понедељак, 21. мај 2018.

Lisnate ružice sa višnjama


Lisnato testo retko koristim, a opet ne mogu da odolim a da ga ne kupim kada vidim da je na sniženju - tipično ženski! :)) Onda ono nedeljama, da ne kažem i mesecima, čami u zamrzivaču i čeka svoju priliku a to znači skoro da istekne rok trajanja i onda pošto-poto moram da požurim da ga iskoristim. A ima toliko interesantnih jela, i slanih i slatkih koja se zaista brzo i jednostavno pripremaju. Takve su i ove ružice - napravljene od samo 4 sastojka i zgodne su kada vam je potreban brzinski desert, pod uslovom da ranije odmrznete testo. 
Naravno, najlepše su ako se prave sa domaćim lisnatim, jer možete upotrebiti maslac, ali i kupovno može da posluži i očas posla ovo postaje posni desert. 


Lisnate ružice sa višnjama


Sastojci:

500 g lisnatog testa
350 g višanja
50 g čokolade za kuvanje
30 g omekšalog maslaca (ili margarina)
2 kašike smeđeg šećera


Priprema:

1. Podlogu za rad posuti brašnom i oklagijom razvući lisnato testo, na dimenzije oko 30x25 (ja sam razvukla da bude malo tanje i veće, ali mislim da bi ružice bile još lepše da je testo ostalo deblje). Ili jednostavno kupite već razvaljano lisnato. Obično se prodaje u pakovanju od 250 g, pa će vam biti potrebna dva.
2. Testo premazati omekšalim maslacem, posuti smeđim šećerom, višnjama i iseckanom čokoladom.  Pažljivo uviti u rolat i iseći na komadiće debljine oko 2 cm. Slagati ih na pleh obložen pek-papirom. 



3. Peći u rerni zegrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta (najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni).

 Ružice nisu jako slatke, jer sam koristila višnje iz zamrzivača, pa ih možete, kada se prohlade, posuti šećerom u prahu :) Pošto sam žurila, stavila sam zamrznute višnje ali bi rolatići bili lepšeg oblika da sam imala vremena da ih odmrznem, jer bi se rolat lepše urolao.



Recept objavljen na Coolinarici u martu 2015.






4 коментара:

  1. Draga moja Jeko sam u moje vreme dok sam bila u Beogradu tamanila zamrznute pite od višanja sa lisnatim testom, one gotove. Ja često koristim lisnato testo i ova mi je još bolja kombinacija. Imam i ja zamrznute višnje, još su i očišćene, pa je to vrlo praktično. Divan recept u svakom slučaju, za mene baš po meri. Uz ovo možda i neka lepa krema od vanile, onako lagana, sad mi pade na pamet. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, kako bi ta krema fino išla, posebno sad, leti! :)) Ja nešto nemam naviku da ga koristim, mada već sad imam par recepata u planu, baš sa lisnatim! Praktično je imati ga...Hvala ti na javljanju, pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...