Ljutenicu po ovom receptu sam prvi put napravila pre šest godina, kada ga je moja draga prijateljica Suzica objavila na Coolinarici (a onda i na svom blogu Taste of life - recept) i ne odstupam od njega - jednostavno se pravi a ukus je odličan! Ljutinu možete dozirati sami, tako što stavljate manje ili više ljutih papričica. Od ove količine sastojaka dobije se oko 7 manjih tegli, a ja vam preporučujem da odmah krenete od mere i po, pa ako imate veliku šerpu možda čak i duplu meru da pravite, jer mi se dešavalo da se zaista brzo pojede pa mi bude žao što nisam više ostavila. A ako teglice propisno pripremite, zatvorite i čuvate na hladnom, može dugo da stoji a da se ne pokvari.
Ukoliko ste u mogućnosti, najbolja varijanta je da je kuvate negde napolju, na smederevcu. Da ne grejete kuću a i da vas oči ne peckaju tokom kuvanja ;) Naime, dešava se, ako su paprike jako ljute, da krenu i suze tokom mešanja ;) Ali, iako je kuvam u kući, meni ne smeta ta ljutina koja se oslobađa tokom kuvanja, jer se sve završi za maksimalno tri sata, čak ne mora stalno ni da se meša. Ajvar kod mene može da bude ali i ne mora, jer kvalitetan ajvar uvek može da se kupi, što je sa ljutenicom već teži slučaj i zato ne propuštam da je napravim svake jeseni, kad povrća ima mnogo i nije skupo.
Još jedna napomena - ono čega se ja uvek pridržavam kada je kuvam je da povrće čistim u rukavicama, kako bih sačuvala ruke od crvenila i peckanja.
Kafanska ljutenica
Sastojci:
2 kg zrelog paradajza
200 ml vinskog sirćeta
350 ml ulja
250 gr šećera
1 kesica mlevenog bibera (10 gr)
10 svežih ljutih papričica (onih žuto-zelenih, oko 500gr)
1,5 kg sveže slatke paprike (babure ili crvene šilje, svejedno je)
2 ravne kašike soli
oko 7-8 čena belog luka
1 kesica konzervansa