недеља, 27. мај 2018.

Kompot od višanja


Višnje su moje omiljeno voće. Dobro, pored jabuka, šljiva, trešanja i kajsija. I krušaka :))) Svake godine kad krene njihova sezona, uživam da ih jedem sveže, a obavezno finu količinu ostavim u zamrzivač pa napravim i kompot i džem. Naravno, višnjevača se podrazumeva i ona je ono što prvo napravim - eno je, već se sunča na terasi ;)
Inače, pripadam onoj, sada već sredovečnoj generaciji, u čijem je detinjstvu kompot bio omiljeni desert, pored žumanceta umućenog sa šećerom (tada, pre tridesetak godina, kao da nije bilo straha od salmonele :)). 
Mi smo u bašti imali nekoliko stabala višanja, onih lepih, krupnih i moja baka Pelagija je od njih obavezno pravila sok, ostavljala ih je u zamrzivač za lenju pitu i "rastezano" a naravno, napravila bi i bar desetak tegli kompota. Njih je ređala na vrh ormana u svojoj sobi i smeli smo da ga otvaramo samo sa njenim odobrenjem. Možda sam ga toliko obožavala baš zato, zabranjeno voće je uvek imalo svojih čari ;)) 
Nažalost, ne znam po kom receptu je baka pravila, jer ga nema zapisanog u njenoj svesci među receptima, a ovaj po kome pravim, najjednostavniji mogući i bez konzervansa, dobila sam od snaje Tanje Gudović iz Donjeg Tovarnika koja mi je jednom prilikom dala punu kantu višanja i recept. Budući da sam u to vreme bila aktivna na Coolinarici, potražila sam i tamo recept i našla ga kod Lane (Mignonne), a kad se zna da je ona autor, onda ni ne mora posebno da se naglašava da je recept dobar - samo Lanino ime je dovoljna preporuka! 





Kompot od višanja

Sastojci:

Mera za jednu teglu od 720 ml

450 gr višanja
6 kašika (100 gr) šećera
voda 


Priprema:

Pre pripreme kompota, potrebno je dobro oprati tegle i poklopce, najbolje u što toplijoj vodi a potom ih osušiti. 
Višnje očistiti od peteljki i dobro oprati.
U teglu ređati red višanja, red šećera, tako da za svaku teglu stavite 6 kašika. 
Zatim naliti hladnom vodom i poklopac dobro zavrnuti.

U dublju šerpu staviti neku platnenu krpu pa napunjene i zatvorene tegle staviti u šerpu i zavući krajeve krpe između tegli kako se ne bi dodirivale. Sve naliti vodom tako da prekrije i poklopce.
Staviti šerpu na vatru i od momenta kada voda provri, ostaviti da vri na laganoj vatri oko 10 minuta. 
Zatim skloniti sa vatre, izvaditi tegle i obrisati ih pa ostaviti na suvo, tamno i hladno mesto. I to je to! Jednostavno, brzo i vrlo praktično, posebno ukoliko želite da ostavite voće za zimu a nemate dovoljno mesta u zamrzivaču.


Da napomenem još da sam na ovaj način ostavljala i kruške i kajsije (ukoliko je kora deblja, može se oguliti) a jednom prilikom mi je jedna tegla ostala skoro dve godine i kompot je bio sačuvan iako u njemu nema konzervansa. S tim da sve tegle sa zimnicom zimi držim na hladnom a ono što ostane do leta premestim u frižider. 


5 коментара:

  1. Sjajni Jeko, ja ovako ostavljam sve kompote, jedino u visnje ide vise secera (kao I kod tebe) a u ostale stavim 4 kasike I bude super! Fotke su tiiiii....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Svetlana! Dobra napomena da se smanji šećer ako je voće slatko! Meni je ovaj recept bio otkriće, stvarno, malo posla a baš je dobar kompot :)

      Избриши
  2. I think this is one of the most significant information for me.
    And i’m glad reading your article.
    But should remark on some general things, the web site style is perfect,
    the articles is really great : D. Good job…
    ดูหนัง

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...