недеља, 27. мај 2018.

Kompot od višanja


Višnje su moje omiljeno voće. Dobro, pored jabuka, šljiva, trešanja i kajsija. I krušaka :))) Svake godine kad krene njihova sezona, uživam da ih jedem sveže, a obavezno finu količinu ostavim u zamrzivač pa napravim i kompot i džem. Naravno, višnjevača se podrazumeva i ona je ono što prvo napravim - eno je, već se sunča na terasi ;)
Inače, pripadam onoj, sada već sredovečnoj generaciji, u čijem je detinjstvu kompot bio omiljeni desert, pored žumanceta umućenog sa šećerom (tada, pre tridesetak godina, kao da nije bilo straha od salmonele :)). 
Mi smo u bašti imali nekoliko stabala višanja, onih lepih, krupnih i moja baka Pelagija je od njih obavezno pravila sok, ostavljala ih je u zamrzivač za lenju pitu i "rastezano" a naravno, napravila bi i bar desetak tegli kompota. Njih je ređala na vrh ormana u svojoj sobi i smeli smo da ga otvaramo samo sa njenim odobrenjem. Možda sam ga toliko obožavala baš zato, zabranjeno voće je uvek imalo svojih čari ;)) 
Nažalost, ne znam po kom receptu je baka pravila, jer ga nema zapisanog u njenoj svesci među receptima, a ovaj po kome pravim, najjednostavniji mogući i bez konzervansa, dobila sam od snaje Tanje Gudović iz Donjeg Tovarnika koja mi je jednom prilikom dala punu kantu višanja i recept. Budući da sam u to vreme bila aktivna na Coolinarici, potražila sam i tamo recept i našla ga kod Lane (Mignonne), a kad se zna da je ona autor, onda ni ne mora posebno da se naglašava da je recept dobar - samo Lanino ime je dovoljna preporuka! 





Kompot od višanja

Sastojci:

Mera za jednu teglu od 720 ml

450 g višanja
6 kašika (100 g) šećera
voda 


Priprema:

Pre pripreme kompota, potrebno je dobro oprati tegle i poklopce, najbolje u što toplijoj vodi a potom ih osušiti. 
Višnje očistiti od peteljki i dobro oprati.
U teglu ređati red višanja, red šećera, tako da za svaku teglu stavite 6 kašika. 
Zatim naliti hladnom vodom i poklopac dobro zavrnuti.

U dublju šerpu staviti neku platnenu krpu pa napunjene i zatvorene tegle staviti u šerpu i zavući krajeve krpe između tegli kako se ne bi dodirivale. Sve naliti vodom tako da prekrije i poklopce.
Staviti šerpu na vatru i od momenta kada voda provri, ostaviti da vri na laganoj vatri oko 10 minuta. 
Zatim skloniti sa vatre, izvaditi tegle i obrisati ih pa ostaviti na suvo, tamno i hladno mesto. I to je to! Jednostavno, brzo i vrlo praktično, posebno ukoliko želite da ostavite voće za zimu a nemate dovoljno mesta u zamrzivaču.


Da napomenem još da sam na ovaj način ostavljala i kruške i kajsije (ukoliko je kora deblja, može se oguliti) a jednom prilikom mi je jedna tegla ostala skoro dve godine i kompot je bio sačuvan iako u njemu nema konzervansa. S tim da sve tegle sa zimnicom zimi držim na hladnom a ono što ostane do leta premestim u frižider. 


6 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...