sa interneta - to što je jednom bilo neuspešno ne znači da će svaki put biti tako.
      Lep pozdrav!

      Избриши
    2. Анониман8. мај 2022. 06:56

      Nikad do sad nisam pisala komentar,ali sad sam morala.Koliko puta mi se desilo da dam nekome recept,i posle mi se jave da im nie uspelo,pa naravno nece ako radis na brzinu ili bez ljubavi,dovoljno e da jagode nisu bili dobro oprane ,ili osusene pa da ne uspe kolac,ali to neznaci da recept nie uredu........

      Избриши
    3. Pa jeste. Meni se dešavalo da mi ne uspe kolač koji inače godinama pravim. Da li se to desi kada zbrzam ili pravim preko volje, da li neki od sastojaka ne bude u redu ili nešto slično, uglavnom, to se može desiti svima i sa proverenim receptima.

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...