понедељак, 15. јануар 2018.

Čokoladne kocke (bez jaja)

Divne, čokoladne kocke koje se veoma jednostavno prave tako da su lepo rešenje za desert za svakodnevne, obične prilike. A sastojke verovatno već imate u kući ;) Osim toga, budući da ne sadrže jaja, pogodne su i za one koji ih izbegavaju ili su alergični. Često smanjim količinu brašna a povećam količinu oraha, pa budu još finijeg, bogatijeg ukusa :)



Čokoladne kocke (bez jaja)



Sastojci:

Za kolač: 
200 g brašna 
2 kašičice sode bikarbone 
4 kašike kakaa 
4 kašike mlevenih oraha ili lešnika 
2,5 dl tečnog jogurta 
1 dl ulja 
8 kašika šećera 
4 pune kašike pekmeza 

Za preliv: 
100 g margarina ili maslaca 
100 g čokolade 
3 kašike kakaoa 
3 kašike šećera 
1 dl mleka

i još: 4-5 punih kašika džema za premaz



Priprema: 

1. U činiju za mućenje staviti tečne sastojke: jogurt, pekmez, ulje i šećer i izmiksirati. Zatim dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i orahe i dobro izmešati da se sve lepo poveže, mikserom ili žicom. 
2. Smesu izliti u pleh (20x28 cm) obložen pek papirom i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vodite računa da se kolač ne prepeče, da ne bi bio suv, čim počne da se odvaja od stranica pleha, gotov je. 
3. Dok se kolač peče, u manjoj šerpici na vatri otopiti maslac, šećer, mleko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice. 
4. Čim se kolač ispeče, izbockati ga čačkalicom ili viljuškom pa bogato premazati džemom (ja najviše volim džem od naranže ili kajsije). Zatim odmah preko njega rasporediti topao čokoladni preliv. 




Ako želite, možete ga posuti čokoladnim mrvicama ili mlevenim orasima i ostaviti da se dobro ohladi pre serviranja. 






Kolač je veoma jednostavan a mek i ukusan, posebno kada se dobro rashladi.
Recept je iz starog broja časopisa Bakina kujna, objavljen je na Coolinarici u oktobru 2014.








27 коментара:

  1. A to je onaj tvoj kolač koji obožavam, dugo ga nisam radila trebala bi ponoviti.A i nove fotkice su ti mrak, posebno ova zadnja,uh <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anamarija, znam da ga voliš i praviš jer ne sadrži jaja :) I hvala ti na pohvalama za fotke, moram priznati da sam i ja zadovoljna kako su ispale (što često nije slučaj:))) Pozdrav!

      Избриши
  2. Na pekmez se misli dzem od sljiva ili ukuvani sok od jabuka ( kako ga mi ovde u Republici srpskoj zovemo-pekmez). ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najčešće koristim domaći pekmez od šljiva, a Vi možete staviti i taj pekmez od jabuka ukoliko je gušći. Može se koristiti i neki drugi, od kajsija, bresaka, koji god da imate. Izvinite što tek sad odgovaram, nisam ranije primetila poruku :) Pozdrav!

      Избриши
    2. Spremala sam ga jedno 5 puta sigurno 😄 sa ovim "nasim" pekmezom i ukus je jaaako bogat,kolac je odlican ❤

      Избриши
    3. Mnogo mi je drago! Izvinite, tek sad vidim komentar...Hvala Vam na javljanim utiscima, šaljem veliki pozdrav! 💗

      Избриши
  3. Анониман26. март 2019. 13:32

    koliko dugo pečete kolač? 30 minuta ili manje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, oko 30 minuta na 180 stepeni, sa ventilatorom. Ali, moja rerna je prilično jaka, tako da je najbolje da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni 👍 Lep pozdrav!

      Избриши
  4. Juce pravila. Odlicno kao i sve što sam po tvojim receptima pravila 😊

    ОдговориИзбриши
  5. Koji ste dzem koristili tj od cega? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na ovim fotografijama je džem od narandže i zaista je odlična kombinacija, kao jafa keks :) A inače možete koristiti bilo koji džem, mada su uvek za kolače bolji oni koji su kiseliji. Lep pozdrav!
      Evo linka za džem od narandže: http://jekinkapric.blogspot.com/2018/01/dzem-od-narandze.html

      Избриши
  6. Danas sam probala. Imala sam sličan recept, ali vaš recept,kolač je savršen 🍀

    ОдговориИзбриши
  7. Da li može džem mešavina malina i jagoda.

    ОдговориИзбриши
  8. Moze li umesto jogurta biljno mleko da bi bila posna varijenta?

    ОдговориИзбриши
  9. Jeko, kolac je super! Svima preporucuje da ga spremaju :) ja licno sam hteo varijantu sa pekmezom, i mislim da je bolja iako nemam ventilator u rerni :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikakav problem da se kolač peče i u rerni bez ventilatora, samo će biti potrebno 5-10 minuta duže da se peče. Hvala na isprobavanju recepta i na javljanju! :)

      Избриши
  10. Pozdav. Jel bi za preljev moglo bez margarina? Samo njega da izbacim,šta bi se desilo?

    ОдговориИзбриши
  11. Tanja, umesto margarina možete staviti maslac a možete ga i izostaviti. Fino je i sa ganaš glazurom: otopite čokoladu i slatku pavlaku (po 100 g) i prelijete kolač.

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман8. март 2024. 17:33

    Pravila sam ga danas jako je dobar!🎀

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...