понедељак, 21. мај 2018.

Lisnate ružice sa višnjama


Lisnato testo retko koristim, a opet ne mogu da odolim a da ga ne kupim kada vidim da je na sniženju - tipično ženski! :)) Onda ono nedeljama, da ne kažem i mesecima, čami u zamrzivaču i čeka svoju priliku a to znači skoro da istekne rok trajanja i onda pošto-poto moram da požurim da ga iskoristim. A ima toliko interesantnih jela, i slanih i slatkih koja se zaista brzo i jednostavno pripremaju. Takve su i ove ružice - napravljene od samo 4 sastojka i zgodne su kada vam je potreban brzinski desert, pod uslovom da ranije odmrznete testo. 
Naravno, najlepše su ako se prave sa domaćim lisnatim, jer možete upotrebiti maslac, ali i kupovno može da posluži i očas posla ovo postaje posni desert. 


Lisnate ružice sa višnjama


Sastojci:

500 g lisnatog testa
350 g višanja
50 g čokolade za kuvanje
30 g omekšalog maslaca (ili margarina)
2 kašike smeđeg šećera


Priprema:

1. Podlogu za rad posuti brašnom i oklagijom razvući lisnato testo, na dimenzije oko 30x25 (ja sam razvukla da bude malo tanje i veće, ali mislim da bi ružice bile još lepše da je testo ostalo deblje). Ili jednostavno kupite već razvaljano lisnato. Obično se prodaje u pakovanju od 250 g, pa će vam biti potrebna dva.
2. Testo premazati omekšalim maslacem, posuti smeđim šećerom, višnjama i iseckanom čokoladom.  Pažljivo uviti u rolat i iseći na komadiće debljine oko 2 cm. Slagati ih na pleh obložen pek-papirom. 



3. Peći u rerni zegrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta (najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni).

 Ružice nisu jako slatke, jer sam koristila višnje iz zamrzivača, pa ih možete, kada se prohlade, posuti šećerom u prahu :) Pošto sam žurila, stavila sam zamrznute višnje ali bi rolatići bili lepšeg oblika da sam imala vremena da ih odmrznem, jer bi se rolat lepše urolao.



Recept objavljen na Coolinarici u martu 2015.






5 коментара:

  1. Draga moja Jeko sam u moje vreme dok sam bila u Beogradu tamanila zamrznute pite od višanja sa lisnatim testom, one gotove. Ja često koristim lisnato testo i ova mi je još bolja kombinacija. Imam i ja zamrznute višnje, još su i očišćene, pa je to vrlo praktično. Divan recept u svakom slučaju, za mene baš po meri. Uz ovo možda i neka lepa krema od vanile, onako lagana, sad mi pade na pamet. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, kako bi ta krema fino išla, posebno sad, leti! :)) Ja nešto nemam naviku da ga koristim, mada već sad imam par recepata u planu, baš sa lisnatim! Praktično je imati ga...Hvala ti na javljanju, pozdrav!

      Избриши
  2. I think this is one of the most significant information for me.
    And i’m glad reading your article.
    But should remark on some general things, the web site style is perfect,
    the articles is really great : D. Good job…
    ดูหนัง

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...