понедељак, 29. април 2024.

Čokoladna mus torta



Za velike ljubitelje čokoladnih, kremastih torti, evo torte baš takvog, raskošnog ukusa! Sa samo jednom tankom, sočnom korom i jednom svilenkastom kremom, odnosno musom. Priprema je brza i mnogo više vremena je potrebno da se torta dobro rashladi i stegne, tako da je možete napraviti i dva dana pre nego što ćete je servirati.



Čokoladna mus torta



Sastojci:

Kora:

100 g čokolade
75 g maslaca
2 jaja
70 g šećera
1 kašika ruma
30 g brašna
prstohvat soli

Mus:

300 g čokolade
3 jaja
30 g šećera u prahu
400 ml slatke pavlake

Glazura:

100 ml slatke pavlake
100 g čokolade

уторак, 23. април 2024.

Posna torta sa orasima

 

Ovo je jedna od najlepših klasičnih posnih torti koju sam probala. Prepuna oraha, sa nežnom aromom čokolade i pomorandže, poput onih starinskih torti iz detinjstva. Jednostavno i brzo se priprema: peče se samo jedna kora koja se kasnije prepolovi i kuva se jedan fil. A mikser nije potreban.


Inače, ukoliko ste isprobali i zavoleli recept za Nadaljski kolač, koji je odavno na blogu, onda će vam se sigurno svideti i ova torta. Sličnog su ukusa i, rekla bih, kao stvoreni za neke svečanije prilike. Odatle prozlazi zaključak da bi se i ova torta mogla praviti u obliku kolača odnosno štangli, pa je odličan kandidat za posne slave i druge svečanosti u toku posta. 



Posna torta sa orasima


Sastojci:

Kora:

230 g glatkog brašna
100 g mlevenih oraha
1 kesica (10 g) praška za pecivo
prstohvat soli
80 g šećera
150 ml kisele vode
150 g gaziranog soka od pomorandže
50 ml ulja

Nadev:

200 ml soka od pomorandže
100 g šećera
150 g margarina
150 g čokolade
200 g posnog mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha

50 ml soka od pomorandže za prskanje kora

уторак, 16. април 2024.

Punjena pogača LOPTICA


Divna, vazdušasta pogača, načinjena od loptica punjenih sirom i spanaćem, uvek je dobro rešenje za praznike. Kada zamiriše iz rerne, teško da će iko odoleti ovako lepom pecivu.


Jednostavno se priprema i izdašna je. A ono što posebno volim kada su ovakva peciva u pitanju je to što nož nije potreban! Pogača je kompaktna, ali se sastoji iz loptica koje se prosto listaju i vrlo lako odvajaju jedna od druge. Testo je masno i penasto, veoma ukusno! Definitivno, jedna od najlepših koje sam pravila.




Punjena pogača LOPTICA


Testo:

600 (+50 g) g brašna
300 ml mleka
25 g svežeg kvasca
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
100 g svinjske masti (ili putera)
1 jaje
1 belance 

Nadev:

160 g feta sira
40 g kisele pavlake
40 g svežeg spanaća

Premaz:

100 ml ulja
1 žumance
semenke susama 

понедељак, 8. април 2024.

Punjena jaja

 

Kako od jednostavnih tvrdo kuvanih jaja napraviti ukusno i dekorativno predjelo? Jednostavno! Punjena jaja pripremljena na ovaj način mogu biti divno posluženje za uskršnji doručak ali i jedno od predjela za neke druge svečane prilike. 


Recept je veoma jednostavan i ne zahteva mnogo sastojaka, a ni vremena za pripremu. Ukoliko volite, u smesu kojom se jaja pune, možete dodati neko sveže začinsko bilje, zeleni deo mladog luka ili propržene kockice slaninice. Dakle, ovo je najprostija varijanta koja se uvek može nadograditi.


Jaja možete pripremiti i dan pre nego što su vam potrebna, ali ih čuvajte u frižideru u posudi sa poklopcem kako se ne bi sušila. Ovo je ujedno i odlično rešenje da se iskoristi višak jaja koja preostanu nakon Uskrsa. 



Punjena jaja 

Sastojci:

7 jaja srednje veličine
3 pune kašike majoneza
1 puna kašika senfa 
1 kašika sirćeta
so, biber, sveži vlašac

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...