S druge strane, po ovom, rekla bih, obogaćenom receptu, pravila sam je nekoliko puta i to je već druga priča. Recept je moja prijateljica Gaga sa bloga Gaga u kujni dobila od svog venčanog kuma i to na jedvite jade, jer ga je čuvao kao tajnu, pa je na kraju ipak popustio i dao recept :)) Tu zabavnu priču možete pročitati u Gaginom originalnom receptu :)
Uglavnom, torta je divnog ukusa, puna oraha i čokolade i idealna za neke svečanije prilike. I pre nego što ću je prvi put napraviti, znala sam da će se posebno svideti starijim članovima moje porodice, koji još uvek cene deserte iz stare škole poslastičarstva - torte sa orasima, čokoladom, jajima, puterom, ono što se kaže "prave torte".
Inače, danas je i za mene posebno srećan dan, jer moj tata puni 70 godina! 💕 I zato sam Sahericu ponovo pravila, iako je rekao da ne želi tortu već štrudlu (štrudlu će dobiti drugom prilikom ;)) a danas dobija ovu lepu, šarmantnu torticu 🎀🎁🎂
Saher torta sa orasima
Sastojci:
7 jaja
150 gr putera
100 gr čokolade
200 gr šećera
150 gr mlevenih oraha
60 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
I još:
300 gr domaćeg džema od kajsije
150 gr čokolade
5 kašika ulja
Priprema:
Brašno pomešati sa praškom za pecivo, pa im dodati mlevene orahe i sve dobro izmešati.
Okrugli kalup za pečenje dimenzija 24 ili 26 cm obložiti pek papirom.
1. Prvo u činiju staviti puter i čokoladu i zajedno ih otopiti, na pari ili u mikrotalasnoj. Ako to radite u mikrotalasnoj, moraćete da prekidate topljenje i povremeno mešate kako čokolada ne bi gorela, te preporučujem da to uradite tako što ćete činiju staviti na manju šerpu sa ključalom vodom i na taj način ih otopiti.
2. U dve činije razdvojiti belanca i žumanca.
Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg.
Žumanca mutiti sa šećerom dok se šećer potpuno ne otopi. Dodati istopljenu čokoladu sa puterom i mutiti mikserom da se smesa poveže, pa odložiti mikser.
3. U umućenu smesu dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i orasima i promešati špatulom ili varjačom. Na kraju, dodati umućena belanca i polako mešati špatulom, prevrćući smesu kako ne bi pala, podvlačeći špatulu kako bi se sve dobro sjedinilo.
4. Smesu istresti u kalup obložen pek-papirom i staviti u rernu da se peče na 180 stepeni, oko 45 minuta. Obavezno na pola pečenja prekriti pleh alu-folijom kako kora ne bi gorela. Pred kraj pečenja, ubadanjem čačkalice proverite da li je pečena i izvadite je na žicu da se hladi.
5. Kada se kora potpuno ohladila, izvadite je iz kalupa i horizontalno presecite tako da dobijete dve. Ukoliko je sa gornje hrane malo rešija (kod mene često bude tako), slobodno taj deo korice obrežite oštrim nožem.
6. Džem od kajsije ugrejte ukoliko je čvršći. Zatim prvu koru premažite džemom, na nju stavite drugu koru pa i nju premažite a onda tortu premažite i sa strane, kako bi i stranice upile džem i bile sočnije.
7. Na pari otopite čokoladu sa uljem i kada se prohladi, premažite celu tortu. Ostavite je da se dobro ohladi jer će biti sočnija i ukusnija kad odstoji.
Po Gaginoj preporuci, uz tortu možete servirati ulupanu slatku pavlaku ili kiselu pavlaku pomešanu sa malo šećera u prahu, budući da je torta jakog ukusa i takav prilog fino ide uz nju.
Jekana moja mila, sa ovakvom divnom prezentacijom najbolji si promoter ove torte! Tako je sočna i primamljiva, a sve slike su ti božanstvene. Hvala ti puno što je voliš.. ♥
ОдговориИзбришиp.s. Srećan rođendan tvom tati! :)
Gago, hvala tebi, znaš i sama koliko volim tvoju kuhinju i bukvalno sve što sam probala nije ostalo samo na isprobavanju, već se odomaćilo :) Tako je i sa ovom tortom, obožavamo je!
ИзбришиHvala na lepim željama za mog tatu! 💕